Districtsbeker

Velsen naar volgende ronde districtsbeker, EDO (zat) is klaar

Velsen tegen EDO is altijd een mooi affiche. Of het nu een wedstrijd tegen de zaterdagtak of zondagtak van de Haarlemmers betreft maakt niet uit. Het blijft een heerlijke derby, één die een mooie grasmat verdient. Helaas waren de weersgoden beide ploegen niet goed gestemd. Het hoofdveld was niet bespeelbaar en dus moest er zaterdagavond uitgeweken worden naar het niet geliefde kunstgrasveld van de club uit Driehuis.

Het was de tweede keer dat beide ploegen elkaar in korte tijd troffen. Tijdens het Hannie Spronk toernooi trok de ploeg van EDO-trainer Sven Roomeijer aan het langste eind. Revanche voor Velsen of lukte het EDO wederom de zondag eersteklasser te verslaan. Ton Pronk kon zaterdag weer beschikken over Remco van Dam. Hij speelde zijn eerste wedstrijd, maar moest in de rust in de kleedkamer achterblijven. Van Dam werd gespaard voor de eerste competitiewedstrijd, volgende week thuis tegen DEM.

Bij EDO startte Christian Opschoor in de basis. Een voetballer pur sang met het vizier altijd vooruit gericht. Hopelijk voor EDO wordt hij snel fit, want dan kan EDO nog veel plezier beleven aan deze speler die eerder furore maakte bij onder andere Barendrecht en IJsselmeervogels.

Velsen-EDO-Voetbal-in-Haarlem
Velsen was met 2-0 te sterk voor EDO. (© Cees van Hoogdalem)

In de eerste 45 minuten was EDO de bovenliggende partij. Maar liefst vier opgelegde kansen werden niet benut door de EDO-aanvallers. Velsen kon hier één mogelijkheid tegenover zetten. Gescoord werd er echter niet, mede doordat, de overigens zeer goed leidende scheidsrechter Roeleveld, een glaszuiver doelpunt van EDO afkeurde. Aan de andere kant werd Velsen een flinke kans ontnomen door de grensrechter van de bezoekers. Een deel van het thuispubliek kon dit niet accepteren en ging na het rustsignaal verhaal halen, met de nodige schermutselingen tot gevolg.

In het tweede bedrijf kwam Velsen boven drijven. Het inbrengen van spits Patrick Castricum maakte het nodige los bij zijn teamgenoten. Castricum was te laat aanwezig bij de wedstrijdbespreking en mocht daardoor niet starten van coach Ton Pronk. Het was echter de ongrijpbare Tim Groenewoud die eindelijk een gaatje wist te vinden in de stugge EDO-verdediging. Met een mooie slalom kwam hij één-op-één te staan met EDO-goalie Alex Bindenga. Een kapbeweging naar links en vervolgens een mooie schuiver in de hoek betekende de 1-0 voor Velsen.

Velsen leek niet lang te kunnen genieten van de voorsprong, maar tot opluchting van de geel-blauwe supporters belandde de kopbal van Opschoor op de lat. EDO probeerde de aansluiting nog te vinden totdat invaller Jesse van de Meer het duel op slot gooide met een fraaie kopbal, 2-0.

Velsen gaat met 9 punten uit 3 wedstrijden door naar de volgende ronde, overigens samen met DSOV, dat VSV met 3-0 versloeg. Beide trainers spraken na afloop van een nuttige wedstrijd. Pronk zag zijn team de eerste helft hopeloos ploeteren tegen een goed georganiseerd spelend EDO. De tweede helft was vele malen beter, mede door de inzet waar Velsen het toch grotendeels van moet hebben.

Roomeijer zag zijn ploeg, op de eindfase na, een prima wedstrijd spelen. Met het oog op aanstaande zaterdag, waarin EDO het thuis moet opnemen tegen promovendus Blauw-Wit/Beursbengels, is Roomeijer positief gestemd. “Als wij zo spelen als in de eerste helft hier vanavond, dan hoeven wij voor niemand in de 2e klasse A onder te doen,” reageerde hij na afloop.