Danny’s column: moraalridders en toetsenbordterroristen

Afgelopen zondag ging het goed fout bij de bekerwedstrijd tussen VVH Velserbroek en SC Badhoevedorp. Een speler van de bezoekende club vond het nodig om zijn tegenstander, die na een lelijk duel al op de grond lag, een rotschop op zijn achterhoofd te geven. Uit pure frustratie. Uit pure onkunde.

Zo een waas voor je ogen krijgen dat je iemand zoiets aan kunt doen. Een paar centimeter naar links of naar rechts en het had voor het slachtoffer verkeerd af kunnen lopen. Gelukkig voor hem viel de schade uiteindelijk mee. Een lichte hersenschudding. Ik hoop dat hij snel weer op het veld kan staan en deze nare gebeurtenis een plek kan geven.

Hoe er door de spelers van VVH gehandeld werd is te prijzen. Waar er ergens anders een grote vechtpartij zou ontstaan bleven zij kalm. Op wat duw- en trekwerk na bleef het verder rustig. Ook de aanvoerder van Badhoevedorp verdient een compliment. Natuurlijk is ook hij geschrokken van wat zijn teamgenoot vlak daarvoor heeft gedaan. Maar hij bleef tot de ambulance was gearriveerd bij zijn tegenstander op de grond zitten.

Ons verhaal ging landelijk. Helaas gaat dat altijd zo met slecht nieuws. De Telegraaf, RTL nieuws en nu.nl vingen het op en kwamen met een nieuwsbericht. En daarmee kwamen ook de reacties op sociale media. Opeens waren daar weer de moraalridders met opmerkingen als ‘ fijn he, dat amateurvoetbal’ en ‘altijd wat met dat klote voetbal’. Dat zijn denk ik vaak de mensen die nog nooit langs een veld naar een wedstrijd in de lagere divisies hebben staan kijken. De toetsenbordterroristen, die overal een mening over hebben maar alleen onder een nepnaam dingen op internet durven te zetten.

Ik nodig deze mensen dan ook uit. Ga eens kijken bij een wedstrijd in de derde of vierde klasse. De passie, de inzet. Daar kunnen menig betaald voetballers nog wat van leren. Uiteraard, de kwaliteit is niet altijd je-van-het, maar ik vind het geweldig om naar te kijken.

Vanaf aanstaand weekend gaat het seizoen bij de lagere amateurs officieel van start met de eerste competitiewedstrijden. In onze regio worden meer dan 1300 wedstrijden gevoetbald tussen september en juli. Elk weekend weer een potje voetbal kijken bij United/DAVO, Koninklijke HFC, SVIJ of één van die vele andere prachtige verenigingen die onze regio rijk is. En natuurlijk, bij de ene club wordt anders gereageerd dan bij de andere. Maar als we allemaal 2 seconden langer nadenken voordat we iets doen, misschien hebben die computerhooligans hun toetsenbord dan niet meer nodig.

Fantastisch, dat amateurvoetbal!

Danny

Wil je reageren op dit artikel? Doe dat dan vooral en contact ons via redactie@voetbalinhaarlem.nl.

Danny - Voetbal in Haarlem

DANNY PRINSEN, 1984. Werkzaam bij Albert Heijn Marsmanplein in Haarlem-Noord. Heeft gekeept bij Schoten, Onze Gezellen, Kennemerland en Haarlem-Kennemerland. Woont samen met vriendin Chantal en dochter Yara.