Zondag 1e klasse A

DSOV wint spektakelstuk van titelfavoriet JOS/Watergraafsmeer

Voor het Vijfhuizense publiek had DSOV geen mooier debuut in de eerste klasse A kunnen beleven. Titelkandidaat JOS/Watergraafsmeer werd met een 5-2 nederlaag terug naar Amsterdam gestuurd. Echter ging het na afloop niet alleen over de drie doelpunten van Vince de Kwant of de snelle voorsprong voor de bezoekers. Het arbitrale trio greep de hoofdrol, DSOV maakte daar dankbaar gebruik van.

Snelle achterstand
Wie iets te laat aankwam op Sportpark Zijdewinde zal even met de ogen hebben moeten knipperen. Na 9 minuten stond er immers een 0-2 stand op het scorebord. Niet dat DSOV zo slecht aan het duel begon, maar JOS/Watergraafsmeer was dodelijk effectief. Malcolm Esajas schoot in de tweede minuut van een meter of twintig de bal hard en laag voorbij doelman Van der Giezen. Een paar minuten later had de sluitpost geen antwoord op een strafschop. Raymond Fifiani verdubbelde zo de voorsprong voor de ploeg van trainer Cor ten Bosch.

“Daarna toonden we veerkracht,” vond DSOV-trainer Bart Jansen. Vince de Kwant bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd door een makkelijk gegeven strafschop. Scheidsrechter Toonen en zijn zeer jonge assistent oordeelden dat een verdediger van JOS de overtreding had begaan, maar feitelijk werd de overtreding op hem gemaakt. Het bezorgde de arbitrage een storm van kritiek, maar DSOV scoorde kwam ondertussen wel terug tot 1-2.  JOS/Watergaafsmeer had daarna de wedstrijd onder controle, al creëerde het bijzonder weinig kansen. Het had met de rust ook zomaar gelijk kunnen staan, maar Bryan Wilderom kreeg zijn voet net niet goed tegen de bal na een gevaarlijke vrije trap.

Handsbal
DSOV startte de tweede helft prima, want al snel lag de 2-2 in de touwen. Een lage voorzet van De Kwant werd door Jorik Hollewand achter zijn eigen doelman geschoten. Op dat moment waren de frustraties al aanwezig op de Amsterdamse bank, maar bij de aanleiding voor de 2-3 vierden die hoogtij. Een ongelukkige handsbal werd door scheidsrechter Toonen bestraft met een strafschop. Overigens zag hij de handsbal niet zelf, maar ging hij af op het signaal van zijn assistent. De Kwant pakte het kadootje dankbaar uit.

Ondertussen liet Cor ten Bosch zijn ongenoegen de vrije loop. Arbiter Toonen had er genoeg van en stuurde Ten Bosch achter het hek. Iets dat nauwelijks verschil bracht, al zal Ten Bosch nog een schorsing van de KNVB ontvangen. De ervaren oefenmeester van JOS/Watergraafsmeer erkende na afloop dat hij te ver was gegaan. “Ik laat me, ondanks mijn leeftijd, toch weer gek maken door zo’n jochie,” doelend op de assistent-scheidsrechter.

Frustraties
Korte tijd later vloog opnieuw de vlam in de pan. JOS/Watergraafsmeer dacht recht te hebben op een strafschop, maar kreeg die niet. DSOV brak uit, waarna Teddy Jansen snoeihard zijn tegenstander onderuit schopte en met de rode kaart de kleedkamer op kon gaan zoeken. Echter deed Jansen dat niet zonder slag of stoot. Met de nodige tegenzin, waarbij ook reclameborden het moesten ontzien, werd hij door de technische staf van zijn elftal van het veld gedirigeerd. Daarmee was de gifbeker voor de titelkandidaat nog niet leeg. Martijn Nelis scoorde in blessuretijd de 4-2 en even later chipte Vince de Kwant de bal over de doelman om zo de eindstand op 5-2 te bepalen.

“Natuurlijk snap ik de frustratie bij de tegenstander, maar we hebben echt heel weinig weggegeven. De veerkracht die we toonden na de snelle achterstand was goed. Ik vind dit niet onverdiend,” legde Jansen na afloop verder uit. Na de afgelasting van een week eerder is zijn DSOV het avontuur in de eerste klasse nu dus goed begonnen.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A vind je op onze competitiepagina.