Daan: We moeten per direct stoppen met de overschatting van Wout Weghorst

Nederland won donderdag zonder veel moeite haar tweede poulewedstrijd van Oostenrijk. Wederom een fantastische Frenkie de Jong, een onvermoeibare Denzel Dumfries en een matige Memphis Depay.

Wat ook weer duidelijk werd is dat Wout Weghorst in dit systeem onmogelijk nog de voorkeur kan blijven krijgen boven Donyell Malen, die eigenlijk in alles beter is dan de lange spits. Natuurlijk gunnen wij de keiharde werker zijn goals en minuten en vinden we het mooi met hoeveel passie hij het Wilhelmus meezingt, maar inmiddels is het ook tijd om toe te geven dat Wout gewoon niet zo goed kan voetballen.

Na een fantastisch seizoen in de Bundesliga kon niemand meer om Wout Weghorst heen. De goaltjesdief bewijst al jaren dat je ook zonder veel talent de top van het voetbal kan bereiken. Waar vele criticasters dachten dat AZ het plafond was voor de aanvaller, liet Wout zien dat zolang je gelooft in jezelf, alles mogelijk is.

Vandaar dat ook het Nederlandse volk groot fan is van hem, want harde werkers zijn nou eenmaal geliefd. Als diepe spits met snelle buitenspelers om zich heen zal ook niemand ontkennen dat hij van grote waarde kan zijn. Lang, sterk en een goede kopper met een neusje voor de goal. Heerlijk voor een buitenspelers die blind voorzetten de zestien in willen gooien. Maar in een twee spitsensysteem heb je helemaal niks aan Weghorst.

Speel je met twee aanvallers, dan wil je iemand die een actie kan maken, die kansen voor zichzelf kan creëren. Eigenlijk iemand die kan voetballen. Weghorst kan niet voetballen. Hij heeft geen techniek, heeft geen actie en rent de honderd meter in drie uur. Hoe kan je van Memphis verwachten dat hij de snelle combinaties kan inzetten voorin, als hij speelt met iemand die qua techniek niet onderdoet aan menig spits uit de tweede klasse zaterdag?

We hebben nu twee wedstrijden aangekeken en de conclusie is duidelijk. Heb je een stormram nodig, ga je spelen met twee buitenspelers die willen gokken op de kopkracht van een diepe spit,  of wil je een extra aanvaller voor in de laatste tien minuten? Dan heb je aan Wout een hele goede. Maar speel je met twee spitsen, dan zal elke pupillentrainer zien dat Malen of Berghuis veel meer zal creëren.

Ooit genoten we van wereldsterren als Van Basten, Kluivert, Van Persie en Van Nistelrooij. Nu praten we fout na fout goed die Wout Weghorst maakt, want hij werkt zo hard en zingt het volkslied zo mooi mee. Alsjeblieft mensen en alsjeblieft Frank de Boer laat het Nederlandse volk niet meer lijden en doe het juiste. Zet Weghorst op de bank.

Daan Schoonderwoerd