Jack's League

Tiental van HFC in kolkende slotfase onderuit, Castien en Brandsma scoren

HFC raakte zaterdag in Maassluis haar ongeslagen status kwijt. Breekpunten waren de laatste minuut voor rust en de laatste minuut van de speeltijd. Op deze momenten scoorde Excelsior Maassluis en wist ze de alsnog een 3-2 zege uit het vuur te slepen. ,,Doodzonde”, zei Gertjan Tamerus. ,,We hadden minimaal een punt verdiend.”

Spitsen

Koninklijke HFC beschikt over twee spitsen die steeds beter gaan draaien. In de voorbereiding zei trainer Gertjan Tamerus dat er tussen het duo Roy Castien en Sietse Brandsma zo nu en dan nog wat ruis op de lijn zat. Nu de competitie is gestart draaien beide goed. Castien opende al na vier minuten de score.

Druk zetten en een snelle omschakeling waren de ingrediënten bij de voorbereiding op de goal.  Donderdag trainde HFC hierop en was het assistent-trainer Frank Korpershoek die als speler meedeed met het positiespel.

Hij zat met twee petten op, want hij wees de spelers van de tegenpartij er ook op dat zij vergaten druk te zetten. De ex-prof zat bij de gele hesjes en kon de bal met gemak verplaatsen naar de andere kant van het speelveld waardoor de zeven zwarte hesjes bleven lopen.

Tamerus legde de oefening stil en legde de nadruk op het zoeken van de vrije ruimte in balbezit en het gezamenlijk druk zetten bij balverlies. Bij de openingstreffer werd de les in de praktijk gebracht.

Wijziging

En tot vlak voor rust leek HFC met de voorsprong te gaan rusten. Enige verschil in de opstelling van de Koninklijke ten opzichte van de eerdere twee duels was de basisplek voor Oscar Wilffert. Hij kwam in de ploeg voor Wessel Boer. ,,Wessel kon maandag en dinsdag al niet meetrainen en donderdag kon-ie amper lopen.”

Die trainde donderdag al niet mee met het positiespel zeven tegen zeven met vier kaatsers. Boer zorgt normaliter voor de opbouw en tracht dan een man-meer te creëren op het middenveld.

De linksbenige Wilffert is, net als Danny Hols en André Morgan, meer een mandekker.  Vlak voor rust trok arbiter Rick Smit de rode kaart voor Danny Hols en gaf de thuisploeg een strafschop. ,,Ongelukkig” noemde Gertjan Tamerus het. ,,Volgens Danny liep de aanvaller op hem door en raakte Danny hem in het gezicht. De bal was al weg en het was binnen de zestien. Niet slim, maar het zit ons met dit soort beslissingen voor of tegen niet mee.”

Daan Blij schoot de pingel achter Richard de Groot, 1-1.

Slotminuut

Ondanks de man-minder was het topscorer Sietse Brandsma die HFC – een kwartier voor tijd- wederom aan de leiding bracht. Het was zijn vierde goal in drie duels. Excelsior Maassluis raakte daarna paal en lat en zag dat De Groot voor even over magnetiserende handen beschikte.

Drie minuten voor tijd moest De Groot toch buigen. Garbi Urbanus zorgde voor de gelijkmaker. En in de blessuretijd was het Vincent van den Berg die voor de 3-2 zorgde. ,,Ze pompen de bal erin en we kregen bij de tweede tegentreffer een vrije trap tegen in plaats van mee. Doodzonde.”

De Koninklijke heeft nu twee thuiswedstrijden voor de boeg. En wel tegen twee ‘papieren’ topploegen.

Eerst komt HHC Hardenberg naar Haarlem en dan volgt IJsselmeervogels. HHC Hardenberg en de ‘De rooien’ hebben allebei één punt.

IJsselmeervogels verloor vandaag met 3-2 bij Noordwijk. Ex-HFC-test-speler Rydell Poepon startte in de basis en scoorde zijn eerste treffer.

Tekst: Peter Brink