Strijdend Telstar laat onderuit

Velsen-Zuid. Het had veel weg van een reünie vrijdagavond bij Telstar. Runner-up De Graafschap kwam op bezoek en het voelde voor een substantieel deel van de selectie als een feest van herkenning.

Ga maar na: oud-Telstar-trainer Mike Snoei had een groot deel van zijn succesvolle elftal, dat op een haar na de finale van de nacompetitie bereikte, aangetrokken en naar Doetinchem weten te lokken. Keeper Rody de Boer, verdedigers Toine van Huizen, Jasper van Heertum en Jordy Tutuarima, middenvelder Mohamed Hamdaoui en aanvallers Daryl van Mieghem, Melvin Platje en Ralf Seuntjens. Van Witte Leeuw getransformeerd tot Superboer. Platje, mateloos populair en succesvol in Indonesië, verhuisde onlangs op huurbasis van het tropische Bali naar het kille Doetinchem.

Revanche en Twitter

Na de 3-1 nederlaag in Leeuwarden was het interessant om te zien of Telstar eindelijk weer eens aanvallend zijn tanden kon laten zien want na de overtuigende 1-4 uitoverwinning in Oss medio januari is dat essentiële aspect nogal magertjes. De Graafschap kon door winst een periodetitel in de wacht slepen en had Ralf Seuntjens deze week zijn aanvoerdersband ontnomen. Reden: de Brabander tekende een 2-jarig contract bij concurrent N.A.C. De harde (Graafschap) kern was er duidelijk klaar mee: ‘’ Houdoe en bedankt, ’’ werd er getwitterd.

Domper

De klok stond op 89.06 en Telstar leek zich manhaftig naar een keurige 1-1 gelijke stand te hebben geknokt. Leek, want opeens dook ex-Witte Leeuw Jasper van Heertum dreigend op in een vol strafschopgebied en kopte niet alleen De Graafschap naar een 1-2 zege maar tevens naar de periodetitel en de achterstand op Cambuur werd tot vier punten verkleind. Telstar likte zijn wonden in een duel met weinig fraai voetbal maar optimale inzet aan beide kanten.

De openingsgoal van de gasten na 10 minuten spelen (kopbal Ted vd Pavert), beloofde niet veel goeds maar toen Redouan El Yaakoubi met een kopbal de lat raakte, gooide Telstar plotseling alle schroom van zich af en zag Cas Dijkstra vlak voor rust met een wonderschone beweging eerst twee verdedigers van zich af schudden en vervolgens hard en geplaatst diagonaal raak knallen;1-1.

Na de pauze werd het spel er niet beter op. De Graafschap viel wel aan maar met weinig vernuft en Telstar kon op het middenveld nog wel mee in de strijd maar voorin werd er niets gecreëerd. Er werd volop gewisseld aan beide kanten wat het veldspel ook al niet ten goede kwam. Overleven werd het devies en dat leek lang te gaan lukken. De gasten roken echter de volle winst. Gingen met een kwartier op de klok op jacht naar de bevrijdende goal maar moesten tot minuut 90 geduld hebben.

Wederom een late tegentreffer op een avond waarop Telstar heel verdienstelijk een punt leek te hebben afgesnoept van het naar de eredivisie smachtende De Graafschap. Zuur, uiterst teleurstellend qua resultaat maar gezien de getoonde, hartverwarmende inzet lijkt een ommekeer niet onhaalbaar.

Hans Akkerman

Foto: 1963-pictures.nl