Tweede Divisie

Roy Castien wijst Koninklijke HFC de weg naar drie punten

Roy Castien heeft vanmiddag zijn trainer duidelijk gemaakt dat hij vanaf nu wekelijks in de basis moet staan. Deze nog jonge talentvolle middenvelder was de smaakmaker in het team van Koninklijke HFC en was er in z’n eentje verantwoordelijk voor dat de Koninklijke de eerste drie punten van het seizoen kon bij schrijven.

Castien heerste als een keizer op het middenveld en de veelal oudere spelers van De Dijk wisten niet wat hen overkwam. Wat heeft deze speler een drive naar voren en wat is hij doelgericht. Daarnaast is hij ook tweebenig als het moet. Dat bleek al in de tweede minuut toen hij op de rand van de zestienmeter uithaalde met rechts. Dit bekeken schot verdween in de rechter benedenhoek achter de nog altijd even zware keeper Jeroen Verhoeven van de thuisclub.

Roy Castien was de man die het voorbeeld gaf, maar de strijdwijze van trainer Verdonkschot was evenzo briljant. Hij had zijn team de opdracht meegegeven om de defensie van de thuisclub direct onder druk te zetten en dit werd perfect uitgevoerd door zijn team. De Dijk wist niet wat hen overkwam en kwamen zo niet aan voetballen toe. Het was het eerste kwartier dan ook eenrichtingsverkeer richting het doel van de Amsterdammers. In de 18e minuut kwam de volgende aanval via rechts. Van Son gaf de bal perfect voor op het hoofd van spits Olsthoorn, maar die zag zijn slappe kopbal gestopt worden door Verhoeven. Dit soort kansen zal je gewoon wel moeten maken als spits zijnde. Hierdoor geef je je ploeg rust en tank je aan je zelfvertrouwen. Olsthoorn speelde zeker niet onverdienstelijk, maar het is nog niet voldoende.

Een minuut later kwam De Dijk het eerst voor in het spel. Good-old Van Rossum keepte echter ook deze wedstrijd weer fantastisch en redde bekwaam. Hierna was het Gertjan Tamerus die uit een corner van Castien de bal van dichtbij op de paal kopte. Een halve minuut later was het wel raak. Na een geweldige aanval kwam de prima spelende Andre Morgan alleen voor Verhoeven. De back behield het overzicht en was niet zelfzuchtig. Hij schoof de bal naar rechts waar Sterling geheel vrij stond en de bal het laatste zetje kon geven: 0-2.

Niet veel later was het wederom Castien die de bal oppikte van zijn eigen helft. Hij snelde het middenveld over en kwam tot het strafschopgebied, waar hij besloot zelf te schieten. Castien deed dit niet onverdienstelijk, want voor de tweede keer deze middag kwam de bal op de paal. De rebound werd goed gepakt door Verhoeven. De hierop volgende corner werd snoeihard ingekopt door Wessel Boer, maar deze belandde bovenop de lat.

Het was dan ook niet heel raar geweest als de Koninklijke met 4-0 had voorgestaan. Dat De Dijk gefrustreerd raakte werd in de laatste minuut voor de rust duidelijk toen Frank Schilder werkelijk uit het niets een elleboog uitdeelde aan Oscar Wilffert. De prima leidsman van deze middag, de heer Cairo, ontging niets en beoordeelde deze actie terecht met rood. Het werd tijd voor rust en dat volgde snel.

HFC leek zich te kunnen opmaken voor een relaxte tweede helft tegen tien man. Zo dachten de Haarlemmers er ook daadwerkelijk over, want ze lieten zich teveel terugzakken en hielden de bal niet meer in de ploeg waardoor De Dijk in de wedstrijd kon blijven. Met nog tien minuten op de klok verkleinde de thuisploeg de marge weer tot 1. Een aanval over links werd knap afgerond door Harry Zwarthoed: 1-2. Even daarvoor had Tamerus, na een goede actie van Van Son, nog maar een keer op de lat gekopt! Trainer Verdonkschot greep in en bracht publiekslieveling Ilias Bronkhorst in het veld. Dit bleek een gouden wissel, want dezelfde Bronkhorst gaf in blessuretijd de man van de wedstrijd, Roy Castien, een niet te missen kans die met veel gevoel werd afgerond. Hierdoor was de eerste overwinning een feit en dat was geheel verdiend.

Door de overwinning kan Koninklijke HFC de eerste drie punten van het seizoen bijschrijven. Na drie duels heeft de ploeg net zoveel punten en bevindt het zich op de tiende plek in de Tweede Divisie.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.