Scheidsrechter Egner bij NOS Nieuwsuur tegen voetbalgeweld

Vorig seizoen kreeg voetbalscheidsrechter Martijn Egner te maken met voetbalgeweld toen hij een kopstoot op zijn kin kreeg. Vanavond zit hij namens de COVS aan tafel bij NOS Nieuwsuur om nogmaals de noodklok te luiden over dit aanhoudende probleem.

Martijn Egner is een van de vele scheidsrechters die elke week op het veld staat en probeert een amateur voetbalwedstrijd in goede banen te leiden. Helaas wordt dit soms niet door iedereen gewaardeerd en hebben mensen niet door dat een scheidsrechter (vaak) een objectief persoon is die door de KNVB wordt aangesteld zodat er gevoetbald kan worden.

Volgens Egner zien sommige voetballers de scheidsrechter niet zozeer als een persoon, maar als een object of lastpost die in hun ogen alles verkeerd doet. Vorig seizoen kreeg de Heemskerkse scheidsrechter zelf te maken met fysiek geweld toen hij een kopstoot ontving in de wedstrijd DEVO ’58 – Adelbert van een van de thuisspelers. In korte tijd volgde nog drie slachtoffers en dat was voor de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters reden genoeg om een brief te schrijven naar de KNVB met de boodschap nu toch echt weer actie te gaan voeren in de strijd tegen geweld op de velden.

Helaas werd er na maanden wachten geen actie door de KNVB ondernomen. Sterker nog, de bond kwam met een reactie dat volgens cijfers uit hun recente onderzoek juist alles beter ging. NOS Nieuwsuur pikte dit op en zo kwam het dat Egner zomaar in contact kwam met het tv-programma. Vanavond zit hij in de studio als voorzitter van de COVS om verhaal te doen als ervaringsdeskundige en om toch weer de noodklok te luiden over dit probleem.

Op de vraag wat de oplossing voor dit probleem kan zijn weet Egner geen specifiek antwoord. Wel vindt hij het jammer dat de KNVB denkt dat het met simpele oplossingen beter zal gaan. “Wat mij tegenvalt is dat mensen denken dat als je een bord met ‘respect’ langs de lijn zet, je het probleem hebt opgelost. Dit is natuurlijk absoluut niet het geval. Sinds de dood van scheidsrechter Nieuwenhuizen zijn er al vijfhonderd meldingen geweest van ernstige geweldsincidenten tegen scheidsrechters. En dan te bedenken dat veel clubscheidsrechters incidenten vaak niet melden bij de KNVB.”

Er worden nog steeds wekelijks wedstrijden gestaakt in verband met fysiek of verbaal geweld tegen scheidsrechters. Egner denkt dat het vooral van belang is dat al vanaf de jongste jeugd wordt bijgebracht dat je respect hebt voor de scheidsrechters. Trainers en begeleider van deze jonge teams zijn erg belangrijk in de ontwikkeling van gedrag dat je terug zal zien in latere stadium. “Clubs moeten hier dan ook veel meer op toezien,” aldus Egner.

NOS Nieuwsuur is vanavond 26 november te zien vanaf 22.00 uur op NPO 2.

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: NH Media / Tom Jurriaans