Zaterdag 3e klasse A

Mathijs Veldman verkiest DEM Onder-23 boven eerste elftal van IJmuiden

Mathijs Veldman, buitenspeler met een assist én een versnelling in de benen, speelt komend seizoen tegen IJsselmeervogels en DOVO in plaats van tegen United/DAVO. DEM acteert met Onder-23 Eerste Divisie landelijk. ,,Een mooi podium, want ik wil me zo snel mogelijk in de kijker spelen voor het eerste elftal’’, zegt de Velserbroeker.

Uitvliegen

Hij telt slechts negentien lentes maar heeft al heel wat clubs achter zijn naam staan. Met name de laatste drie jaar was het stuivertje wisselen voor de rechtsbuiten. ,,Tot mijn zestiende heb ik gewoon bij VSV in de jeugd gespeeld. We speelden een wedstrijd bij Fortuna Wormerveer toen ik rond middernacht een berichtje kreeg van Kevin Kalkman, de trainer van de Onder-17. ‘Of ik bij DEM wilde spelen’.’’

Op dat moment maakten zijn gedachten overuren en kon hij moeilijk de slaap vatten. Moest hij zijn vrienden verlaten en kiezen voor een avontuur bij een club uit Beverwijk? Na een paar dagen waren zijn ratio en zijn hart het erover eens. Deze kans kon hij niet laten lopen. ,,DEM speelde met Onder-17 tweede divisie landelijk.’’

Veldman beleefde er hét jaar van zijn leven. ,,We waren niet alleen binnen het veld, maar ook daarbuiten een hecht team. We werden zelfs kampioen.’’

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Voetballab

Veldman roemt de organisatie bij de Beverwijkers ‘buiten het veld is alles goed geregeld’ en is lyrisch over de samenwerking die de club heeft met SINA voetballab. ,,Alles wordt daar gemeten. Onze sprongkracht, sprintsnelheid, reactiesnelheid, concentratie en wendbaarheid. En de oefeningen die we krijgen zijn voetbalgericht. Daardoor kan je ook specifieker trainen.’’

Stage

,,Helaas moest ik het jaar erop vier dagen per week stage lopen. Tot 19.00 uur werken en dan kwam ik te laat voor de training. Bij DEM worden veel zaken professioneel benaderd. Dat spreekt me erg aan. Het hield wel in dat ik beter weg kon gaan.’’

Veldman ging terug naar VSV waar hij botste met coach Henny Meijer. ,,Ik stopte halverwege het seizoen. Ik hou niet van ruzie, dan kan ik beter vertrekken.’’

IJmuiden

Zaterdag derdeklasser v.v. IJmuiden diende zich aan als balsem voor de gekrenkte ziel. ,,Mijn vrienden Justin Balm, Stan Eefting, Daan Gravemaker en Daan Heijnemeijer speelden er. Dat maakte het wat makkelijker.’’

Hier kwam hij eerst in de Onder-18 terecht. Trainer Tom Jacob had al snel door wat voor vlees hij in de kuip had en hevelde de buitenspeler over naar het eerste. ,,Ik heb tot de corona bijna elk duel gespeeld. Normaal als rechtsbuiten, maar ik moest later ook veel naar links wisselen. Het naar binnenkomen en met rechts uithalen op de goal gaat me nu ook beter af.’’

DEM

Zijn opleiding aan het Nova College is inmiddels afgerond. Werk op dat vakgebied heeft hij nog niet gevonden. In plaats van logistiek teamleider pakt hij vis in bij Jan Prins. ,,Het geeft me de kans om volop te trainen bij DEM. We starten deze week onder Remko Hoek met drie trainingen per week en een wedstrijd. Ik kijk uit naar de duels met IJsselmeervogels en Lisse. Mijn doel is zo snel mogelijk in het eerste te spelen.’’

Tekst: Peter Brink