Zondag 4e klasse D

Schoten pakt de macht in 4D na winst op HBC

In een rechtstreeks duel, wat meer leek op een derby dan op een topwedstrijd, heeft Schoten de koppositie van HBC overgenomen. Schoten won thuis met 1-0 door een doelpunt vlak voor rust van Lennaert Stuur. De thuisploeg speelde ruim een half uur met een man minder door een rode kaart voor Randy Wolfsen. HBC kon geen vuist maken en moet nu hopen op een fout van Schoten.

Schoten - HBC - Voetbal in Haarlem
Ronnie Nolles wordt op de huid gezeten door Joewey Blom.

Er was lang uitgekeken naar de wedstrijd. De afgelopen weken ging het soms meer over deze kraker dan over de wedstrijden die eerder gespeeld moesten worden. HBC en Schoten zijn dit jaar oppermachtig in de vierde klasse B. Met een gat van vijf punten op de andere teams begonnen de twee clubs gister om tien over twee aan de wedstrijd. De teams stonden geruime tijd op het veld te wachten op de scheidsrechter die alle tijd nam voor de pasjescontrole.

De eerste tien minuten zagen de vele toeschouwers dat er behoorlijk wat spanning op beide elftallen zat. Veel balverlies en felle duels zetten de toon. Na tien minuten kreeg Sjoerd Auwerda de eerste echt kans. Zijn kopbal spatte uiteen op de lat. Niet veel later was het dezelfde Auwerda die het met een schot probeerde, maar HBC-doelman Miezenbeek redde. HBC had moeite met het vinden van hun spits. Ronnie Nolles moest regelmatig het middenveld inzakken om aan de bal te komen.

Schoten - Speelman - Voetbal in Haarlem
Dylan Speelman heeft de bal onder controle.

Halverwege de eerste helft was daar het eerste wapenfeit van de bezoekers. Rob van Campen krulde de bal richting de verre kruizing, maar Remy Heruer stompte de bal stijlvol tot hoekschop. HBC probeerde vooral om via Rob van Campen en Walter Brandt de bal voor het doel te krijgen. De twee sterke buitenspelers maakten het de vleugelverdedigers van Schoten met regelmaat lastig. Afmaker Nolles werd echter bijna niet gevonden. Joewey Blom van Schoten liet zien Ć©Ć©n van de betere centrale verdedigers uit de vierde klasse te zijn.

Dylan Speelman kreeg namens de thuisploeg een kwartier voor rust een grote kans om zijn team op voorsprong te zetten, maar de rechtsbuiten schoot voorlangs. Even later was hij weer gevaarlijk, behield het overzicht en vond Lennaert Stuur. Stuur schoot alle spanning van zich af en schoot van een meter of elf hard binnen. Of de bal nog even werd aangeraakt door Aron Apetz is onduidelijk, maar Schoten nam vlak voor rust de leiding.

Na rust nam HBC het initiatief en drukte de tegenstander achteruit. HBC-aanvoerder Shady Shehata nam zijn ploeg op sleeptouw. De handige ā€˜nummer 10ā€™ kwam een aantal keer gevaarlijk het strafschopgebied van Schoten binnen. HBC leek extra in het zadel geholpen te worden toen de prima spelende Randy Wolfsen zijn tweede gele kaart kreeg. Een tackel over de bal was niet agressief bedoeld, maar de scheidsrechter toonde geen genade. De gemoederen waren verhit en Jonno Vrij mocht van geluk spreken dat hij ook niet van het veld werd gestuurd na een harde en bewuste schop.

De toeschouwers dachten na de rode kaart dat Schoten het extra lastig zou krijgen, maar dat bleek anders. Schoten ging een ander spelletje spelen en HBC wisselde, maar Peter van der Waart liet zijn elftal in eerste instantie in dezelfde formatie spelen. Jasper Ketting schoof zijn spits terug naar het middenveld en gokte op de snelheid van Speelman en Auwerda. Vooral Auwerda bleek een sluwe en balvaste spits te zijn, waar HBC maar weinig vat op kreeg. HBC werd nog een enkele keer gevaarlijk, maar ook Schoten kreeg nog mogelijkheden. Gescoord werd er echter niet meer.

Ronnie Nolles baalde na de wedstrijd. ā€œHet is geen topwedstrijd geworden, het was meer hard werken.ā€ De spits vond dat zijn team geen vuist kon maken. ā€œSchoten kon dat ook niet en zeker niet met tien man, maar ze hebben wel gewonnen. Helaas,ā€ aldus Nolles. Zijn collega van Schoten was blij, maar nuchter. ā€œHet belangrijkste is dat we HBC voorbij zijn. Helaas won de tweede helft geen schoonheidsprijs, maar gelukkig hebben we zoā€™n sterke verdediging,ā€ zei Lennaert Stuur. Nick van der Zwaan verwoorde zijn gevoelens na de wedstrijd kort maar krachtig: ā€œMan, dit was keihard werken. Maar wat lekker!ā€

Schoten staat nu voor het eerst dit seizoen bovenaan de vierde klasse D. De Haarlemmers hebben misschien een iets makkelijker resterend programma dan HBC, maar HBC ziet nog kansen. Schoten speelt bijvoorbeeld nog uit bij Alliance ā€™22 en thuis tegen Velsenoord. HBC krijgt nog bezoek van Alliance ā€™22 en RCH en gaat op bezoek bij Velsenoord.

De uitslagen, de stand en het programma van de vierde klasse D vind je op onze klassenpagina.