Stoelendans rond Jeroen de Bruijn begint en eindigt bij HBC

Middenvelder weerstaat aanbiedingen

Jeroen de Bruijn staat na elk seizoen op een spreekwoordelijke T-splitsing. De aanbiedingen stromen binnen en de twijfel slaat jaarlijks toe bij de 25-jarige middenvelder. Deze zomer hengelden de derde divisieclubs DEM en VVSB naar zijn diensten. ,,Maar het ketste af op de reisafstand’’, beweert De Bruijn. ,,Ik woon in Amsterdam en heb geen auto.’’


VVSB

Hugo ter Hedde, die nu van Olympia Haarlem naar VSSB verkast, is de lachende derde. ,,Ik had Jeroen graag bij VVSB willen hebben’’ zegt VVSB-trainer Richard Plug.  ,,Naast de gearriveerde middenvelders Bakker, Van Niel en Rauws en het talent Heemskerk zocht ik nog naar een box-to-box speler met potentie voor op het middenveld. Jeroen voldeed daar prima aan nadat hij had meegetraind en gespeeld. Ik denk ook dat hij de potentie had om uiteindelijk door te groeien naar basisspeler. Ik had hem er dus graag bij gehad, maar hij had een vervoersprobleem wat wij niet voor hem op konden lossen. Met Hugo ter Hedde hebben we nu dus een soortgelijke speler aangetrokken. Geen grote naam, afkomstig van een lager niveau maar ook met veel potentie, enorme drive en box-to-box. Bij hem speelde het vervoersprobleem geen rol.”

Tweede klasse

Zodoende speelt de nummer 10 dit seizoen met tweedeklasser HBC weer voor promotie. Wie denkt een teleurgestelde middenvelder aan te treffen heeft het mis. Hij voetbalt op het middenveld met zijn broer Wouter en zijn neef Mark Mul. En dit seizoen komt daar Zeno van Ooijen bij, die overkomt van hoofdklasser Velsen. ,,We gaan met een roulerend middenveld spelen’’, zegt De Bruijn. ,,We hebben vier spelers die elkaar aanvullen, maar er kunnen er maar drie spelen.’’ ,,We zijn ingedeeld in Haagse tweede klasse en dat is geen nadeel’’, lacht de 1.80 meter lange Heemstedenaar.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Stormvogels

De Bruijn startte met voetbal bij HBC en ondanks uitstapjes naar Stormvogels en HFC blijft HBC zijn club. ,,Ik heb bij Stormvogels in de A-1 een mooie tijd gehad onder Peter Barzilay. Hij benaderde mij en omdat ze vierde divisie speelden zag ik dat als een mooie kans.’’ De toenmalige hoofdtrainer Dick-Jan Ente had weinig oog voor de talenten in de jeugd. Totdat een oefenwedstrijd tussen het tweede elftal en de A-junioren eindigde in een 5-0 zege voor de tieners. ,,Een week erop zat ik bij het eerste en scoorde ik ook meteen.’’

HFC

Een mooie toekomst lag in het verschiet, er zat zelfs een scout van een BVO op de tribune, maar privé-oorzaken zorgden dat de loopbaan tijdelijk stagneerde. ,,Ik ben toen naar Koninklijke HFC gegaan. We oefenden met Stormvogels tegen de Koninklijke. Gertjan Tamerus was hun trainer en ik woonde bij HFC om de hoek. Ik zat toen al bij het eerste van Stormvogels, maar kreeg toestemming van Ente om toch mee te doen. Vanaf de aftrap omspeelde in vijf man en schoot de 2-2 binnen. Gertjan wilde me het jaar erop bij HFC hebben.’’

Pieter Mulders

Vier seizoenen verbleef het talent aan de Spanjaardslaan, maar tot volle wasdom kwam hij niet. Het was schipperen tussen de bank en spelen met het tweede elftal. Anno 2020 is De Bruijn volwassen genoeg voor zelfreflectie. ,,Ik had er destijds niet alles voor over. Woonde in een studentenhuis en omdat ik niet speelde ging ik ook veel uit. Aan Pieter Mulders heb ik toch veel gehad. Hij heeft me keihard aangepakt. Ik heb leren duelleren, door het stof gaan en leren om niet op te geven. Pieter heeft een man van me gemaakt. Als je je bij hem ziek afmeldde, dan moest je een heel goede reden hebben. ‘Twee keer per jaar je ziek afmelden, dat kan niet’, zei hij.

 ‘Desnoods ga je eerst kotsen en dan trainen’.

Onder hem speelden we niet het mooiste voetbal. Hetgeen ook niet mogelijk was op zo’n veld, maar wel heel effectief.’’

HBC

In de luwte van de Koninklijke is HBC al jaren aan het bouwen aan een stabiele basis. Twee jaar geleden werd Jasper Ketting als trainer aangesteld. Ex-prof Steve Olfers speelt nog in het eerste elftal en is assistent-trainer.  Peter de Waart is Hoofd Jeugdopleiding. ,,En het bestuur is twee jaar geleden vernieuwd’’ zegt De Bruijn. ,,Het is bij HBC nu meer prestatiegericht.’’

Aantrekkingskracht

HBC heeft een aantrekkingskracht op goede spelers want ook Arno Dijkstra van hoofdklasser Rijnvogels komt als spits de selectie van Jasper Ketting versterken. Terwijl Jesse Assendelft terugkomt van HFC. ,,Ik baal ervan dat VVSB niet doorging, maar ik heb nog wél de ambitie om hogerop te gaan. Ik let op mijn voeding en train ook naast het voetbal voor mezelf.  Maar ik wil ook mijn studie bewegingswetenschappen aan de VU afronden.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Voetbal in Haarlem