United/DAVO verliest van zichzelf

Een kwartier voor tijd was de wedstrijd nog in evenwicht. Wat Martin de Jong van United Davo op dat moment bezielde om, met een 2-1 voorsprong, zijn tegenstander op de middenlijn! te torpederen weet niemand. Maar zijn rode kaart had grote gevolgen voor het dappere United Davo.

Passie
United Davo was op deze middag voetbaltechnisch niet de betere ploeg, verre van dat.
Stormvogels heeft de betere spelers maar deed daar te weinig mee. Het ontbrak de Vogels met name aan passie. Op een zwaar veld en in de stromende regen wordt er wat anders van je gevraagd dan alleen maar mooie combinaties maken. Die omschakeling maakten de IJmuidenaren pas later.

United had zijn organisatie goed staan en vocht wel meteen voor wat het waard was. Zij speelden op de rand van het toelaatbare. En met een echte clubgrensrechter die na de wedstrijd in de kantine nog met zijn vlag omhoog staat (toch 2 doelpunten laten afkeuren!) kom je daarmee een heel eind. Stormvogels had zichtbaar moeite met de spelopvatting van zijn tegenstander.

Veldspel
De eerste vijftien minuten waren voetballend wel voor Stormvogels. Er kwamen wat kansen voor Willemse en Ezeoke, maar zij wisten het doel niet te vinden. Heel langzaam begon United de wedstrijd in handen te krijgen. Met hard werken werden er veel duels gewonnen en eenmaal in balbezit werd de directe weg naar het doel van Stormvogels gezocht.
Stormvogels had veel moeite om de lange ballen (van o.a. keeper Hofman!) over hun eigen verdediging goed te verwerken.

Als United wel voetbalde ging dat via de slimme Verdam en Bouzia. Uit een corner voor United scoorde De Jong uit een scrimmage de 1-0. Hij was scherper dan de verdedigers van Stormvogels. Het leek wel of deze achterstand het sein voor Stormvogels was om de mouwen dan ook maar op te stropen.

Voetbalgevecht
Vanaf dat moment ontstond er een voetbalgevecht dat de verzopen toeschouwers nog enigszins verwarmde. Het spel golfde op de slagregens heen en weer. In de 31e minuut scoorde van Westen, via een knappe aanval met Krop en Ezeoke als aangevers, de gelijkmaker voor Stormvogels. Dat het met de rust nog 1-1 stond was gezien de vele kansen echt heel bijzonder en vermakelijk.

Na de rust bleef het beeld van de wedstrijd ongewijzigd. Stormvogels was misschien voetballend wat beter, maar United compenseerde dit door een geweldige inzet! Omdat Stormvogels de vele kansen, ook omdat keeper Hofman prima speelde,
niet benutte kreeg het de spreekwoordelijke kous op de kop. De ingebrachte Vurgun scoorde bijna uit het niets de 2-1 voor United!

Moegestreden
Toen spits De Jong van United in de 75e minuut met rood kon inrukken werd zijn ploeg met de rug tegen de muur gezet. Met een man minder konden de moegestreden Schalkwijkers de gaten niet meer dichtlopen.

Door hun keeper Hofman en het nodige geluk bleef het nog even 2-1, maar tussen de 80e en de 90e minuut wist Stormvogels door Aukes en Wolthuis de stand naar 2-3 om te buigen. Of deze stand ook op het scorebord had gestaan zonder de rode kaart van De Jong zal altijd wel een vraag blijven.

Een overtreding met grote gevolgen was het wel!

De uitslagen en stand van de zaterdag 3e klasse A vind je op onze competititiepagina.

Tekst: Otto Berendregt

Foto: archief Voetbal in Haarlem