Koninklijke HFC krijgt eerste 9 tellen

Het gaat niet goed met Koninklijke HFC. Sinds trainer Ted Verdonkschot, aanvoerder Kevin de Visser en Kevin Sterling hun vertrek bekend maakten is er geen wedstrijd meer gewonnen. Bovendien is er van de oorspronkelijk goede teamprestatie en teamsfeer niets meer te merken. Of de resultaten een gevolg zijn van het aanstaande vertrek is gissen, maar de vrije val van de Haarlemmers op de ranglijst is na de vierde nederlaag op rij nog niet gestopt. IJsselmeervogels, de nieuwe club van Verdonkschot en De Visser, won met 1-2.

Zonder de geblesseerde Wessel Boer, maar met Sterling en De Visser terug in de ploeg speelde HFC een goede eerste helft die met een verdiende 1-0 voorsprong werd afgesloten. Maar in de tweede helft was van dat goede begin niets meer over. Mede door scheidsrechter De Winter, die het niveau van de Tweede Divisie niet aankan en vooral het te harde spel van de bezoekers niet bestrafte. Maar ook omdat HFC totaal verkeerd uit de kleedkamer kwam en geen moment de goede indruk van de eerste helft kon benaderen. De Vogels scoorden twee maal en, eigen schuld dikke bult, HFC bleef weer met lege handen achter. Er zal iets moeten gebeuren, want de gevarenzone komt nu wel heel erg dichtbij.

In die goede eerste helft zorgde Kevin Sterling vooral in het eerste gedeelte voor veel paniek bij de gasten uit Spakenburg. Hij ging keer op keer onderuit door overtredingen die meestal niet werden bestraft. In de achtste minuut wel en de vrije trap van Roy Castien die volgde ging helaas voorlangs. De Vogels werden in de 12e minuut gevaarlijk toen Ali Akla in onbestrafte buitenspelpositie alleen op keeper Tom Boks afging. De lange HFC-keeper redde knap met het been. Ook een handsbal binnen de lijnen van het Spakenburgse strafschopgebied werd niet bestraft, net zo min als een gemene actie op Danny Hols waarna zelfs een opstootje ontstond.

In de 26e minuut werd Kevin Sterling binnen de zestien achterover getrokken en kon de scheidsrechter niet anders doen dan een penalty geven. Roy Castien, die de goede vorm weer terug had, benutte de buitenkans voortreffelijk voor zijn vijftiende treffer dit seizoen.  HFC voetbalde weer en het team speelde weer met volle inzet met Andre Morgan als uitblinker. De 1-0 voorsprong bij rust was dan ook meer dan verdiend.

De tweede helft gaf een totaal ander beeld. Niet alleen scheidsrechter De Winter schutterde, ook beide ploegen bakten er niets van en de wedstrijd was niet meer om aan te zien. Daniël van Soest had in de 56e minuut voor 2-0 moeten zorgen. Vrij op het doel af knalde hij keihard over. Oscar Wilffert haalde vier minuten later een schot van Hovestad van de lijn, maar verder gebeurde er het eerste kwartier niets. Op het uur viel de gelijkmaker. Een scrimmage waarbij Andre Morgan betrokken was, werd een kadootje voor de bezoekers omdat de scheidsrechter een penalty weggaf aan de bezoekers. Ozturk benutte de gift 1-1.

Vijf minuten later was HFC dicht bij een goal, maar het mooie schot van Castien werd door keeper Schaap gepakt. Met nog 20 minuten te gaan werd Castien gewisseld en kwam Van Soest binnen de lijnen. Roy Castien uitte zijn woede, maar deed dat te opzichtig. Een minuut later viel de 1-2. Helaas na een verdedigingsfout van de verder goed spelende Wilffert. Een voorzet van links werd door Ozturk prachtig aangenomen en fraai en onhoudbaar achter Tom Boks geschoten; 1-2.

Na weer een scheidsrechterlijke dwaling reageerde Gertjan Tamerus terecht, maar het leverde hem wel een gele kaart op. Danny Hols werd slachtoffer van de vele tackles en moest na drie onbestrafte overtredingen geblesseerd van het veld. Ilias Bronkhorst was zijn vervanger en ging de voorhoede versterken. Wadi Daouameur mocht een minuut voor tijd invallen en kwam erin voor Daniël van Son. In de extra tijd verdiende HFC een echte strafschop toen Kevin de Visser binnen de zestien werd neergeharkt. Maar ook dit zag de scheidsrechter niet en zo verloor HFC opnieuw en had het weer aan zichzelf te danken.

Er moet iets gebeuren bij de Haarlemmers, anders gaat het fout aan de Spanjaardslaan. Inmiddels is Koninklijke HFC bezig aan een vrije val op de ranglijst. Na een geweldige start en een schitterende vierde plek zijn de Haarlemmers afgezakt naar de elfde positie. En door de vierde nederlaag op rij komt zelfs de beruchte streep dichterbij. Het verschil met de teams onderaan bedraagt slechts nog 8 punten.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Met dank aan Henny Rückert
Foto: Pim Hols