Keepersstrijd tussen Mitchel Michaelis en Richard de Groot ‘We hebben de nieuwe Piet Schrijvers binnengehaald’

Gertjan Tamerus heeft nog twee weken om zijn sterkst mogelijke elftal te formeren.

Dan is het eerste competitieduel bij Noordwijk. De trainer heeft de spelers grotendeels fit aan de streep gebracht. En dat is een prestatie op zich. Nu is het observeren en beinvloeden. Welke spelers het beste in vorm zijn en vooral welke voetballers het beste bij elkaar passen om het orkest te laten gloriëren.  En ook welke  keeper het beste voor de dag komt.

 

Gemene deler

Donderdagavond tegen 20.30 uur komen vier keepers het veld op. De doelmannen staan sinds vorig jaar onder de verantwoording van de jonge keeperstrainer Terence Meuwese. Hij volgde Tom van Schaik en Gerard van Rossum op. Hoewel Van Schaik en Meuwese verschillen hebben in gedrag hebben ze twee gemene delers. De ene is bezetenheid, de andere, ze zijn allebei ex-doelman van AFC Ajax.

Jeugdopleiding

Van Schaik schopte het tot het tweede elftal. Terence Meuwese speelde tussen 2011 en 2017  in de jeugdopleiding. Sven Botman (Lille), Jurgen Ekkelenkamp Sergino Dest (FC Barcelona) en Ajax-reserve doelman Jay Gorter waren zijn ploeggenoten.

Blessure

Een zware blessure was voor Meuwese het sein om zich te richten op een loopbaan als keeperstrainer en een studie toegepaste psychologie.Aan Meuwese mede de taak om de goalies fit te krijgen en te houden.  Bij HFC krijgt hij te maken met keepers van diverse pluimage. Tom Boks, de keeper met de uitschuifbare handen en benen, is terug naar Schipluiden.

Volendam

En toen begon de zoektocht van Gertjan Tamerus en bestuurslid technische zaken Sander Vink naar een ervaren doelman. Katwijk-reserve doelman Mark de Vries viel af. En bij Go Ahead Eagles mocht Mitchel Michaelis vertrekken. Michaelis woont, net als de al aangetrokken middenvelder Gerry Vlak in Volendam, en dat was een prettige bijkomstigheid. Het duo kent elkaar ook nog van hun tijd bij FC Volendam.

Training

Michaelis kende een jaar met een zware blessure en familieleed. De boom van een keeper staat deze donderdag op het vernieuwde kunstgras in Haarlem samen met Richard de Groot, die vorig jaar reserve doelman was.

Duuk Verduin en Mika Mensink zijn de andere twee doelmannen. Terwijl de rest van de selectie onder het toeziend oog van de conditietrainer rondjes om het veld loopt en opmerkingen maakt naar de doelman schopt hij de bal hard in de groep. Een lach volgt. Over en weer. Hij oogt ontspannen maar is ook kritisch op zichzelf als hij een – op het oog- houdbare bal laat glippen. Een vloek volgt, zijn lichaamstaal zegt genoeg. Deze man is op weg naar eerherstel.

Alle vier de goalies staan om en om op goal waarna de andere drie zich op een oud-hollandse schiettent op de kermis wanen. Onder aanmoediging van Meuwese schieten zij met hun linker- en rechterbeen van kleine afstand op het doel. Prijzen worden hier nog niet uitgedeeld.

Gertjan Tamerus en Frank Korpershoek bekijken het van een afstand. Afgelopen maandag gaf de coach aan dat hij pas van ‘vijf spelers zeker weet dat ze een basisplaats hebben tegen Noordwijk.’ Over toegepaste psychologie gesproken.

Reus

Joost Lamp is al jaren een onmisbare kracht binnen de HFC-familie, maar was in een grijs verleden een talentvol doelman. Hij keepte bij hoofdklasser Stormvogels, maar vond daar Nico van Kampen voor zich en Siem Verdikt naast zich.

Lamp is lyrisch over Michaelis. ,,Een boom van een kerel. Een reus. Hij is 2.04 meter. Kijk maar eens. Als die uit de goal komt dan ga je wel opzij. Een tweede Piet Schrijvers hebben we binnengehaald. Net zo breed, veel langer en heel veel slanker.’’

Concurrentie

Michaelis komt oorspronkelijk uit de kop van Noord-Holland. In de jeugd speelde hij voor WGW, Den Helder, Hollandia en Volendam. Bij de profs van FC Volendam was hij in de seizoenen 2011-2015 voornamelijk reservedoelman. Hij acteerde in 2016 een seizoen voor OFC om vervolgens terug te keren bij FC Volendam. Daar was hij met name actief voor Jong Volendam, dat uitkwam in de derde divisie. Afgelopen seizoen stond hij onder contract bij de Eagles, waar hij op de bank zat omdat talent Jay Gorter de onbetwiste nummer één was.

Trainer Gertjan Tamerus ziet dat de beoogde eerste doelman stappen maakt en geeft aan dat de 28-jarige doelman vooral wedstrijdritme moet opdoen.

Concurrent

Richard de Groot is de concurrent voor een basisplek. Hij kwam twee jaar geleden over van Purmersteijn. De Groot, die toch ook 1.93 meter lang is, typeert zichzelf als ’meevoetballende keeper die zich zeker ook bemoeit met de opbouw’. „Een cruciale redding verrichten voelt net zo lekker als het scoren van een goal.”

Indruk

Ex-keeperstrainer Van Schaik is deze donderdag ook aanwezig en slaat de training gade. ,,We hebben twee a drie zeer talentvolle doelmannen, Sydney, Duuk en Mika,  uit de jeugd en Onder-21 en Mitchel en Richard. Michaelis maakt op mij een goede indruk en wordt door meer wedstrijden nog beter, maar dat is logisch na een blessure. Richard ken ik natuurlijk omdat ik die ook getraind heb. Hij is vrij allround.’’

Tekst: Peter Brink

Foto: Pim Hols