Offday Velsen

Bas Schol, de jonge keeper van Velsen kreeg afgelopen zondag uit bij R.K.A.V.V. de lachers op zijn hand. ’’Hoppa,’’ riep hij zo hard na een geslaagde interceptie dat zijn geblesseerde voetbalmaten en Velsen-aanhang aan de kant na iedere geslaagde actie spontaan de oerkreet ’’hoppa’’ uit volle borst imiteerden.

Bas Schol, 19 jaar pas, voelde zich vorige week zondag als een vis in het water en loste elke spelsituatie, en dat waren er niet zo heel veel want Velsen gaf weinig tot niets weg, geroutineerd op. Inclusief een aantal gevaarlijk indraaiende corners die hij ogenschijnlijk met speels gemak uit de lucht plukte. Na drie duels in de hoofdmacht had de Hoofddorper, die via de jeugd van Alphense Boys en Olympia Haarlem in Driehuis neerstreek, slechts eenmaal de bal uit het net moeten halen.

Had Velsen het nodige zelfvertrouwen getankt na de knappe zege in Leidschendam? S.D.O. uit Bussum had wat goed te maken na een smadelijke 2-6 nederlaag en een gelijkspel. Velsen bleef echter zwaar onder de maat en ging met 0-2 onderuit. ’’Wanneer komen we eindelijk eens in de duels?,’’ foeterde Remco van Dam halverwege de eerste helft. De sterkhouder had wel degelijk een punt. S.D.O. nam een snelle voorsprong, combineerde vaardig, won elk duel en kwam maar één keer in de problemen toen op slag van rust Daan Tervoort zijn kopbal door de Bussumse goalie prachtig onschadelijk zag worden gemaakt.

Na rust was het snel over en sluiten voor Velsen want S.D.O scoorde al rap uit een prima aanval goal nummer twee. Er kwamen een paar kansjes voor Velsen maar een aanvallend gemakzuchtig S.D.O verzuimde de voorsprong uit te bouwen. Een duel dus om snel te vergeten want Velsen zag tot overmaat van ramp ook nog eens twee verdedigers met blessures afhaken ( Job Alderliefste en Remco van Dam)

Ook Bas Schol keek natuurlijk met weinig plezier terug op het duel. ’’Was het onderschatting? Ik weet het niet maar het liep van geen kant bij ons. Ons positiespel leek nergens op en de lange bal kwam nauwelijks aan. Waar dat aan ligt? Ik weet het echt niet. We waren niet in staat iets te forceren. S.D.O. was duidelijk beter,’’ erkende de jonge H.V.A.-student bedrijfseconomie ruiterlijk.

Schol begon ooit bij D.S.O.V. maar verkaste al op 12-jarige leeftijd naar Alphense Boys toe. ’’Ik heb daar in de hoogste jeugdteams op een hoog niveau gespeeld. Maakte de overstap naar Olympia Haarlem waar ik dit seizoen de concurrentiestrijd aan moest met een concurrent. Toen Velsen zich voor mij meldde, heb ik de gok genomen hier te gaan spelen en ik kan niets anders zeggen dat ik geen spijt heb van mijn overgang, integendeel,’’ aldus de liefhebber die gelooft in zijn team. Bas Schol sluit af:’’ We zijn gezakt op de ranglijst maar hebben de subtop nog steeds in het vizier. Volgende week tegen S.J.C. uit dan ook maar sportieve revanche want het zal dan echt beter moeten.’’

Tekst: Hans Akkerman

Foto: Frans van der Horst