Derde DivisieOefenwedstrijdenTweede Divisie

Spreekwoordelijke spingplank ODIN ’59 lanceert ook Luke Vahle

Jiskefet-achtige discussie tussen steward en pensionado’s om Covid-maatregelen bij HFC

Metereologen staan voor een raadsel. Het is hartje zomer, maar in Heemskerk lijkt het alweer lente en staat wederom een spits in bloei. Nadat Eelke de Graaf en Sietse Brandsma via ODIN’59 hogerop kwamen, ontwikkelt nu ex-HBC’er Luke Vahle zich in de voorbereiding. Tegen HFC scoorde hij zijn derde treffer in vier duels

Goede stap

Zijn ex-trainer Jasper Ketting zei het vorig seizoen al. ,,ODIN is een goede stap voor Luke, en ook nog op het juiste moment. Luke  is groot en sterk, heeft een goede techniek en scoort makkelijk. Daar zijn er niet veel van. Verder kan hij ook sleuren als het nodig is. Hij kan in een twee- of driespitsen systeem spelen, al heeft hij voornamelijk in een driespitsensysteem gespeeld.  Het zal misschien even wennen zijn voor hem, maar door meer te trainen en het spelen onder meer weerstand zal hij steeds sterker, slimmer en dus beter worden. Hij moet nu alles wat hij in zich heeft op een hoger niveau te laten zien. Ik geloof in ieder geval in hem.’’

Goals

Vahle liet in de eerste wedstrijd tegen Brandsen Sports, een verzameling van werkzoekende ex-profs, zien een echte spits te zijn. Hij dook bij de eerste paal op en kwam voor zijn tegenstander om de 5-0 in te tikken. Daarvoor had hij via een diagonaal schot de score al geopend.

Bij HFC had hij gehoopt tegen zijn voorganger Sietse Brandsma te spelen. Die maakte vorig seizoen vanaf BOL de overstap naar Heemskerk en werd na 20 competitietreffers en zeven bekergoals door HFC vastgelegd.

Intuïtie

Brandsma kampte met verrekte banden aan zijn knie en ondergaat deze week in Hoofdorp een scan en wellicht een MRI  om de schade vast te stellen. Als aandachtig toeschouwer zag hij de wondersloffen van Vahle in de tweede helft positie kiezen bij de tweede paal om de assist van Piet Halman binnen te tikken.

Het was de 1-1 en ook meteen de eindstand. Intuïtie is een belangrijk talent voor een spits. Situatief handelen, luisteren naar je gevoel.

Bewaking

Voor de steward bij de hoofdentree van de HFC-kantine bleken Intuïtie en situatief handelen lange tijd woorden uit een andere taal. Hij droeg zijn gele hesje waaraan mensen hem konden herkennen. En deed zijn plicht, zoals hem door zijn meerdere was opgedragen. Loyaliteit is wat hem drijft.

Daarom bewaakte hij met hart en ziel de hoofdentree van de kantine. Een grote pijl op de grond attendeerde erop dat fans alleen via deze weg de kantine van buitenaf mochten betreden.
boekhouder gezocht haarlem

Afstand

Om in coranatijd de anderhalvemeter afstand te bewaken en geen opstoppingen te verwachten, stonden er in de schemerige kantine, inderdaad pijlen op de grond. De fans dienden via het ereterras weer de kantine te verlaten.

Decennialang komen juist daar tientallen mensen samen om onder het genot van een wijntje en een biertje bij te praten. De wedstrijd lijkt bijzaak en wordt met een half oog bekeken. Het is converseren, oreren en flaneren.

Hoofd Jeugdopleiding Caspar Dekker had vanaf een afstand al gezien dat hier zeker de 1.5 meter niet werd gewaarborgd. Hij refereerde aan, en leefde mee met, Zandvoort, EDO en Bloemendaal, clubs die vanwege de Covid-19-uitbraak  enkele weken niet in actie komen.

Hoewel trainer Gertjan Tamerus wel een extra weekje kan gebruiken om de legpuzzel van zijn elftal te leggen,  kan een eventuele corona-melding ten koste gaan van het spelplezier van ruim 1.000 HFC-leden.

Veilig

Twee pensionado’s – een risicogroep – zagen de drukte op het ereterras ook. Zij handelden situatief. De tweede helft was al begonnen, er kwamen geen fans via de hoofdentree naar binnen, dus waagden zij de stap om op die wijze ‘veilig’ de kantine te verlaten.

De voetbalsteward -geel hesje om de schouders- reageerde aanvankelijk onverstoord. Hij én het echtpaar hadden allemaal een positieve intentie. Toch waren de dialoog en de rolwisseling voer voor liefhebbers van Jiskefet en de

Transactionele Analyse.

‘U mag hier niet naar buiten!’

‘Maar er is geen tegemoetkomend verkeer. Het lijkt hier veilig.’

‘Ziet u de pijlen op de vloer! Het is verboden deze kant op te lopen.’

‘Op het ereterras staan tientallen mensen, zij-aan-zij te drinken, dat is veel te risicovol voor ons. Kunt u daar niet

de 1.5 meter afstand bewaken?’

‘Ik kan u niet doorlaten. Dat zijn mijn instructies, die moet ik opvolgen.’

‘De spelers zijn het veld al op, er komt niemand aan, wat is het gevaar?’

‘Nou vooruit, snel dan, gaat u maar voor deze keer via deze weg.’


Know-how

Langs het veld liepen diverse generaties voorzitters van ‘de Koninklijke’. Kennis genoeg – ook juridisch- in huis om pro-actief te handelen. De vraag is wie verantwoordelijk is voor het bewaken van de 1.5 meter afstand op het ereterras? De pachter annex commerciële uitbater van de HFC-kantine, die al vele duizenden euro’s aan omzet misloopt doordat zaterdag-1 nu de kantine van Geel Wit spekt? Of de club?
Koninklijke HFC heeft een reputatie hoog te houden. Eén Covid-19-melding zou een smetje zijn op het ongeschonden blazoen van de oudste club van Nederland.
Tekst: Peter Brink
Foto’s: Hans Willemse