Schoten niet opgewassen tegen koploper Kolping

VV Schoten kent een zeer moeilijke kennismaking met de tweede klasse. De Haarlemmers wonnen nog geen duel dit seizoen. Het was dan ook geen lekker moment om de huidige koploper, Kolping Boys, te moeten bezoeken. De Alkmaarders hadden tot zondagmiddag 14.00 uur geen puntverlies en ook Schoten werd aan de zegekar gebonden.

Snelle treffer
In de beginfase kon schoten prima meekomen met Kolping Boys. Kleine kansjes over en weer maakten het een aantrekkelijk start voor de toeschouwers. Het duurde echter slechts tien minuten voor de eerste treffer viel. Geheel vrij werd Rick Klaver in de diepte aangespeeld en passeerde hij heel koel Schoten-doelman Thijs Hofman met de 1-0.

Schoten leek wakker geschud door de vroege openingstreffer en probeerde via de zijkanten de voorwaartsen te bereiken. Een aantal keer leek Schoten gevaarlijk te kunnen worden via Mo Yahyaoui, die in zijn actie vanaf links graag zijn sterke rechterbeen zocht, maar elke keer weer stuitte hij op één van de verdedigende Alkmaarders.

Risico
Gedurende de eerste helft begonnen de Haarlemmers meer risico in het spel te leggen, dit resulteerde in opnieuw een tegenslag. Kolping Boys sneed een gevaarlijke vrije trap vanaf de zijkant in tot bij de tweede paal. Doelman Thijs Hofman waarschuwde de overige spelers voor zijn komst, maar tastte compleet in het niets en via het lichaam van Kevin Cappai verdween de bal in het net: 2-0.

Hofman bewees niet veel later wél zijn waarde voor de ploeg van Tom Jacob. In een direct duel met Kolping Boys-speler Joey Kooge wist hij de bal tot twee keer achter elkaar te pareren en hield daarna ook de inzet van Steven Dekker uit zijn doel. Met een 2-0 stand werd de kleedkamer opgezocht en de thee genuttigd.

Beslissing
Direct na rust was het meteen weer raak voor de Alkmaarders. Joey Kooge zag zijn inzet via de knie van Robbert Bolwijn in de korte hoek achter Thijs Hofman belanden en tekende daarmee voor de 3-0. Het zou niet de laatste treffer zijn voor Kooge, want amper een kwartier later gaf hij de Alkmaarse aanhang wederom reden tot juichen. De aanvaller zag dat hij compleet ongedekt de ruimte in het centrum kon betreden. In opnieuw een direct duel met Hofman was hij hem dit keer wel de baas. Na het omspelen van de keeper was het afmaken een koud kunstje.

Kolping Boys rekende zich al rijk met 3 punten en vergat dat er nog een half uur te spelen was. Dat de zwart-witten nog aan het nagenieten waren van de vierde treffer, bleek toen Virgil Moal opdook in het strafschopgebied en daar tegen de grond werd gewerkt. Scheidsrechter Helgering kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Anil Kilic schoot de strafschop probleemloos binnen.

Hattrick
Schoten probeerde de rug te rechten en onder aanvoering van de ingevallen Robin de Ridder werden de zijkanten meer in de diepte bediend. Het was wederom Joey Kooge die een einde maakte aan alle illusies van de Haarlemmers. Nadat Kooge zijn directe tegenstander uitkapte binnen het strafschopgebied, mocht hij heel rustig de korte hoek zoeken en daarmee maakte hij zijn hattrick compleet.

Een kwartier voor tijd werd de middag van Tom Jacob nog vervelender dan het al was. De ingevallen Virgil Moal mocht, na een harde tackle van achteren op het middenveld, vroegtijdig met de rode kaart op zak gaan douchen. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor Alpay Kilic. Op een schitterende voorzet van Lennaert Stuur kopte Kilic de bal achter Kolping-doelman Patrick de Vries: 5-2.

Kennismaking
De nieuwe kennismaking met de tweede klasse is tot nu toe geen gelukkige voor Schoten. Zo werd er twee keer in de absolute slotfase punten verspeeld. “Vandaag hebben we terecht verloren, Kolping Boys was een maatje te groot. Door persoonlijke fouten komen we 3-0 achter en is de wedstrijd gespeeld,” vertelde Jacob na afloop.

“Het was een hele matige wedstrijd van onze kant met weinig inzet en een slechte mentaliteit. Maar is het ook een stukje kwaliteit. We moeten beseffen dat we mannen moeten worden en geen jongens meer kunnen zijn.” De trainer blijft ondanks de resultaten en de huidige dertiende stek vol goede moed. “We gaan vol vertrouwen naar volgende week. De onderste zes ploegen staan dicht bij elkaar en onze eerste overwinning komt eraan.”

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag tweede klasse A vind je op onze competitiepagina.

Verslag & foto: Justin Luiten