Overig

Jong HFC verslaat Ajax en is landskampioen

Het tweede elftal van Koninklijke HFC is algeheel landskampioen reserveteams geworden. In de spannende finale werd Ajax zaterdag 2 met 2-3 verslagen. Vince de Kwant nam de gehele doelpuntenproductie van de Haarlemmers voor zijn rekening. Doelman Bram Verhage stopte in de tweede helft een strafschop.

Het seizoen van Jong HFC is in stijl afgesloten. Nadat de ploeg van trainer Tristan Buchinhoren eerder al de titel in de hoofdklasse A greep, kroonde zijn ploeg zich gister tot algeheel landskampioen bij de reserveteams. Op Sportpark De Toekomst was Ajax zaterdag 2 de tegenstander. Ajax bleek een sterke tegenstander, want de teams deden niet voor elkaar onder.

Ajax 2 - Kon. HFC 2 - Voetbal in Haarlem
Mike Guliker in duel met Stefano Seedorf.

Koninklijke HFC begon het duel ijzersterk. Na 54 seconden lag de bal in de touwen bij Ajax. Jeroen de Bruijn gaf de bal op maat voor Vince de Kwant, waarna de aanvaller raak kon schieten. Na de openingstreffer greep Ajax het initiatief en ging op zoek naar de gelijkmaker. Niet veel later stond de 1-1 al op het scorebord. Tonnie Cusell kon van zo’n twintig meter uithalen en zag zijn schot voorbij doelman Verhage in het doel vliegen.

Ajax was het eerste gedeelte van de wedstrijd de sterkere ploeg. HFC was zoekende en had weinig grip op de middenvelders van Ajax. Linksbuiten Jeroen Malotaux kwam verschillende keren voorbij Issam El Llaimouh, waardoor er gevaar ontstond voor het HFC-doel. Youri Duisterhof verkeerde echter in grootse vorm en de verdediger zorgde met regelmaat voor een juiste ingreep.

Terwijl Ajax de sterkere ploeg was, kwam Koninklijke HFC wel weer op voorsprong. Een messcherpe aanval werd door Vince de Kwant binnengeschoten. De assist bij de 1-2 was van Robin Eindhoven. Ajax kreeg een paar minuten later een grote kans op de gelijkmaker, maar Jack van Moerkerke kopte naast.

Lucas Verstraten ontsnapte aan een rode kaart na een te late sliding.

De wedstrijd was na een half uur spelen weer in balans. Youri Duisterhof en Koen Duijtshoff regeerden achterin bij HFC en met lange ballen zorgden ze voor gevaar bij Ajax. Mike Guliker was de stofzuiger op het middenveld van HFC en had als directe tegenstander oud-prof Stefano Seedorf. Seedorf liet zich vlak voor rust gelden met een gemene overtreding op Robin Eindhoven. De spits kon na een blessurebehandeling weer verder.

Met de start van de tweede helft zag het publiek wederom Ajax het initiatief nemen. Perry Schoenaker kreeg na drie minuten dé kans op de gelijkmaker, maar Bram Verhage pareerde de bal perfect. De gelijkmaker kwam uiteindelijk in de 57e minuut op het scorebord te staan. Jack van Moerkerk schoot de bal binnen, na slap verdedigen bij de Haarlemmers. HFC kwam onder druk te staan en had geluk dat routinier Peter Post de bal op de lat kopte.

Vince de Kwant ‘vliegt’ voorbij Joël Silooy van Ajax.

Twintig minuten voor tijd kreeg Ajax een makkelijk gegeven strafschop. Ajax-aanvoerder Joël Silooy ging achter de bal staan, maar schoot de bal te slap binnen. Bram Verhage stopte de bal en vierde dit uitbundig. HFC greep dit moment aan om het initiatief te nemen. Onder leiding van invaller Reggie Schaap ging HFC op zoek naar de overwinning. Vijf minuten voor het einde zette Schaap goed voor op Robin Eindhoven. Via Eindhoven belandde de bal voor de voeten van Vince de Kwant. De Kwant aarzelde niet en werkte de bal net over de doellijn. De aanvaller scoorde zijn derde doelpunt.

Niet veel later floot arbiter Raven voor de laatste keer en brak het HFC-feest los op het veld van Ajax. Voor de eerste keer in de historie pakt Jong HFC het landskampioenschap. Tegelijkertijd neemt trainer Buchinhoren afscheid met de grootste prijs die hij kon pakken met zijn team. Koninklijke HFC heeft weer een hoogtepunt kunnen toevoegen aan een geweldig seizoen 2015-2016.