Tahamata steelt de show en Van der Vaart en Sneijder worden gemist bij Nieuwjaarswedstrijd

HFC-zaterdag ging tijdens de Nieuwjaarswedstrijd met 1-0 onderuit tegen een afgeroomd team van ex-internationals. In de laatste minuut brandde nog even de waakvlam van de hoop in de harten van de duizenden HFC’ers, maar Mike Guliker miste de toegekende penalty.

Micro-economie

Het is 4 januari en om en nabij de Spanjaardslaan ontstaat een heuse micro-economie. Naast de kantine en de Spoelderruimte, waar de culinaire mens aan zijn trekken kan komen, is er een heuse feesttent gebouwd. Het is nagenoeg onmogelijk om door de mensenmassa naar de hoofdtribune te lopen. De gelukkige die het wel lukt komt oog-in-oog te staan met kraampjes die op een gemiddelde kerstmarkt niet zouden misstaan. ‘Betalen met munten’, staat er op de bordjes, pas daarna is het bier, de mixjes en het binnen- en/of buitenlands gedestilleerd voor  de koper.

Cracks

De halve regio is uitgelopen om een glimp van de oud-internationals én van de echte HFC’ers op te vangen. Maar de echte cracks ontbreken. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Dirk Kuyt en Arjen Robben zijn net gestopt, maar geven niet thuis voor oud-Oranje. Ook coach Sjaak Swart vind dat dit quintet er eigenlijk bij had moeten zijn. ,,Naar mij luisteren ze ook niet meer. Dan had ik nog iemand in de begeleiding bij moeten nemen om ze te benaderen. Jammer, want dat soort jongens daar komt het publiek voor. Ze hebben er niet zoveel zin meer in. Ze zijn gestopt. Wij vonden het voetbal het leukst, zij hebben heel veel geld verdiend. Zij gaan vaker op vakantie. Het is een iets andere mentaliteit.’’

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Siiimon

Dus doet het publiek het met goud van oud. Simon Tahamata is al jaren dé publiekslieveling. De zestiger -63 jaar- snelt de eerste helft ook diverse malen langs zijn tegenstander, haalt de achterlijn en zet voor. Oud-Oranje heeft ook de beste kansen, maar John van ’t Schip komt net te laat op een assist van Tahamata. Een ‘olé olé’ valt de man van de assist ten deel. Tahamata speelt met collega’s die twintig en bijna dertig jaar jonger zijn, maar die er qua BMI minder goed voorstaan, dan de ranke aanvaller. Samen met HFC-routinier Hernan Noorman is Tahamata de slankste man op het veld.

Promes-rol

Noorman is voor deze gelegenheid geposteerd als linksbuiten. De rechtsbener speelt een beetje in de Promes-rol en als zijn maatje Bart Nelis als vrije verdediger oprukt tracht hij de crosspass achter de Oranje-defensie neer te leggen. In het eerste bedrijf lukt dat tweemaal. Noorman lijkt vrij baan te hebben richting Sander Westerveld, maar het is de grensrechter – er is geen VAR- die – uiterst discutabel- de vlag opsteekt. Een vroege treffer was waar de toeschouwers op zaten te wachten. Los van het zien of weerzien met oude bekenden, gaat het ook om de show en het spektakel. Zo gaf RTV NH-analyticus Barry van Galen na afloop ook toe. Zelf kan hij door een knieblessure niet meer mee doen, maar hij hield samen met oud-Haarlemspits Piet Keur in de kantine de eer spreekwoordelijke hoog.

Penalty

Spektakel bleef door de afgeroomde Oranje-selectie en de arbitrage 69 minuten uit. Of het moet Wouter Haarmans zijn geweest die de Oranje-defensie bij vlagen met problemen opzadelde en liet zien dat hij in derde klasse zaterdag ver onder zijn niveau speelt.

Glenn Helder had de oud-internationals via een penalty op voorsprong geschoten. ,,Nee er was geen lijstje met penaltynemers’’, zei de man die het hart op de tong heeft. ,,Ik had de penalty versierd dus ik dacht ik neem hem ook maar.’’ De coaches Sjakie van de Toto en Ben Wijnstekers zagen dat het goed zat.

Ajax-gehalte

In de slotminuut floot Bossen voor een strafschop voor HFC. Mike Guliker plaatste zich achter de bal, maar schoot in de handen van Sander Westerveld. Een jochie van een jaar of tien vroeg zich in de eerste helft nog af wie deze keeper was. Hij had op Van der Sar gehoopt, maar niet alle dromen kwamen deze middag uit. Voor Martijn Reuser was dat wel het geval. De middenvelder brulde jaren geleden tijdens de huldiging van Ajax brutaal ‘Reuser in Oranje’ en kwam tot welgeteld één interland. Tegen HFC mocht hij zelfs op 10 spelen met Aron Winter en Hedwiges Maduro als verdedigende middenvelders in zijn rug. Het was toch al een kleine Ajax- reünie, want ook Tim de Cler, Olaf Lindenbergh, Winter en Reuser, John van ’t Schip, Maduro, Derk Boerrigter, Michael Mols en Glenn Helder – Ajax-jeugd- kwamen voor de Amsterdammers uit.

Selectie HFC-zaterdag. Mike Brandenburg, Savan Oostenbrink, Joshua Baars, Maarten Crul, Wessel te Winkel, Joep van de Crommert, Hernan Noorman, Martijn Nelis, Mike Guliker, Tijn Kaagman, Michiel Lindenhovius, Wouter Haarmans, Sjors Marijnen, Bart Nelis, Maarten van Rijckevorsel, Pelle de Waard.

Selectie Ex-internationals. Sander Westerveld, Theo Lucius, Tim de Cler, Olaf Lindenbergh, Aron Winter, Hedwiges Maduro, Martijn Reuser, Derk Boerrigter, Glenn Helder,  John van ’t Schip, Martijn Meerdink, Michael Mols, Simon Tahamata.

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols