Talenten Onder-18 krijgen de kans zich te bewijzen in A-selectie Koninklijke HFC

HFC-trainer Gertjan Tamerus heeft deze week nog twee trainingen voordat hij het corona-seizoen afsluit. Op deze lichte oefensessies, maar ook in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, krijgen zeven talenten uit Onder 18 de kans zich in de kijker te spelen.

En daarnaast keert de 18-jarige Ruben Heeremans terug van ADO Den Haag. Trainer Tamerus is vooral duidelijk naar de ruwe diamanten. ,,We starten straks met een hele grote groep voor de A-selectie, daar zullen geleidelijk spelers afvallen. Maar Splinter Haasbeek, Duuk Verduin, Jimmy van Dijk, Mikaël Schilling, Medoune Seye, Guillermo Kuiling, en Joas Kors mogen zich bewijzen.

Onder-17

Het zevental maakte twee jaar geleden deel uit van het legendarische HFC-elftal dat Ajax Onder-17 bijna uit de beker kegelde. Destijds was het trainer Djorim Verdonkschot die de toch nog jonge Joas Kors een categorie hoger liet meespelen. Omdat hij het kwalitatief aankon. Tamerus heeft dezelfde visie. ,,Joas is nog een jaar jonger dan de andere zes talenten, maar hij heeft erg goed getraind. Mocht het niet lukken dan kan hij altijd nog terug naar Onder-18, maar hij maakt in principe de voorbereiding met de A-selectie mee.’’

Systeem

Ook de ster van Jimmy van Dijk reist snel binnen de gelederen van de Koninklijke. Nog geen jaar geleden kwam hij over van HFC EDO. Hij was de vervanger van aanvoerder Ruben Heeremans en dat was best een uitdaging. Heeremans was, zowel binnen als buiten het veld, dë absolute leider van Onder-17 en  werd gescout door ADO Den Haag. En hij was ook vooral een opbouwende speler.

Van Dijk bleek in de door trainer Wouter de Vogel gehanteerde systemen met vier en vijf verdedigers goed overeind te blijven. En hij liet vooral zien over een uitstekende tackle en sliding te beschikken. Samen met Mikaël Schilling, die ooit via SVIJ, bij HFC belandde bleek de defensie aanvallend minder te brengen maar verdedigend zeer solide te zijn. Onder-18 kreeg in de zes competitieduels, tegen o.a. De Graafschap, Willem II en Almere City, slechts vier treffers tegen.

ADO

Vele ervaringen rijker en een illusie armer keert Ruben Heeremans ook terug bij HFC. De verdediger met de breedtepass-op-maat-over dertig meter werd door ADO gehaald, maar zag tot zijn verbazing dat de club al over twee centrale verdedigers beschikte die een contract hadden. De 18-jarige verdediger was de afgelopen drie weken druk met zijn examens bezig, maar krijgt in de voorbereiding ook de kans van Tamerus.

,,Ik ken Ruben al heel lang, zegt de trainer. ,,En het is niet voor niks dat een BVO hem benaderde. Vroeger had-ie al kwaliteit, maar was hij ook de langste van het stel, maar ook op deze leeftijd houdt hij zich goed staande. Met spelers die terugkomen van een BVO is het echter altijd de vraag hoe ze terugkomen.

Wat heeft dat jaar met ze gedaan?

Zijn ze beter geworden?

En op welke vlakken?

Of hebben ze een douw gekregen en is het zelfvertrouwen weg?

Ik heb  eerder wisselende ervaringen meegemaakt met Robin Eindhoven en Castien, die terug kwamen van een BVO.”

Gevoelsmens

Heeremans is een gevoelsmens en geldt als een kind van de club en zal in het warme bad dat HFC heet waarschijnlijk wel weer opbloeien. ,,Daarnaast heeft hij er alles voor over het beste uit zichzelf te halen en dat is een pre.’’

Blessures

Tamerus kan de jeugd ook goed gebruiken omdat enkele van de ervaren spelers binnen de selectie nog steeds met pijntjes lopen. ,, Jeffrey van der Heijden en Sietse Brandsma hebben nog wat klachten. Vincent Volkert kampt met zijn hamstring. En onze nieuwe keeper Michaelis is nog niet helemaal fit.’’

Positief voor de oefenmeester is dat Danny Hols is teruggekomen op zijn besluit om te stoppen. De back is weer fit. Hetgeen inhoudt dat ook zijn vader en clubfotograaf Pim Hols weer zal aanschuiven bij de duels van de Koninklijke.

En ook de in juli van Ajax-zaterdag overgekomen Roy Deken is fit.,,Toch ben ik alert op buitenkansjes op de transfermarkt’’, stelt Tamerus. ,,Voor de amateurs hebben we tot half juni de tijd, maar een prof die ergens buiten de boot valt is na die datum ook nog welkom.’’

Tekst: Peter Brink