Zandvoorter Roy Castien laat ook tegen Noordwijk zijn voeten spreken -video-

Roy Castien was ook tegen Noordwijk de gevierde man voor Koninklijke HFC. Hij scoorde ook vorige week bij Jong Sparta de enige goal voor de Haarlemmers.

Castien is bezig aan zijn tweede periode bij de Koninklijke. Gertjan Tamerus scoutte hem in de A-1 van Zandvoort en haalde hem als jeugdspeler naar HFC. Vorig seizoen haalde de trainer hem terug van een avontuur bij Spakenburg.

Video: Roy Castien (HFC) ‘Eerste goal van het seizoen’ INTERVIEW – Eyecons

Steekpass

,, Roy is een bijzondere voetballer die bij ons ook voor het team zal moeten werken en dan met zijn kwaliteiten het verschil kan maken’’, zei de oefenmeester destijds. ,,Hij is de man van de steekpass en iemand die uit de tweede lijn kan schieten.’’

Castien speelde vier  jaar geleden onder Ted Verdonkschot een ijzersterk seizoen, was topscorer, kon naar Telstar en FC Utrecht, maar raakte op de training bij Utrecht geblesseerd.

,,Ik kreeg van de centrumverdediger de bal aangespeeld en wilde die in één keer doospelen. Ik werd niet gedekt, niet getackeld of wat dan ook. Ik viel en voelde een pijntje in mijn knie.”

Hij moest revalideren en kwam er daarna niet uit met HFC over een nieuw contract.

Kruisband

Dagen later bleek uit de MRI dat zijn kruisband was afgescheurd. Een probleem in de familielijn van zijn vader, zo blijkt. ,,Mijn vader en Nigel hebben op exact dezelfde leeftijd dezelfde blessure gehad.’’

Sindsdien denkt hij anders over de maakbaarheid van het leven en weet dat toeval ook een rol speelt. Elementen van het universum waar je als mens wel controle over wilt hebben, maar hetgeen onmogelijk is.

Thuis

Spakenburg ging er met de groeibriljant vandoor. ,,Maar na mijn kruisbandblessure heb ik bijna een jaar moeten revalideren. Spieren trainen bij Frank Versteeg, om de knie te ontlasten. Bij Spakenburg had ik destijds weinig zicht op minuten. Bij HFC voel ik me thuis.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols