Stomverbaasd

Twee rode kaarten. Te veel geel om nog bij te houden. Een afkoelingsperiode. Dan verwacht je toch een schoppartij, een wedstrijd waar de vonken er van af vlogen. Waar de verzorgers overuren draaien en waar de sfeer grimmig is.

Dit gebeurde allemaal tijdens de meest sportieve editie van THB-VSV ooit. VSV won de wedstrijd in de vierde klasse C met 2-6. Bepaald niet wereldschokkend, maar de manier waarop zal alle betrokkenen nog lang heugen.

De scheidsrechter van dienst was er helemaal klaar voor. Strak in het pak, strenge blik en de KNVB-richtlijnen uit het hoofd geleerd. Maar hij maakte er een potje van. Hij duldde van niemand tegenspraak en voelde de wedstrijd absoluut niet aan. Terwijl dat toch echt niet moeilijk was. Beide teams hadden respect voor elkaar, koploper VSV was de betere ploeg en leidde met rust met 0-3 door doelpunten van Jesse Kooijman (2x) en Justin Kunst. Maar de VSV-vlaggenist was al weggestuurd wegens ‘onrust stoken’, terwijl hij alleen maar een andere kant op vlagde dan waar de scheidsrechter op rekende. Spelers kregen een gele kaart voor vergrijpen waar ze zich niet eens bewust van waren.

Na rust werd het niet veel beter. THB maakte de 1-3, VSV vergrootte de marge naar 1-4 via een slimme vrije trap van Donny Klok, allemaal logisch en prima, maar de man in het zwart koos er toch voor om de wedstrijd te vergallen. Op een onschuldig moment in de wedstrijd kreeg Jorian Faassen geel wegens aanmerkingen op de leiding. Toen hij daarna zijn duim opstak volgde de tweede kaart: inrukken dus. Roy de Wit zei daar wat van: ook geel. Toen hij zijn rugnummer niet wilde tonen betekende dat ook voor hem een tweede prent en vroegtijdig douchen. Waarna de arbiter een afkoelingsperiode inlaste. Terwijl niemand verhit was. Hooguit stomverbaasd.

Na het kwartiertje afkoelen wisten de negen Velserbroekers er nog twee binnen te schoppen en trof de thuisploeg nog één keer het doel. Tot frustratie van THB-coach Patrick Taks die graag had gezien dat zijn ploeg het numerieke voordeel beter had benut.

Maar, zelfs op dit niveau was het schandalig hoe de wedstrijdleiding zo veel invloed had op de sportieve partij. Werkelijk niemand begreep er iets van. Voor VSV is het zaak om kampioen te worden. Op het derde klasse-niveau zullen toch vast wel betere scheidsrechters worden ingezet. THB weet ook volgend jaar wat ze te wachten kan staan.

Tekst: Marcel Akerboom