Districtsbeker

Dapper Spaarnwoude geen partij voor Ajax

Spaarnwoude ligt uit het bekertoernooi. De vierdeklasser kon de zaterdagamateurs van Ajax vooral in het begin goed tegenstand bieden, maar kreeg uiteindelijk een behoorlijk pak slaag. Na een 0-4 ruststand won Ajax het duel met 1-6. Bob Molenaar redde de Spaarndamse eer met een schitterend doelpunt.

Het recept voor Spaarnwoude was duidelijk. Onder leiding van Jorri van der Aar werden de mouwen opgestroopt en knokte de ploeg van Edwin Eefting voor elke bal en elke meter van het veld. Dat hierbij soms de grens werd opgezocht was logisch, maar de uitstekend fluitende scheidsrechter Jacobs had geen moeilijke middag. Ajax oogde plichtmatig en speelde vaak zonder creativiteit.

Spaarnwoude - Ajax - Voetbal in Haarlem

Het fanatieke publiek in Spaarndam zorgde voor een leuk sfeertje. Wellicht haalden de spelers van Spaarnwoude daar energie uit, want meteen na het fluitsignaal klapte de ploeg op de Amsterdamse tegenstander. Clint van der Deijl en Glenn Habes mochten ruiken aan een doelpunt, maar daarna nam Ajax de regie in handen. De bezoekers werden echter pas voor de eerste keer gevaarlijk na twintig minuten. Stanley Akoy liep alleen op de doelman van Spaarnwoude af, maar Patrick Kort kon met de hulp van een polletje de bal uit de lucht plukken.

Direct na de eerste kans viel de openingstreffer. Joost Heij liet zien zijn vizier op scherp te hebben, want binnen twee minuten scoorde de Ajax-spits twee keer. De eerste was een simpele intikker, maar de tweede een technisch hoogstandje. Hij werkte de bal achter zijn standbeen langs binnen. Na de twee treffers liet Ajax de touwtjes weer een beetje vieren en kreeg Spaarnwoude een kans via Glenn Habes.

Ajax oogde ongeïnspireerd en hanteerde een veel te laag baltempo om Spaarnwoude stuk te spelen. De rust leek met een 0-2 stand gehaald te worden, maar tijdens de laatste minuten van de eerste helft ging het alsnog mis voor de thuisclub. Stanley Akoy en Bilal el Amrani schoten de 0-3 en 0-4 tegen de touwen.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen het feest losbarstte in Spaarndam. Bob Molenaar mocht alleen op de Ajax-doelman aflopen en besloot de bal van twintig meter te stiften. De bal viel schitterend in het doel van de Amsterdammers. Het zal de mannen op het terras van de kantine aardig wat bier gekost hebben, want het gerstenat vloog in grote hoeveelheid door de lucht.

Bob Molenaar scoorde de eretreffer. (Foto: Cees van Hoogdalem)

Na de eretreffer werd de thuisploeg achteruit gedrukt. De pijp was leeg en met regelmaat was er een Amsterdamse omsingeling te zien. Stanley Akoy schoot de 1-5 binnen, waarna het slotakkoord was voor Bobby Bosma. Bosma schoot van de rand van het strafschopgebied op doel, waarna de bal via de rug van een Spaarnwoude-verdediger binnenviel. Ajax speelde de tweede helft met wat meer flair en dat was met name te danken aan invaller Reda Kharchouch. De lange aanvaller zorgde voor een aantal goede acties.

Spaarnwoude ligt uit de beker, maar verlaat het toernooi met opgeheven hoofd. De club heeft zich goed gepresenteerd, ontving veel publiek en kende met een 1-6 eindstand geen gezichtsverlies. Een middag waar veel Spaarndammers trots op mogen zijn.

Alle uitslagen tijdens de eerste knockout-ronde van de districtsbeker vind je op onze toernooipagina.