Otto’s EK-analyse: Hypocriet

Coca-Cola was niet blij met het gebaar van Cristiano Ronaldo. Bij de start van de persconferentie na de wedstrijd van Portugal tegen Hongarije schoof hij achteloos twee flesjes cola opzij en een flesje water naar voren.

Het “Coca-Cola bah” en “aqua” dat Ronaldo uitkraamde zei genoeg. Hij is principieel tegen suikers. Dat wij het maar weten!

Hypocriet
Ik moet ook glimlachen als ik Pogba deze actie zie nadoen. Die had alleen niet in de gaten dat hij zelf een flesje water (Heineken 0.0 %) wegzette! Maar een stemmetje diep binnenin mij zei dat er hier iets niets pluis was. “Hypocriet” fluisterde het.

Feiten
Dus ik nazoeken. Even wat feiten zo van het internet geplukt. Ronaldo wordt geschat op een vermogen van 1 miljard euro. Dat groeit gestaag met o.a. een jaarsalaris van € 30 miljoen en met €884.000 reclameopbrengst per Instagram-bericht (+/- 1x per week). Om maar wat cijfers te noemen. Mag van mij, dat gun ik iedereen.

Vermogen
Maar onze voeding- en fitheidsgoeroe (wat een prachtig lichaam!) verdient dit bedrag niet alleen omdat de clubs waar hij speelde/speelt zoveel kaartjes verkochten/verkopen.

Het geld dat direct en indirect aan hem wordt betaald en waar hij zijn vermogen mee heeft opgebouwd komt grotendeels van sponsors. Persoonlijke-, club en evenementen sponsors. Waaronder het beroemde colamerk en een fastfoodgigant……..

Real Madrid
Volgens mijn informatie heeft onze Cristiano zelf reclame gemaakt voor KFC (hoezo suikers?), is Coca-Cola een subsponsor van Real Madrid waar hij gespeeld heeft en is Heineken al een tijdje de geldschieter van de UEFA Champions League die hij vijf keer gewonnen heeft. Als je dan zo via deze sponsors je zakken hebt gevuld dan is het toch vreemd dat je na al die jaren spuugt in de ruif waaruit je vorstelijk aan het eten bent?

Principieel
Wat nog zou kunnen is dat hij, beter laat dan nooit, van gedachten is veranderd.
Dan zou het hem sieren als hij de helft van zijn vermogen schenkt aan de weduwen en wezen van de ruim 6000 omgekomen arbeiders die de stadions in Qatar hebben gebouwd. Eens kijken hoe principieel hij werkelijk is. Wedden dat wij hem volgend jaar in Qatar, in die betreffende stadions, voor Portugal zien juichen? Bah!

Verliezen
De eerste poulewedstrijden op een eindtoernooi zijn vaak niet leuk. Niet willen verliezen voert de boventoon. Ik kijk bijna alles maar dat is af en toe een beproeving. Ik ben er daarom eens goed voor gaan zitten toen Duitsland tegen Frankrijk moest gaan spelen. Maar dat werd ook niet de topwedstrijd die ik ervan verwachtte. Wel spannend.

Oranje
Oranje speelde zijn tweede wedstrijd tegen Oostenrijk. De uiteindelijke 2-0 winst was terecht. Nederland speelde verdedigend, met de Vrij, Blind en de Ligt voorop, een goede partij. Echt goed! Er kwam geen muisje door en dat geeft vertrouwen. En opbouwend verliep alles ook redelijk naar wens. Wat dat betreft is Blind onmisbaar.

Vooruit
Zijn eerste pass is altijd vooruit en naar de goede kleur. Dat speelt een stuk gemakkelijker kan ik je zeggen! Tot aan het 16 meter gebied van de tegenstander ziet het er goed uit maar daarna gaat er van alles mis bij onze spitsen, Depay en Weghorst. Zoveel balverlies! Het is te hopen dat de Boer zijn ogen verder zijn open gegaan nadat hij Malen had ingebracht.

Rust
Want die wissel had hij natuurlijk in de rust moeten doorvoeren. Maandagavond tegen Noord-Macedonië kan hij spelers rust geven die dat nodig hebben. En wat zaken uitproberen. De 1/8 finale wordt in Boedapest gespeeld. Mooi voor de Oranjesupporters die daar in groten getale naar toe kunnen reizen.

Mij bekruipt alleen het gevoel dat wij met ons spel niet het niveau van België, Frankrijk, Duitsland en Italië aan kunnen tippen.

Weer dat stemmetje……

Haarlem, 18-6-2021

Otto Berendregt

Alle uitslagen en standen van het Europees Kampioenschap vind je op onze toernooipagina.