HFC loopt tegen eerste verlies in 9 duels aan, IJsselmeervogels wint door lucky shot

Het was de omgekeerde wereld in het rode deel van het gespleten voetbaldorp. Kansen waren er genoeg voor de gasten. Sietse Brandsma kopte de bal richting de bovenhoek, maar Jaimy Schaap ranselde hem uit zijn doel, Danny Hols maakte een carambole tussen de palen. Rechtsback Desevio Payne kwam net te laat op een assist van Brandsma en Roy Castien schoot op slag van rust voorlangs. Vlak na rust caramboleerde een zwak schot van Jerrel Hak via een been van een HFC’er achter doel man Michaelis. Trainer Tamerus kon het niet geloven. ,,We hebben zo goed gespeeld, met name voor rust.’’

Werkdag

Met eigen vervoer waren de HFC ‘er naar De Westmaat vertrokken. ,,Zoals een echte amateurclub beaamt’’,  lachte trainer Tamerus vooraf. Maandagavond stonden de amateurs nog tot 22.00 uur op het trainingsveld. Dinsdag was voor vele spelers gewoon een werkdag.

Absentie

Om dan eerst naar HFC te komen om met de bus naar Spakenburg te gaan, bleek de trainer te veel van het goede. Less is more, in dit geval. HFC miste alleen linksback Vincent Volkert, maar de trainer was vooraf vol vertrouwen dat zijn ploeg deze absentie wel goed zou opvangen.

Vogels

IJsselmeervogels kampt met een gebrek aan scorend vermogen en heeft een defensie die nog wel eens wat steekjes laat vallen. Zo’n ploeg is voor het Koninklijke HFC in vorm – twintig punten uit de voorgaande acht duels- normaal gesproken een smakelijk tussendoortje.

 

HFC was ook heer en meester en na 23 minuten veerden de HFC-fans op. Niet door een schot van Roy Castien – acht treffers dit seizoen- of door een kopbal van Sietse Brandsma -10 goals- maar door een goal van hun ex-ploeggenoot Robin Eindhoven.

Die schoot Spakenburg op voorsprong bij koploper Katwijk. Bij winst van de Haarlemmers zou Tamerus op één punt komen van zijn vriend Anthony Correia.

Maar het was zo’n avond die je alleen in een slechte film meemaakt. De bal ging er niet in. Vlak na de rust produceerde Jerrel Hak wel een flutschot  dat via een HFC-verdediger achter de verbouwereerde Mitchel Michaelis belandde, 1-0.

Alles-of-niets

In de slotfase ging doelman Michaelis nog mee naar voren en kopte nog net naast de goal. Maar na acht duels ongeslagen te zijn geweest ging HFC in het rode deel van Spakenburg ten onder.

Complimenten

De Haarlemmers kregen wel de complimenten van Vogels-trainer Gert Peter de Gunst – ooit als speler actief onder Simon Kistemaker die hem Peter noemde, Gert Peter vond ‘de Kist’ een hockeynaam- ,,HFC speelde heel sterk.” De Gunst sprak zelfs van ‘drie gestolen punten’.

,,We hebben eindelijk een keer het geluk aan onze kont hangen. In de rust zei ik nog dat het ongelofelijk was dat het 0-0 stond.”

Koploper

HFC zag Katwijk twee punten morsen tegen Spakenburg, 2-2, maar verloor zelf dus drie punten. Waardoor het verschil tussen de nummer één en twee vijf punten bedraagt.

Eerder dit seizoen liet de Koninklijke ook al punten liggen tegen laagvliegers GVVV, Excelsior Maassluis en Jong Volendam, terwijl ze de topduels allemaal in winst omzette.

Zaterdag wacht wederom Jong Volendam, de week erop is er een uitduel bij AFC, dat nog steeds Railey Ignacio moet missen.

Druk

HFC ‘er Gerry Vlak speelde vorig seizoen nog vijf duels voor de Vogels. Hij kijkt met respect terug op zijn tijd bij IJsselmeervogels. ,,Ik zag dat het een top amateurclub is.

Zelf heb ik in die paar duels geen extra druk gevoeld, maar ik kan me voorstellen dat als je een paar keer op rij verliest of je staat bovenaan dat de druk dan groter wordt. Bij HFC is dat toch anders’’, zei de middenvelder eerder dit seizoen.

Tekst: Peter Brink 

Foto: Pim Hols