De top 5 van Hans Akkerman

Een lijstje met de meest memorabele amateur wedstrijden die ik heb bezocht in de periode september-december 2022 in omgekeerde volgorde

5. H.B.C. – L.S.V.V.: 3-1

Promovendus H.B.C. is niet alleen een aanwinst voor de eerste klasse maar heeft nu al als koploper een behoorlijke marge opgebouwd met de achtervolgers. Tegen L.S.V.V. laten ze zien dat hun ambities en dadendrang niet stopt in deze klasse. De tegenstander wordt voor rust kleurenblind getikt en mag van geluk spreken dat in de eerste helft de teller bij twee stopt. Na rust gaat het gas van het pedaal, kunnen de gasten de spreekwoordelijke eer redden maar komt de overwinning nooit in gevaar. De naaste concurrenten komen nog op bezoek in Heemstede. Dus wie weet gaat de vlag wederom in top in het voorjaar en wordt de 4e divisie het nieuwe werkterrein voor een vereniging die zijn zaakjes meer dan voor elkaar lijkt te hebben.

4. V.V. IJmuiden – Olympia Haarlem: 0-2

Het is niet gewoon koud in IJmuiden. Het is ijskoud met een scherpe oostenwind op de gezichten gericht voor relatief weinig publiek. Een uur voor het duel opent de wethouder en de nieuwe voorzitter van V.V. IJmuiden officieel het nieuwe kunstgrasveld. Het duel wordt echter op gras afgewerkt. Volgens spelers en officials van Olympia Haarlem van een matig niveau. Net als op het afgelopen WK blijkt maar eens te meer dat kwalitatief mindere ploegen met een dichtgetimmerde defensie en een fel middenveld kwalitatief betere ploegen kunnen bestrijden. Olympia combineert vaardig en snel over de flanken. IJmuiden houdt echter manhaftig de linies gesloten en geeft weinig kansen weg. Toch vindt wie anders dan Levy van Nispen een gaatje en Sidney Schmeltz scoort pas in blessuretijd 2-0. Met gerichte versterkingen dit seizoen in alle linies lijkt Olympia Haarlem de te kloppen ploeg. Of kan Stormvogels…..?

3. BVC Bloemendaal – S.E.W. 4-3

Een duel in de Noord-Hollandse tweede klasse tussen Bloemendaal en laagvlieger S.E.W. Een laagvlieger die prima partij biedt in een heerlijk, uiterst aantrekkelijk, sportief duel. Het verschil, in een duel met een wisselend scoreverloop, wordt gemaakt door spits Koen Beeren die tweemaal scoort en een assist verzorgd. Waaronder een prachtig zondagsschot van buiten ’’de zestien’’ in de bovenhoek. Bloemendaal heeft zich momenteel keurig in de middenmoot genesteld maar door de verscherpte degradatieregeling dit seizoen zullen nog aardig wat punten moeten worden gesprokkeld.

2. Stormvogels – V.S.V. 2-1

Veel publiek, een heuse derbysfeer en twee rivalen die met een ongelooflijke spirit elkaar bekampen. De jeugdige leidsman, die uitstekend floot, sprak na afloop in de bestuurskamer van ‘’ een heerlijk duel’’ Stormvogels kwam verrassend op achterstand, repareerde die snel maar moest in de 2e helft alle zeilen bijzetten om een veerkrachtig V.S.V. van zich af te houden. De ontlading na afloop bij Stormvogels was enorm en de supporters hadden genoten en bleven nog uren aanwezig in het bomvolle, sfeervolle clubhuis.

1 .Velsen – S.J.C. 4-1

Velsen heeft het dit seizoen heel lastig in de vierde divisie. De sterkhouders van weleer kampen met onder meer blessures en het is elke week weer puzzelen voor Ronald Dooijeweerd wiens contract volgend seizoen niet verlengd zal worden. Tegen koploper S.J.C. een heuse metamorfose. Vanaf de eerste balomwenteling wordt de toenmalige koploper omsingeld, voorbij gelopen en kapot gecombineerd. Het was een wonder dat S.J.C. de schade voor rust beperkt kon houden tot drie goals. Na de hervatting ontstaat er meer evenwicht maar de ruime 4-1 zege komt nooit in gevaar. Alles klopte voor Velsen op die zonnige herfstmiddag met veel publiek langs de lijn, inclusief twee Engelse voetbalfans die op die bewuste middag toevallig in Driehuis waren beland en diep onder de indruk spraken van ‘’an impressive football show’’. Geen woord teveel gezegd!

Hans Akkerman
Foto: Wijkteam Velsen