Roy van der Mije wil passie zien in bekerduel met HFC ,,Ik speel gewoon met mijn sterkste team’

ADO’20 ontvangt woensdag Koninklijke HFC in de tweede kwalificatieronde van de KNVB-beker. Een beladen derby. Trainer Roy van der Mije speelde twee jaar voor de Haarlemmers en treedt gewoon met zijn sterkste ploeg aan.

,,De bekerduels zie ik als een prijs, donderdag doen we wel een hersteltraining. Ik wil dat mijn spelers met passie spelen.’’

Passie

Het gedrag van de trainer reflecteert vaak op zijn ploeg. Roy van der Mije was een getalenteerde linksbener die bij AZ in het betaalde voetbal kwam. Een basisplaats in Alkmaar zat er niet altijd in en hij werd na het behalen van het kampioenschap in de eerste divisie dan ook verhuurd aan Heracles Almelo. De middenvelder weet een paar decennia wel waarom de doorbraak er in Alkmaar niet kwam. ,,Ik speelde altijd met passie maar op de trainingen was ik niet zo fanatiek. Nu als trainer weet ik dat het wel heel belangrijk is en eis ik van mijn spelers ook dat ze alles geven op de training.’’

Systeem

Dat Van der Mije in korte tijd zijn visie en passie heeft weten over te brengen blijkt uit de cultuurshock die het eerste elftal onderging. ,,ADO’20 speelde jaren 4-3-3 maar ik vond dat we meer de spelers hadden voor 5-3-2, al spreek ik liever van 3-5-2 want ik vind dat wij de aanvallende variant spelen.’’ Vervolgt. ,,Om eerlijk te zijn heb ik een paar keer bij HFC en Katwijk gekeken hoe Gertjan Tamerus en Anthony Correia met hun ploeg speelden. Voor mij was het systeem ook nieuw, bij mijn eerdere ploegen heb ik niet op deze wijze gespeeld. Maar ook mijn spelers zagen het zitten, anders had ik het ook niet doorgezet.’’

Competitie

De oefenmeester geeft aan over een jonge groep spelers te beschikken. Twee dertigers en de rest is onder de 25 jaar. ,,Ik wil dat ze de bal vooruit spelen. Er moet vaart inzitten. We hebben nu twee wedstrijden gewonnen en tegen OFC en Groene Ster hadden we de pech dat ze een goede keeper hadden staan. Alleen OSS’20 was echt beter dan mijn ploeg. We hebben nog te veel kansen nodig om te scoren en verdedigend kan het nog wat meer solide.’’

Ik weet niet hoe HFC de wedstrijd benaderd maar ik denk dat ze ook redelijk compleet zullen aantreden. Nee, ik heb ze niet bekeken en ook geen videobeelden geanalyseerd. Ik ken ze en weet hun systeem, daar zullen ze mij niet mee verrassen.’’

Bij de thuisploeg is het maar de vraag wie er onder de lat staat. Björn Haggerty of Nick Boom, die zondag tegen Blauw Geel’38 keepte.

Het duel is een weerzien met de club waar de middenvelder zijn loopbaan afsloot. ,,Dat was onder Radjin de Haan, ik had wel twee verdedigende middenvelders in mijn rug dan ging het nog net. Mooie club, maar ik zie wel kansen woensdag.’’

Tekst: Peter Brink