Tweede Divisie

Koninklijke HFC bewijst zichzelf uitstekende dienst

Omdat de thuiswedstrijd tegen het dit seizoen geplaagde Achilles’29 nog met 3-2 was verloren, keek Koninklijke HFC toch met enige angst naar het uitduel in het aan de Duitse grens liggende Groesbeek. De angst bleek ongegrond, bij een temperatuur van 22 graden werd de hekkensluiter met 1-4 van de kunstmat gespeeld. Met een geweldig spelende achterhoede, de goed spelende Franklin Lewis, Gertjan Tamerus en Benjamin van den Broek op het middenveld, werd het voor HFC een meer dan verdiende overwinning.

Verdiende voorsprong
Het duurde tot de zevende minuut voor het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd ontstond. Het goede samenspel van Tim van Soest en Gertjan Tamerus leverde slechts een corner op. Een minuut later was de winst hetzelfde. Na een overtreding op Daniël van Son schoot Tamerus de vrije trap van 20 meter goed in, met hier helaas ook alleen een corner als gevolg. Maar een paar minuten later was het wel raak. Een 1-2 tussen Van den Broek en Kevin Sterling, die vanaf links goed doorging, werd door laatstgenoemde schitterend afgemaakt. 0-1. Een meer dan verdiende voorsprong, omdat HFC veel sterker was en veel beter voetbalde.

De eerste actie van de thuisclub kwam na een kwartier toen Kevin Schmidt scoorde bij de eerste bal richting HFC-keeper Tom Boks, maar terecht werd de goal wegens buitenspel geannuleerd. HFC leek eindelijk eens de scheidsrechter niet tegen te hebben, hoewel de bal in de 17e minuut door de prima fluitende arbiter Nagtegaal wel op de penalty stip had moet worden gelegd. Oscar Wilffert gaf een verre prachtpass op Sterling die binnen de zestien werd gevloerd.

Na een corner van de weer goed spelende jeugdige Frankin Lewis ontstond een scrimmage voor het thuisdoel en was het de meegekomen Wessel Boer die uiteindelijk fraai scoorde, 0-2. Franklin Lewis speelde vervolgens met vuur door op het middenveld bij geen gevaar opzichtig aan een shirtje te trekken en terecht op geel werd getrakteerd. Omdat hij dat een minuut voor rust weer deed was rood op zijn plaats geweest. Maar scheidsrechter Nagtegaal spaarde het HFC-talent en begreep de jeugdige domme overmoed.

Tegengoal
Op het halve uur werd het 0-3. Weer een prachtige verre ingooi van Tamerus bereikte de voor de keeper Royendijk staande Sterling, die de opgekomen Danny Hols aanspeelde en zo de verdediger zijn tweede van het seizoen kon laten maken. HFC hield eigenlijk continu balbezit, Tom Boks in het doel genoot van de zon en kreeg alleen een paar terugspeelballen. HFC was heer en meester. Tot de 42e minuut. Andre Morgan reageerde even te laat bij een actie van Kevin Schmidt, die beheerst kon scoren. 1-3 en de ruststand.

In de tweede helft bleef Tim van Soest achter in de kleedkamer, Jacob Noordmans was zijn vervanger en ging op het middenveld spelen. Gertjan Tamerus ging als spits spelen en zou de tweede helft alle aandacht trekken. Iedere naar voren gespeelde bal was voor hem en hij kon met overmacht het spel verdelen. Wat zal hij volgend seizoen, als hij als coach op de bank zit, worden gemist.

Daniël van Son en Franklin Lewis hadden mooie doelgerichte mogelijkheden, maar scoorden net niet. In de 64e minuut werd Tom Boks wakker en stopte een schot van Alexander Jankovic. Ted Verdonkschot bracht met nog 25 minuten te spelen Robin Eindhoven en HFC had nog goede kansen via Boer die naast kopte en Noordmans die heel fraai inschoot maar de lat raakte. Eindhoven draaide lekker maar had geen geluk. Wel haalde hij fraai een corner en kopte in de handen van doelman Royendijk.

Wouter Haarmans
Het middenveld bleef heersen en toen vijf minuten voor tijd Wouter Haarmans mocht invallen lag de bal binnen 12 seconden achter de Achilles-doelman. Natuurlijk was Tamerus de aangever en Haarmans maakte waarschijnlijk nooit eerder zo snel een fraaie goal voor 1-4. Uitblinker Tamerus zag nog een fraaie lob door de goalie overgetikt. HFC haalde een dik verdiende overwinning. Het ‘er is maar ene club in het land’ weerklonk luid in de kleedkamer.

De een dag voor de wedstrijd afgestudeerde Danny Hols keek, met de bul in zijn achterzak, tevreden terug. “We hebben op het foutje van Andre Morgan helemaal niets weggegeven, zijn nooit in de problemen geweest en hebben een sterke wedstrijd gespeeld, ik ben dus dubbel blij.”

Door de zege zet Koninklijke HFC een enorme stap richting rechtstreeks lijfsbehoud in de Tweede Divisie. Komende zaterdag staat de amateurklassieker op het programma. Het Amsterdamse AFC komt dan op bezoek.

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Henny Rückert