Stormvogels superieur in derby

De helse winterstorm Eunice was gaan liggen, de coronabeperkingen opgeheven. V.V. IJmuiden en Stormvogels maakten zich klaar voor een heuse derby. Hier was wekenlang naar gesmacht. IJmuiden deed nog een poging het duel uit te stellen vanwege Corona-gedoe maar de competitieleider bij de K.N.V.B. was onverbiddelijk: spelen. Ruim 300 supporters omzoomden het veld en de 22 acteurs hadden er ‘’zin an’’.

Met een felle wind schuin over het veld gaven de rivalen elkaar aanvankelijk weinig toe. De gasten startten wat slapjes. Jeffrey Prinsse gaf IJmuiden, de underdog, dan ook de leiding na een vloeiende aanval na een minuut of 20 en zou het kwalitatief betere Stormvogels het tij kunnen keren? Dat konden de Zeewijk-bewoners want na de verrassende tegengoal namen ze het duel stevig in handen maar toch duurde het tot vlak voor rust tot de gelijkmaker werd geproduceerd. Bastiaan Scholten vuurde een vrije trap voor de goal en met het puntje van zijn voet verlengde Kay Keus de bal. IJmuiden-goalie Tom Hoogendijk was volslagen kansloos: 1-1.

Na de thee was het over en sluiten voor de thuisclub. De wind nam toe in kracht en de irritatie idem dito aan de kant van de gastheer want Stormvogels nam het heft stevig in handen. Het stapelde kans op kans maar wist slechts eenmaal de trekker nog over te halen. Bastiaan Scholten vond met een afstandsschot de vuisten van Tom Hoogendijk maar die deponeerde de bal precies voor de voeten van Milan van Essen die van dichtbij eenvoudig zijn oude club in rouw dompelde; 1-2. In de resterende tijd was het vooral de scheidsrechter die handelend moest optreden. Zijn eindscore: 9 gele kaarten voor de beide ploegen en 2 rode kaarten voor de thuisploeg. IJmuiden raakte gefrustreerd en incasseerde met de regelmaat van een goedlopend polshorloge kaart op kaart en eindigde het duel uiteindelijk met 9 man op het veld.

© Dennis Gouda Fotografie
« van 8 »

Winnend trainer Patrick Krop was tevreden maar ook kritisch. ’’We hadden het duel veel eerder op slot moeten gooien maar we hebben gewonnen en daar gaat het natuurlijk om. We begonnen wel wat slap’’. Aan IJmuiden-kant vooral berusting en relativeringsvermogen. ‘’Natuurlijk is Stormvogels kwalitatief beter maar het was te slap bij ons. Omdat ze veel kansen om zeep brachten, hield ik goede hoop op een punt maar het lukte ons niet. Vorige week tegen Olympia ging het een stuk beter,’’ analyseerde Robin Ernest die het stokje overnam van Tom Jacob en aan het eind van het seizoen het stokje weer overgeeft aan Brian Tevreden.

De supporters en spelers van de rivalen zochten na afloop de warme, volgelopen kantine op waar mokerharde, voornamelijk Nederlandstalige deuntjes de boventoon voerden. Het was bij tijd en wijle pittig qua beleving tussen de lijnen, en dan vooral na rust, maar al seconden na afloop vielen supporters en spelers elkaar bijna letterlijk in de armen voor wat het liet aanzien een lange nazit. Na maandenlang onthouding de perfecte gelegenheid voor een enorme gezellige inhaalslag.

Tekst: Hans Akkerman
Foto’s: Dennis Gouda Fotografie