Mehmet Yüksel scoort Ziyech-goal en bedankt Olympia Haarlem, Duke Verduin op weg naar BVO

Koninklijke HFC zette na de doordeweekse misstap bij IJsselmeervogels de zegereeks weer voort. Jong Volendam werd met 3-1 verslagen. De Koninklijke blijft op de tweede plaats staan en is de enige ploeg die op vijf punten van koploper Katwijk staat, de rest van de achtervolgers staat al op tien punten.

Topscorer Sietse Brandsma nam de eerste twee goals voor zijn rekening. Mehmet Yüksel zei een maand geleden nog dat hij te weinig scoorde. Maar de aanvaller heeft al vijf goals op zijn naam staan dit seizoen in twaalf basisoptredens. Daarnaast verzorgde hij zaterdag de assist bij de tweede treffer van Brandsma.

Droom

Zijn goal was er een waar hij al maanden van droomt. Naast zijn studie en de drie trainingen bij HFC oefent de 20-jarige Haarlemmer veel op zijn traptechniek. Hij doet dat op de velden van  de club waar hij ooit begon, Olympia Haarlem.  ,,Ik kijk veel naar het spel van Hakim Ziyech. Hij speelt in een 4-3-3-systeem als rechtsbuiten en komt naar binnen en zoekt de verre hoek.’’

 

De 20-jarige Yüksel kreeg na een half uur de handen op elkaar door de bal in de verre hoek achter doelman Kyane van Oevelen te krullen.

Trainer Gertjan Tamerus zal blij zijn met een speler die zo intrinsiek gemotiveerd lijkt om het beste uit zichzelf te halen.  Al blijken ook omgevingsfactoren een belangrijke rol te hebben gespeeld. Hij is een mix van nature and nurture. ,,Mijn vader is altijd hard voor me geweest. Hij heeft zelf wel gevoetbald in Turkije, bij de amateurs. Als ik slecht speelde zei hij dat altijd tegen me. Maar mijn ouders staan altijd voor me klaar.

Ramadan

Mehmet Yüksel speelde 70 minuten. Hij doet al een week aan de Ramadan en ziet dat hij aan kracht inboet, toch geeft deze vorm van vasten hem ook kracht. ,,Mijn lichaam krijgt een detox en ik voel nu ook hoe arme mensen zich voelen die niet altijd wat te eten hebben. Ik mag om 20.30 weer wat eten. Ik ben benieuwd wat mijn ouders klaarmaken.’’

Hulleman

Het HFC-middenveld was wederom de draaiende motor. Koen Tros begreep dat je met deze windkracht de ballen laag en strak moet inspelen. En Jim Hulleman begon weer op de zijn favoriete plek achter de spitsen. Hulleman wordt binnenkort 29 jaar. Hij strooide met passes, ging voorop in de strijd en leverde de assist bij de 1-0 van Sietse Brandsma.

Assist

Beide goals van de spits waren karakteristieke treffers. Bij de 1-0 kwam Brandsma bij de eerste paal vrij. Hulleman was zo eerlijk om te zeggen dat hij de bal ditmaal verkeerd raakte. ,,Maar goed mijn intentie was wel om Sietse daar te vinden.’’

Bij de tweede treffer, uit een corner van Yüksel kwam de bal ets achter Brandsma, maar die kon naar achter leunend de bal toch tussen de palen koppen. ,,Het was even alsof we weer tegen Excelsior Maassluis speelden’’ zei Jim Hulleman.

Na de rust gaf HFC het spel weg aan de gasten. Er brak een periode aan dat de thuisploeg het heft uit handen gaf. ,,We gingen achteruit lopen’’, stelde Jim Hulleman.

 

Wissels

Dat had ook te maken met de vele wissels die Gertjan Tamerus – al dan niet noodgedwongen ivm met kans op overbelasting-  moest doen. Het verdedigingscentrum bestond uit Wessel Boer,Danny Hols en  Oscar Wilffert. In het tweede bedrijf werd Danny Hols – last van hamstring- gewisseld en werd wingback Desevio Payne centrale verdediger.

De rechtsbenige André Morgan bleef linker wingback spelen. Trainer Tamerus schreeuwde langs de lijn de longen uit zijn lijf om zijn spelers bewust te maken van het lange speelveld en attendeerde zijn centrum op voetbaljargon als ‘aansluiten en doordekken’’.

Talenten

,,Het werd voor ons heel moeilijk te belopen’’, had ook Mehmet Yüksel gezien.

Jong-Volendam-trainer Kiki Musampa wisselde door. Hij kon niet beschikken over zijn geschorste topscorer Koen Blommestijn, die vrijdag wel op de bank zat bij Wim Jonk, maar bracht wel Lequincio Zeefuik. Deze ruwe diamant is bestemd om op een hoger niveau te excelleren. En daar is het Musampa ook om te doen.

,,Er hebben al veel spelers minuten gemaakt bij de A-selectie.’’ Hij noemt namen als Milan de Haan, Jordy Blom, Koen Blommestijn, Dion Vlak en Achraf Douiri.’’ Na de rust mocht ook de 16-jarige Givairo Read in actie komen.

Doorstromen

Verder dan 3-1 kwam Jong Volendam echter niet en zo was het weer feest in de kantine waar volkszanger Dean Molenaar optrad.

 

HFC blijft door de zege in het spoor van koploper Katwijk en wacht duels met AFC en Noordwijk. De sympathieke TD Sander Vink kon verheugd melden dat aanvoerder Danny Hols zijn contract heeft verlengd en dat de 18-jarige Joas Kors zijn eerste contract bij HFC heeft getekend.

,,Joas heeft zich goed ontwikkeld en heeft dit seizoen al de nodige minuten gemaakt in het eerste elftal. Het is een compliment voor onze jeugdopleiding dat zo’n speler doorstroomt naar de A-selectie.’’

Keepers

Maar Vink heeft nog meer werk te doen. ,,We zoeken nog een linksback en een opvolger voor Wessel Boer. Nee, de broers Regeling zijn – zeker nu – niet in beeld daarvoor.’’

Ook wil Gertjan Tamerus graag over zes keepers beschikken voor drie elftallen, HFC-1, HFC-zaterdag en Onder-21. Afgelopen dinsdag was een keeper op gesprek bij keeperstrainer Terence Meuwese en Joost Lamp.

Hij gaat zelfs vanaf mei in Chicago in de VS doorspelen om aan het begin van het seizoen fit aan de start te verschijnen. Talent Duke Verduin lijkt te vertrekken naar een BVO die op zo’n zestig of negentig kilometer van zijn woonplaats Akersloot acteert.

Wederom een gemiste kans voor BVO Telstar dat dit seizoen wekelijks keepers uit verre streken ziet schutteren.

HFC-zaterdag

Tijdens de wedstrijd en ook afgelopen dinsdag al op de training deden officials en fans van HFC-zaterdag een verzoek om Joas Kors en Gillermo Kuling volgende week weer af te staan aan de derde klasser.

Die strijdt met Olympia Haarlem om promotie naar de tweede klasse. Vorige week leed de ploeg haar eerste nederlaag toen het duo Kors en Kuling ontbrak.

Voordeel voor Gertjan Tamerus is dat de kleine ziekenboeg weer langzaam leegstroomt. Jacob Noordmans trainde al weer gedeelte mee en Franlin Lewis, die een schouderblessure heeft, zei komende week weer aan te haken. Ook Vincent Volkert is op de weg terug.

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols