Telstar in mineur na rode kaart

Kon Telstar de veelbelovende start in de laatste periode een goed vervolg geven?

Vorige week werd na een stroeve start Roda JC met 3-1 opzij gezet en tegen laagvlieger F.C. Dordrecht, Telstar won het thuisduel enigszins geflatteerd met 2-0, rekende natuurlijk alles en iedereen op volle winst.

De Dordtenaren versterkten zich in de transfer window met een stel Feyenoord -huurlingen en zagen hun prestaties licht verbeteren, al komt dat nog niet tot uiting op de ranglijst. Velserbroeker Jan Zoutman nam in november 2020 het (trainers)stokje over van Harry van den Ham en weet als geen ander dat de financiële mogelijkheden in de schaduw van Rotterdam bepaald niet florissant zijn. Weinig goals en veel tegentreffers, dat kenmerkt “De Schapekoppen’’

“ Oliedom. Met 11 tegen 11 verlies je hier nooit. Dit is profvoetbal hoor en dan moet je helder nadenken. Verloren? Ja. Jammer? Jammer bestaat niet in het profvoetbal. Een rode kaart na een totaal ongevaarlijke situatie. Hoe is het mogelijk? Je verliest dan je hoofd,’’ foeterde de zichtbaar gefrustreerde Andries Jonker na afloop. De speler in kwestie was Cas Dijkstra. Een talentvolle maar nog jonge speler (19). Een minuut voor rust zonder enige aanleiding vloerde hij zonder een bal in de buurt zijn tegenstander. Rood was de enige en terechte straf. Wat vond Cas zelf?. Cas Dijkstra:’’ Dom, stom, oliedom. Pak nog geen kaart dit seizoen en nu dit. Ik voel mij schuldig en beroerd. Hoe kon ik dit doen,’’ sprak de jonge prof verbijsterd en vol schuldbesef vlak na afloop.

Er leek tot aan de rode kaart weinig aan de hand voor Telstar. Wellicht had het zomerse weer alle spelers wat loom gemaakt want het tempo lag laag. Dordrecht speelde aanvallend erbarmelijk zwak. Telstar had het middenveld aardig onder controle en kreeg een behoorlijk aantal schietkansen maar die waren niet besteed aan de voorwaartsen en middenvelders want die produceerden louter krachteloze afzwaaiers.

Na rust kwam er natuurlijk meer evenwicht in het teleurstellende duel en hield Telstar aanvankelijk makkelijk stand. Tot minuut 64. Toen timede Redouan El Yaakoubi mis en ‘’dank je wel’’ vond Kevin Jansen en de routinier kopte hard en geplaatst 1-0 binnen. Slechts twee kansen maar wel een goal voor de mannen van Velserbroeker Jan Zoutman. Jonker bracht nog het maximale aantal wisselspelers binnen de lijnen maar dat sorteerde nauwelijks enig positief effect. Telstar drong wel aan, kreeg zowaar een paar schietkansen maar had ook de mazzel dat de thuisploeg een flink aantal counter attacks om zeep hielp. Na het laatste fluitsignaal dropen de Witte Leeuwen beduusd af. Een unieke kans gemist de laatste periode met een tweede overwinning op rij te starten. De vraag die maar bleef hangen op een zonnige Dortse vooravond: Wat als Cas Dijkstra niet………?

Hans Akkerman