ViH Talentenvijver: Rens Knol en Matthijs Westra (Geel-Wit)

In onze regio vind je voetballers met veel talent, soms zelfs met net dat beetje extra dan anderen. In eerste elftallen spelen vaak al jongens mee die nog onder de grens van eenentwintig jaar zitten. De komende weken zet Voetbal in Haarlem een paar van deze talenten in de schijnwerpers. Deze week is het de beurt aan misschien wel het jongste talenten duo uit de senioren competitie in de regio Haarlem. Rens Knol en Matthijs Westra zijn beide pas zeventien, maar spelen elke week in de basis in het eerste bij Geel-Wit.

Clubliefde
Clubliefde zie je tegenwoordig nog maar weinig. Veel jongens verkassen jaar in jaar uit naar een andere club of zijn voor een paar tientjes wedstrijdpremie al gemakkelijk over te halen om de club waar ze hebben leren voetballen te verlaten. Jongens die in de jongste jeugd beginnen en dan later doorstromen naar de senioren selectie, dat is waar je als club op hoopt. Rens Knol en Matthijs Westra zijn van deze clubjongens. De talenten spelen al jaren samen en staan momenteel knap hun mannetje in de vierde klasse zondag.

Geel-Wit promoveerde afgelopen zomer van de vijfde naar de vierde klasse en doet het tot op dit moment prima. De ploeg van Radjin de Haan staat momenteel in de middenmoot, maar in een knotsgekke competitie heeft het nog alle kans om bij de bovenste drie plekken te eindigen.

Talenten
De twee talenten zijn niet de enige in het rijtje jonge spelers. Het complete team van Geel-Wit is nog jeugdig en mist dan ook wat ervaren spelers. Trainer De Haan vindt het dan ook erg knap dat de twee jonge jongens zich zo goed staande weten te houden. “Als je zeventien jaar bent is het soms erg lastig om te voetballen in de vierde klasse. Veel grote, sterke spelers die op fysieke kracht wedstrijden winnen. Westra heeft zijn fysiek mee en is qua lichaam te vergelijken met een jonge Matthijs de Ligt. Je kan hem overal zetten. Hij begon dit jaar als verdediger en scoort momenteel zijn goals in de spits.”

“Rens heeft zijn fysiek niet zo mee. Hij is erg klein, maar weet door zijn voetballende kwaliteiten alsnog een belangrijke schakel op het middenveld te zijn. Hij zoekt altijd de diepgang en zal zijn duel ondanks zijn lengte nooi tuit de weg gaan.  Hij heeft een goed linkerbeen en wonderbaarlijk loopvermogen.”

Doorstromen
Knol was pas vijftien toen hij zijn debuut maakte bij de hoofdmacht van Geel-Wit. De liefde voor de club zit bij hem heel diep. Vandaar dat hij ervoor koos om gewoon door te stromen naar het eerste elftal, terwijl hij misschien ergens anders in een hoger O19-elftal had kunnen spelen. “Bijna iedereen met wie ik nu speel zijn ook mijn vrienden. We zijn allemaal erg jong, maar kunnen daarom ook nog veel leren. Radjin is een goede trainer, wedstrijden winnen we ook door hem. Hij weet precies hoe hij moet omgaan met jonge spelers,” aldus de jonge middenvelder.

Volgens De Haan moet er nog wel wat veranderen aan de speelstijl van de jonge middenvelder. “Rens zoekt altijd de aanvallende oplossing en ziet soms niet in dat hij beter even een balletje terug kan spelen, om dan vervolgens weer het spel te verdelen. Dat is kenmerkend voor zijn leeftijd en moet nog beter.”

Volwassen
De zeventienjarige Westra doet het ook uitzonderlijk goed in het team. Volgens De Haan bezit Westra de kwaliteiten om hogerop te kunnen. Voor iemand van zeventien bezit hij al een volwassen lichaamsbouw en kan hij op elke plek terecht. Westra zelf moet nog even wennen aan zijn nieuwe positie. “Ik heb eigenlijk mijn hele jeugd achterin gestaan en dat voelt voor mij ook het natuurlijkst. Het is dat we nu wat problemen voorin hadden, maar mijn kracht ligt naar mijn mening nog steeds bij het verdedigen.”

Ook hij heeft eigenlijk nooit gesproken over een andere club dan ‘zijn cluppie’ Geel-Wit. “Natuurlijk heb je wel eens nagedacht om ergens anders hoger in een O19 te gaan spelen, maar voor wat zou je dat doen. Ik heb al mijn vrienden hier en zie de potentie in de groep. Als wij zo blijven doorgaan dan gaan we volgend seizoen gewoon meespelen om promotie. Ik kijk er niet raar van op als dat ons nog gaat lukken ook.”

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: Anthony Knol