Keuken Kampioen Divisie

Ilias Bronkorst knokt zich in basiselftal Telstar

Hard werken wordt beloond. Zo ook bij Telstar-speler Ilias Bronkhorst. De tweeëntwintigjarige voetballer kwam twee jaar geleden over van Koninklijke HFC en speelde vorig seizoen het complete jaar op amateurbasis bij de IJmuidenaren. Hij moest in een heel seizoen genoegen nemen met vier invalbeurten.

Ondanks de vele tegenslagen en de lange werkdagen gaf hij nooit op. En dit betaald zich nu terug. Deze zomer tekende hij zijn eerste profcontract en was hij vanaf het begin betrokken bij de nieuwe selectie van trainer Andries Jonker. De afgelopen vijf wedstrijden stond de snelle back van Telstar in de basis. Vorige week werd hij zelfs opgenomen in het Jupiler League team van de week.

Nadat Ilias was opgevallen bij het tweede elftal van Koninklijke HFC werd hij uitgenodigd om een oefenpotje mee te spelen met Telstar. Ook hier wist hij zich te onderscheiden met zijn kwaliteiten en dus maakte hij de overstap naar het profvoetbal. Wel moest hij zich eerst een jaar bewijzen en dus tekende hij een contract op amateurbasis. Dit houdt in dat je speelt op basis van een vrijwilligersvergoeding, maar dat je wel elke dag verplicht op de club aanwezig bent.

“Ik trainde elke dag bij Telstar en nadat ik thuiskwam ging ik snel door naar mijn werk. Ik moest wel aan mijn geld komen, dus in de avonduren zocht ik een bijbaan. In de voorbereiding begon ik sterk en speelde ik ook vier wedstrijden in de competitie, maar na een maandje of twee kwam ik niet meer in de plannen van de trainer voor en heb ik geen enkele officiële minuut meer in Telstar 1 gespeeld. Dit is mentaal niet altijd makkelijk. Je werkt elke dag keihard, maar zolang je niet in het plan van de trainer voorkomt zit je in het weekend gewoon op de tribune in plaats van in het veld.”

Met de komst van trainer Andries Jonker veranderde er deze zomer veel. Er werd een groot aantal nieuwe huurspelers aangetrokken en dus zag Ilias zijn kansen somber in. Het begin was dan ook lastig. In de maanden augustus en september zat Bronkhorst weken niet bij de selectie en leek het dus weer een herhaling van vorig seizoen te worden. Toch kwam daar eindelijk verandering in. De IJmuidenaren draaiden niet zoals verwacht en dus ging Jonker langzaam dingen veranderen binnen zijn formatie. Op 1 november resulteerde dit in de eerste officiële basisplek voor de jonge verdediger. Deze basisplek werd geen eenmalige gebeurtenis want inmiddels heeft hij sinds 29 november elke wedstrijd in de hoofdmacht van Telstar gespeeld. Iets waar hij erg trots op is.

“Ik zit lekker in mijn vel. We hebben een leuke groep en de nieuwe trainer geeft mij veel vertrouwen. Ook werkt hij samen met mijn oude trainer van HFC, Gertjan Tamerus. Hij is aan de staf toegevoegd als assistent en ook dat heeft mij een boost gegeven. Ik heb ondanks de tegenslagen van vorig jaar altijd alles gegeven op de trainingen en was vastberaden te slagen bij deze mooie club. Welke jongen krijgt er nou een kans om op zijn twintigste nog in het profvoetbal binnen te stromen? Je zou gek zijn als je dat zou opgeven na een jaar. Ik heb afgelopen seizoen veel geleerd en heb mezelf positief ontwikkeld. Voor het eerst voel ik mij echt prof en speel ik de grote wedstrijden. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan, maar in het voetbal moet je soms ook een beetje geluk hebben.”

Ondanks dat zijn profcarrière eigenlijk pas net is begonnen barst het aan ambities bij de jonge vleugelverdediger. Het liefst zou hij ooit nog de overstap naar Engeland maken. “ Voetballen in Engeland is altijd mijn droom geweest. Het voetbal is daar zo groot. De premier League zal ik wel niet halen, maar spelen op het tweede of derde niveau van Engeland is een langgekoesterde wens. Mijn focus ligt nu en waarschijnlijk ook nog de komende jaren in Nederland. Maar ooit hoop ik dat ik in het vliegtuig mag stappen om mijn dromen waar te maken. Maar laat ik niet te hard van stapel lopen, eerst die basisplek maar eens vasthouden!”

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: 1963-pictures.nl