Oefenwedstrijden

Applaus voor ruwe diamanten Olympia Haarlem, zege is voor Ajax

Olympia Haarlem moet komend seizoen weer in de derde klasse zaterdag acteren, maar heeft een selectie die hoofdklasse waardig is. Dinsdag was de ploeg van Barry Tjeertes gelijkwaardig aan Ajax-zaterdag (Derde Divisie). Olympia kreeg de complimenten, Ajax nam de 1-2 zege mee.

Talent

Finetunen dat is het enige dat Barry Tjeertes nog hoeft te doen om Olympia Haarlem klaar te stomen voor de competitie. En straks harde noten kraken, wie hij in de wissel zet, want talent is er in overvloed bij de Haarlemmers. Daar waar Telstar ‘talenten’ voor het Onder 21 elftal onder andere uit Almere haalt, scout Olympia dichter bij huis.

Inkoppertje

Olympia startte – net als de Amsterdammers in een 4-3-3-systeem-  met de punt voor voren. Op die plek had Tjeertes Edo Knol geposteerd. De ex-prof van Telstar speelt normaal gesproken in de controle, maar doordat Olympia zes spelers miste mocht Knol het daar proberen.

Hij had in de tweede helft dé kans op de 2-2, maar kopte heel zacht terug op de Ajax-doelman. ,,Hij had hem ook nog op zijn borst kunnen aannemen, hij had alle tijd’’, zei trainer Tjeertes.

Voorsprong

De thuisploeg was al na twee minuten op voorsprong gekomen. Ajax wachtte op twee meter van de doellijn te lang met uitverdedigen en Faissal Benhaddi gooide zich voor de bal die het doel ingleed, 1-0.

Ajax-zaterdag had afgelopen weekend bij Koninklijke HFC al laten zien dat ze bij druk op de laatste linie wat mankementen vertoonde. Zodoende zette Olympia gefaseerd druk, hetgeen de wedstrijd voor de 150 fans aantrekkelijk maakte.

Voorzitter Johan Snoeks genoot met volle teugen, al was zijn hulp voor het duel nog wel even achter de bar nodig. ,,Het bieeerrr slaat dood!!!..’’, riep de bardame over het ereterras, waarna Snoeks direct orde op zaken stelde. ,,Ik ben hier elke dag. Niet alleen voor beleidszaken, maar ook voor onderhoudswerkzaamheden. Kleine klusjes doen.’’

Gezelligheid

Van huis uit is Snoeks een echte TYBB’er. Op zijn netvlies staan nog de namen van Feisel Khan, Michel Abrahams en Marco Meekel. Klinkende namen uit een grijs verleden, uit een tijd dat TYBB bijna decennialang in dezelfde opstelling speelde. Die periode is voorbij, beseft Snoeks. ,,TYBB was een gezelligheidsclub. Bij Olympia komt gezelligheid ook op de eerste plaats, maar we willen hier ook meer presteren.’’

Het duel met Ajax ging gelijk op, maar Ajax trok toch aan het langste eind. De verder uitstekend opererende defensie onder leiding van Randy Gast was tweemaal niet attent. Met name bij de tweede tegentreffer. Uit een inworp, liep de Ajax-spits uit de rug weg van Max Ossendrijver.

zzp-boekhouder

Ruwe diamanten

Ossendrijver meet bijna twee meter en kwam van Roda ’23 de talentenfabriek versterken. ,,Achterin hebben we nu ook wat meer voor fysieke kracht gekozen’’, zegt de trainer.
Voor trainer Barry Tjeertes is de club ook meer en meer een werkplaats voor het slijpen van ruwe diamanten.
Spelers met een gebruiksaanwijzing,  Talenten die om wat voor reden niet zijn geslaagd in het betaalde voetbal en voor rehabilitatie gaan. Janyro Puperhart en Joey Salden verdienden er een contract in het buitenland mee.
En Hugo ter Hedde vertrok op de slotdag van de overschrijvingsperiode nog naar VVSB. ,,Richard Plug belde me 15 juni om 23.30 uur’’, zegt Tjeertes. ,,Natuurlijk baalde ik, maar ik gun het Hugo ook van harte.’’ De voorzitter knikt instemmend. ,,En als hij ooit weer terug wil komen is-ie van harte welkom.’’

Mentaliteit

Barry Tjeertes was ooit zelf een talent mét een gebruiksaanwijzing. Als kind ging hij aan de hand van zijn vader Milko – robuuste spits van DSOV- mee naar de wekelijkse derby’s die ze toen speelden in de vierde klasse D.  Hij bleek wat getalenteerder, tekende op zijn zestiende al zijn eerste profcontractje, maar geeft eerlijk toe dat hij de ‘mentale kracht’ miste om met tegenslagen om te gaan.

Hij speelde nog wel voor HFC Haarlem, Monza, FC Lisse, AFC, EDO en United/Davo. Mede daarom is hij nu de beste leermeester voor zijn spelers.

Hij geeft de linksbenige Mounir Mounji als rechtsbuiten alle vrijheid om zijn acties te maken. Mounji speelt zoals Messi bij Barca en Gareth Bale bij Real Madrid. Hij komt naar binnen. In derde klasse is Mounji slim en behendig genoeg om zich vrij te spelen, tegen Ajax werd hij geprikkeld om in oplossingen te denken. Ajax had dat snel door en kwam met dubbele dekking. En dan is het aan de speler  om oplossingen te zoeken.  En dan ben je als linksbuiten ook afhankelijk van de rechtsback die buitenom komt.  Van de spits die in de bal komt, van de nummer ‘10’ die daarop anticipeert.
En op dat punt kan Tjeertes nog wat finetunen, zo bleek tegen Ajax. Rechtsback Barry Loerakker moet het geschikte moment kiezen en de eindpass finetunen. En de diepe spits kan meer en meer als kaatser dienen voor Mounji, of ruimte maken, om het te perfectioneren.

Vrijheid

Tjeertes vond zijn oogappel wél dreigend. Mounji. ,,Ik ga hem ook zeker niet verbieden om zijn acties niet te maken. Ik zet hem juist in zijn kracht en accepteer het als een keer niet lukt.’’

De van derde divisionist DEM overgekomen Mouni, aangemoedigd door zijn persoonlijke fanclub van dertig man, zocht in de tweede helft de kaats en kon doorlopen richting doel, maar stortte ter aarde. De penalty die de 2-2 had kunnen betekenen bleef uit.

Tekst: Peter Brink
Foto’s: Ellis Hilterman