HBC, simpelweg de beste!

Het recept van de toverdrank van Asterix blijft voor iedereen een raadsel. De ingrediënten voor een kampioenschap in het amateurvoetbal gooit bestuurslid technische zaken van HBC Piet Soomer zo voor je op tafel. Een A4-tje met wat beleid en afspraken voor een driejarenplan, een uitgekiende selectie met ervaring en jeugd die bij de club passen, een ambitieuze trainer met visie en een achterban die dit geheel ondersteunt. Zaaien en oogsten maar!

Doelstelling
De weg naar de doelstelling, een stabiele 2e klasser worden, is vorig seizoen al ingeslagen. Bijna een jaar geleden versloeg HBC onder leiding van Peter van der Waart concurrent Zwanenburg met 0-1 en de titel van de 4e klasse KNVB lag voor het grijpen. HBC is niet stil blijven zitten en selecteerde door. Met het aantrekken van Jasper Ketting als trainer-coach en vijf nieuwe spelers voor het eerste en tweede team deed de club goede zaken.

Om zich weer tot kampioen te mogen laten huldigen moest HBC deze zondag nog wel afrekenen met Zwanenburg, dat nog in de strijd was om aan de nacompetitie te ontsnappen. Het werd geen kat en muis spelletje zoals iedereen had verwacht. Zwanenburg beet in de eerste helft fel van zich af en HBC had het daar lastig mee. Het had wel meer balbezit maar speelde ongeduldig wat weer foute keuzes opleverde. Op een kans voor HBC van spits Vahle na gebeurde er de eerste 20 minuten niet zoveel voor beide doelen.

Kont
Iedereen schrok dan ook wakker toen Rick van Veen van Zwanenburg in de 22e minuut op het middenveld zijn kont in de strijd gooide en zich tussen drie HBC-ers doorwurmde. Geen Heemstedenaar die hem een strobreed in de weg legde en zijn steekpass op de sprintende linkerspits Nick de Graaf (een heerlijke voetballer trouwens) was wonderschoon. De afwerking van de Graaf was ook van hoog niveau:1-0! HBC vond het nu welletjes en vocht zich in de wedstrijd terug. Vahle bediende zijn maatje de Bruijn in het zestienmetergebied en het was snel weer gelijk:1-1! In de periode voor rust speelde HBC steeds beter en de druk op de Zwanenburg werd alsmaar groter. Zelfs de als ouderwetse libero spelende Poelsma kon de gaten niet meer dichtlopen en het was wachten op de volgende treffer van HBC.

Toeren
Die kwam dan ook van rechterspits Niel van Hooff, die een rebound uit een corner van HBC in het doel achter keeper Jonker werkte:1-2! HBC begon op toeren te komen totdat de scheidsrechter, tot een ieder zijn verbazing, in de 39e minuut voor een drinkpauze floot. Het enige wapenfeit in de eerste helft was nog een prachtige counter van HBC na een corner van Zwanenburg. Van Hooff miste deze opgelegde kans op 1-3. De tweede helft had net zo goed schriftelijk af kunnen worden gedaan. Na de 1-3, kopbal
van Hooff uit een vrije trap van de Bruijn, was het over en uit voor Zwanenburg. Zij konden niet meer en HBC wilde niet meer. Opeens werden het kwajongens die zich aan gallery play bezondigden. Hakje hier, poortje daar, dat werk. Het was ze niet eens kwalijk te nemen, ook niet na de schitterende 2-3 van de uitblinkende linkerspits Nick de Graaf van Zwanenburg. Na het laatste fluitsignaal dook de hele selectie van HBC op het middenveld bij elkaar en volgde de ontlading!

Trein
Met een tweede kampioenschap op rij, een tweede team dat met Steef van Loon ook de titel won, diverse kwart-halve en hele finales (Hemelvaartsdag, 17,00u. Finale MidWest Cup tegen Zwanenburg) voor het eerste team, en een o-23 die als een trein draait heeft HBC de toekomst. Maar er komen is één, er blijven is echt een kunst! Dat weet de kroonprins van de trainers uit de regio Jasper Ketting maar al te goed. Hij kijkt alweer uit naar volgend seizoen.

Piet Soomer kan even gaan uitblazen, en genieten van het succes. Maar niet voor lang. Er moet voor volgend seizoen nog veel worden gedaan. Het derde jaar van het plan wordt het zwaarste. Daar zijn ze zich in Heemstede van bewust. Zwanenburg richt zich op het lijfsbehoud in de derde klasse. Wat er in een jaar kan gebeuren!

Haarlem, 19 mei 2019
Otto Berendregt

Alle uitslagen en het programma van de KNVB districtsbeker vind je op onze toernooipagina.

Foto: HBC