Paul’s column: Het wordt steeds gekker

‘Steeds meer clubs rookvrij’ stond er laatst in de krant. Een onderzoeksbureau wist te vertellen dat maar liefst 89% van de bevolking voorstander is van een rookvrije sportclub. Nu houd ik ook van een sigaartje op zijn tijd, maar het wordt steeds gekker in dit landje.

Rookruimte
Onder de noemer van dat de kinderen beschermd moeten worden tegen het roken of meeroken, is de hetze tegen de rokers begonnen. Laat ik wel duidelijk zijn, het roken langs de lijn bij jeugdwedstrijden tot en met de JO15 mag van mij in de ban. Sommige verenigingen hebben dan ook een “rookruimte” op het terrein of sommeren de rokers buiten de hekken te roken.

Met de nieuwe spelvormen van JO8 tot en met de JO12 zijn ook de velden smaller en korter geworden. De gevolgen hiervan zijn dat de mensen die onder het genot van een sigaretje of sigaartje naar de wedstrijd staan te kijken, deze achteloos op de (kunst)grasmat laat vallen. En laat op dat stukje (kunst)gras nu net vanaf de JO13 wel gevoetbald worden.

Cruijff
Dat het stoppen met roken beter is voor de gezondheid weet ik wel. Dat je er minder door gaat presteren, daar zet ik mijn vraagtekens bij. In 1973 kwam er een documentaire uit over ‘s werelds beste voetballer Johan Cruijff. In deze docu werd er een beeld neergezet van het beste voetbal wat er toen ooit gespeeld werd en natuurlijk ook van de trainingen. Wat opviel was dat de voetballers van de succesvolste club in die tijd de ene peuk na de andere opstaken. Reclame maken voor sigarettenmerken hoorden er toen bij. Werd er door het roken slechter gevoetbald? Ik dacht het niet.

Wim Suurbier, JC zelf, Ruud Krol. Ze zaten allemaal met een sigaret tussen de vingers. En wat dacht je van de voetballers van de huidige generatie. Theo Janssen stak er zelfs in de catacomben één op. Ook internationaal roken de toppers. Wat dacht je van Gianluigi Buffon, Neymar en zelfs Messi is wel eens gespot met het rokertje. Persoonlijk denk ik dat je door het verbieden van roken en drinken bij de jeugd er meer rokers en drinkers voor terug krijgt. Alleen wordt het nu stiekem gedaan. Iemand die wil roken, gaat roken en drinken idem dito.

Ja en amen
De vlinder vrijende en rupsen kussende anti-rook beweging c.q. regering komt met alleen maar maatregelen om nergens meer te mogen roken. De gezondheid van het kind staat voorop en ouders gaan daar grif in mee. Mijn gevoel zegt dat men in een glazen bol leeft en gedwee ja en amen knikt bij alle maatregelen die er genomen wordt.  Het spotje ‘niet roken niet drinken’ komt bij veel jeugdigen totaal niet aan. En de ouders die zijn geboren in de jaren dat men dacht dat je de kinderen als je gelijke moest behandelen, denken dat hun kroost niet rookt, drinkt of ander genotsmiddelen tot zich neemt.

Het is beter voor de gezondheid zegt de overheid en de meute knikt. Dat de jongste schoolgaande kinderen met de auto worden gebracht en dat de gymlessen op de scholen stelselmatig worden uitgehold, daar hoor je niemand over. Dat de middelbare scholieren liever de bus, tram of metro pakken om naar school te gaan, daar hoor je niemand over. Fietsen en bewegen is overdag taboe bij de meeste gezinnen. Dat kinderen zonder licht fietsen en totaal de verkeersregels niet kennen of aan hun laars lappen interesseert ze niet. Zolang ze maar niet roken. Oversteken bij rood! Maar ik rook niet. Geen licht, bel of spatbord! Maar ik rook niet.

Gezond verstand
Laten we gewoon weer ons gezond verstand gebruiken. Vertel de jeugd dat roken en drinken niet goed is voor de gezondheid, maar laat ze het zelf ervaren. Vertel dat roken en drinken handen vol met klauwen kost, maar laat ze zelf ervaren. Maak het bespreekbaar. Kinderen zijn slimmer dan je denkt.

Laat het niet gekker worden.

Paul Cramer

Wil je reageren op deze column? Doe dat dan vooral en contact ons via redactie@voetbalinhaarlem.nl.

PAUL CRAMER, 1966 (Santpoort). Werkzaam als elektrotechnisch inspecteur bij DuurzaamNL Amsterdam. Gevoetbald bij sv CTO ’70 te Duivendrecht, APGS in Amsterdam en in de woensdag 3 van SVIJ. Gehuwd en vader van drie kinderen. Nu keeperstrainer bij VVH Velserbroek en jeugdvoorzitter bij vv CTO ’70.