TOTO KNVB Beker

Kon. HFC stunt: FC Eindhoven wordt met 3-2 verslagen.

De Koninklijke HFC stunt in de tweede ronde van de KNVB Beker. De Haarlemmers schakelen de nummer drie van de Jupiler League FC Eindhoven uit. Mike van den Ban en Bart Nelis eisen de hoofdrollen op.

Al weken werd door iedereen die Koninklijke HFC een warm hart toedraagt uitgekeken naar gistermiddag. Het vlaggenschip van de Haarlemse Topklasser moest het gaan opnemen tegen FC Eindhoven in de tweede ronde van de KNVB Beker. FC Eindhoven staat vierde in de Jupiler League en won de laatste wedstrijd met 0-4 bij FC Oss. Een sterke tegenstander dus.

Donny Verdam was geschorst na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen TEC. Trainer Pieter Mulders had verder een niet al te lastige klus om zijn basiself te formeren. Daarentegen had FC Eindhoven een waslijst aan geblesseerden. Oud-prof en huidig trainer van FC Eindhoven Mitchell van der Gaag had echter veel geloof ik een goede afloop.

Iets na 16.00 uur kwamen de elftallen het veld op. Dit ietwat vreemde tijdstip had te maken met de lichtinstallatie van de oudste vereniging van Nederland. De spanning was goed te merken op en rond het veld. Na vijf minuten was de eerste grote kans voor HFC. De in een goede vorm stekende Mike van den Ban schoot helaas over. FC Eindhoven kreeg hierna meer grip op de wedstrijd en HFC had het lastig. Keeper Van Rossum was attent en stond een paar keer op de goede plaats. Hij pakte onder andere een goed schot van Koç. Daarnaast maakte verdediger Opoku twee keer een fout, waardoor de Eindhovenaren gevaarlijk werden. Bij het tweede foutje ontving hij de gele kaart voor vasthouden van de tegenstander. In de 35e minuut kwam Eindhoven op voorsprong. Massop schoot een vrije trap van net buiten het strafschopgebied keurig binnen. Op dat moment was de voorsprong eigenlijk wel verdiend. Met deze stand werd de rust ook bereikt. De ongeveer 1000 toeschouwers zagen een boeiende eerste helft.

Kon. HFC viert veest na de overwinning op FC Eindhoven.
Kon. HFC viert feest na de 3-1 voorsprong op FC Eindhoven.

De tweede helft begon en direct was wéér Van den Ban gevaarlijk. Vijf minuten na rust viel de gelijkmaker. Uitblinker Van den Ban legde de bal terug op Tamerus. De spits van HFC schoot de bal van zo’n 12 meter binnen. Het sportpark op de grens van Haarlem en Heemstede ontplofte! HFC was helemaal terug in de wedstrijd en het was dik verdiend. FC Eindhoven liet het hier niet bij zitten en zette aan. Keeper Van Rossum moest twee keer in actie komen, maar stopte beide ballen uitstekend.

Tien minuten na de gelijkmaker nam HFC de leiding. Bart Nelis nam een lange bal van een verdediger van Eindhoven in één keer op de schoen en de bal belandde dertig meter verderop precies voor El Yaakoubi. El Yaakoubi twijfelde niet en schoot beheerst onder de keeper door de 2-1 binnen. Trainer Mulders van HFC wist de mannen te inspireren in de rust. ,,Zo’n wedstrijd maak je misschien maar één keer mee in je leven. Dan moet je ervoor zorgen dat je alles geeft. Als je dan toch verliest heb je er in ieder geval alles aan gedaan.’’ Dat de Haarlemmers alles gaven werd in de 63e minuut nog duidelijker. Bart Nelis (opgegroeid bij HFC) gaf een lange bal op Van den Ban, die de bal nog net voor de keeper wist te beroeren waardoor keeper Swinkels kansloos was en de bal door zijn benen zag gaan. Mike van den Ban hoefde alleen het laatste zetje nog maar te geven waardoor HFC met 3-1 voorstond.

Het mooiste doelpunt moest nog komen. Met nog een kwartier te spelen ontving Vink van FC Eindhoven de bal. Vijf meter voorbij de middenlijn legde hij de bal loepzuiver over HFC-doelman Van Rossum heen: 3-2. Werkelijk een schoonheid van een doelpunt, maar het mocht niet meer baten. Als beloning kreeg Mike van den Ban in de 88e minuut een publiekswissel. Hij ontving van de vele supporters een staande ovatie. HFC kreeg nog één scrimmage voor het doel te verwerken, maar hierna floot scheidsrechter Van Herk af.

En dus zit vanavond Koninklijke HFC in een koker tijdens de loting voor de derde ronde van de KNVB Beker. Deze vindt plaats om ongeveer 23.30 uur en is live te zien op SBS6. Gaat het een grote tegenstander worden uit de Eredivisie? Of wellicht een andere Topklasser waardoor er wellicht nog wel meer mogelijk is? Wordt vanavond vervolgt…

Koninklijke HFC – FC Eindhoven 3-2 (0-1) 36. Milan Massop 0-1, 52. Gertjan Tamerus 1-1, 61. Rachid el Yaakoubi 2-1, Mike van den Ban 3-1, 76. Wimilio Vink 3-2. Scheidsrechter: Freek van Herk. Gele kaart: Carlos Opoku, Vincent Volkert (beiden Koninklijke HFC), Tibeau Swinnen, Milan Massop (beiden FC Eindhoven).

Koninklijke HFC: Van Rossum; Verdam, Opoku, Prijs, Volkert; Sam-Sin, Van den Ban (88. Haarmans), Nelis; Beeren (82. Castien), Tamerus, El Yaakoubi (90. Den Hartigh).
FC Eindhoven: Swinkels; De Wilde (82. Verstraaten), Van den Buijs, Massop, Junior; Swinnen (69. Deschilder), Vandeputte, Vink; Mandiangu, Boere (61. Van Hout), Koç.

(Foto’s: Pro Shots)