AlgemeenZondag 2e klasse A

Schoten viert 110e verjaardag

vv Schoten heeft vandaag weer een mijlpaal bereikt. Op 4 febuari 1910 zag de club het levenslicht. Vandaag bestaat de club 110 jaar!

Verleden

Een groep mensen, werkzaam bij de inmiddels verdwenen Werf Conrad aan het Spaarne richtte op 4 februari 1910 de voetbalvereniging Schoten op. De vereniging startte met zestien leden. Het bestuur inbegrepen. H.T. Koolen gaf de eerst aanzet en het thuishonk was ” Het Kalf”, een trapveldje op het Prinsenbolwerk. Spelen deed de club met een leren knikker, die met een veter was dichtgenaaid. Het doel bestond uit wat latten met touw aan elkaar gebonden.

In september 1910 verbeterde de situatie. Schoten trad toe tot de Haarlemse Voetbal Bond (HVB) en ging spelen in de 3e klasse van de afdeling. Er werd een stuk weiland gehuurd van boer Feije voor de wintermaanden. Dit veld – nou ja, veld – lag aan de Vergierdeweg bij de huidige Vogelenbuurt. Er moesten veel avonden worden gewerkt om het veld speelklaar te krijgen. Het veld uitmeten en het aanbrengen van kalklijnen was een flinke klus. Met messen werden de ergste pollen weggesneden en er kwamen echte doelpalen. Van de beperkte inkomsten – het aantal leden was immers gering – kocht de club een paar ballen en als kleedkamer fungeerde de koeienstal.

Het winnen van de NVB-beker (tegenwoordig de TOTO KNVB beker) is een absoluut hoogtepunt. In deze competitie streden 72 teams om de hoogste eer. Een uitzonderlijk sterk team, wellicht het sterkste in de geschiedenis van VV Schoten, zorgde voor dit unieke resultaat.

Het uitblijven van de promotie naar de 1e klasse zorgde voor het vertrek van diverse goede spelers naar de buurverenigingen EDO en RCH.

Tegenwoordig

In het seizoen 2017/2018 was het vlaggenschip van Schoten gepromoveerd naar de zondag 2e klasse en speelt het zijn wedstrijden ook dit seizoen in deze klasse. Tevens is de Technische jeugdcommissie van Schoten dit seizoen gestart met het Rode Draad Leerplan, een totaalopleiding voor de jeugdspelers die op maat wordt aangeboden en aansluit bij de leeftijd en het niveau van de spelers.
Daarnaast worden er tegenwoordig meer dan alleen voetbalwedstrijden gespeeld bij Schoten, denk aan een FIFA-Toernooi voor de jeugd, een Voetbalquiz avond, een tennistoernooi voor jong en oud en nog vele meer activiteiten.
De toekomst voor zowel de jeugd- als seniorenelftallen ziet er rooskleurig uit. Naar alle waarschijnlijkheid al er volgend seizoen voor het eerst een dameselftal actief zijn bij Schoten.
Tekst: vv Schoten
Met dank aan Quincy Lagerweij