Telstar begint vol goede moed met jeugdopleiding

Het was één van de voorwaarden die Andries Jonker stelde toen hij zijn contract tekende; er moet weer een eigen jeugdopleiding komen bij Telstar. Die wens lijkt nu dan echt in vervulling te gaan.

Nadat afgelopen seizoen al gestart werd met een onder 21 elftal, wordt daar volgend jaar ook een o18 en een o16 aan toegevoegd. Een grote stap voor de IJmuidenaren, die niet onder stoelen of banken schuiven vol ambitie te zitten. Wij spraken met Stanley van Kesteren, die als Hoofd Jeugd Opleidingen vorm zal gaan geven aan de jeugdafdeling.

Van Kesteren is geen onbekende van de club. Als speler liep hij een aantal jaren rond in het tweede elftal, en toen hij op een latere leeftijd zijn trainersdiploma’s moest halen heeft hij stage gelopen bij de toenmalige B1. “ Toen ik begon als trainer had je dus nog gewoon een jeugdafdeling bij Telstar. Wat de precieze reden is dat die een aantal jaar geleden is gestopt weet ik niet, maar als je als club weinig geld hebt en je weinig spelers echt ziet doorstromen naar je eerste elftal, is het niet raar dat daar ooit de stekker is uitgehaald.”

“Toen ik na een aantal jaar als HJO stopte bij FC Volendam werd ik gebeld door Andries of ik een jaartje wilde meelopen bij de onder 21, om zo te kijken hoe de club zich nu ontwikkelt en of er mogelijk in de toekomst een verdere samenwerking kon worden aangegaan. Ik kende Andries niet persoonlijk, maar wist wel dat ik veel van hem zou kunnen leren. Dat aanbod accepteerde ik dus, en een jaar later mag ik aan de slag om hier een verdere jeugdopleiding neer te zetten. Een fantastische uitdaging.”

Volgend seizoen zal van Kesteren de jeugdopleiding nog verder perfectioneren. Er komen naast de onder eenentwintig twee teams bij. Een onder zestien en een onder achttien. Ook gaat Telstar een samenwerking aan met Stormvogels. René Koster start daar een acadamy met als doel om daar jonge spelers klaar te stomen die later de overstap naar de officiële teams kunnen maken.

Regelmatig zullen er trainers kijken bij de selectieteams van Stormvogels en zal er met alle jeugdteams getraind worden op hun trainingsvelden. Een mooi begin van een nieuw tijdperk. “ De spelers bij stormvogels spelen wel gewoon officieel bij een amateurclub. Het enige verschil is dat de selectieteams daar ook vaker zullen trainen, en dat trainers samenwerken met ons. Het doel is natuurlijk dat wij in de toekomst spelers zelf zullen opleiden, die uiteindelijk goed genoeg zijn om bij ons in de O16 in te stromen. Zonder een samenwerking met Stormvogels was een jeugdafdeling ook niet haalbaar, wegens een gebrek aan trainingsvelden. We zijn dus erg blij met hen als partner.”

Telstar zal met haar jeugdteams nog niet overdag trainen. Daar zijn simpelweg de financiële middelen nog niet voor. Indien je dit wil doen moet je ook school en vervoersregelingen kunnen faciliteren. Wel zullen alle teams vier keer per week trainen. Naast het coördineren van de jeugdopleiding zal van Kesteren zelf ook op het veld staan. “Ik ga zelf de onder achttien trainen en zal ook assisteren bij de onder zestien (trainer Steve Olfers) en onder eenentwintig (trainer Joeri Volkers). We werken met een kleine staf heel intensief samen, zodat we precies weten wat er loopt binnen de club en zo een zo optimale doorstroom kunnen regelen.

Het idee is dat de beste spelers uit de regio nu bij ons de kans krijgen om op professioneel niveau te spelen. Nu gaan veel spelers met ambitie bijvoorbeeld naar een AFC of Zeeburgia, omdat zij in de regio geen alternatief hebben. Met een eigen jeugd is Telstar nu de club waar je heen kan als je de ambitie en het talent hebt om het professionele voetbal in te gaan. Helaas hebben we dit jaar moeizaam kunnen scouten door alle coronamaatregelen, maar het idee is om dat natuurlijk in de toekomst wel te doen. Ook hebben we de ambitie om de komende seizoenen nog meer jeugdteams toe te voegen. Telstar is een club met onwijs veel groeimogelijkheden. Het is mooi dat we nu kunnen beginnen aan de volgende stap bij deze mooie club. Ik verwacht echt dat wij nog veel moois zullen gaan doen de komende jaren, en ben vereerd daar aan te mogen bijdragen.

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: 1963-pictures.nl