Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

HYS slaat nieuwe weg in en start weer met jeugdelftallen

DoorRedactie

jun 11, 2023

Na jaren zwaar weer lijkt voetbalclub Haarlem Yildiz Spor eindelijk de juiste mensen binnen de vereniging te hebben om van de Schalkwijkse club weer een echte vereniging te maken. Onder leiding van Ali Yildiz en Yahya Asar is gewerkt aan een nieuwe structuur, gedragsregels en toekomstplan waardoor er weer met vertrouwen vooruit gekeken wordt.

“Wij willen de Nederlandse verenigingscultuur mixen met de Turkse identiteit, waardoor HYS voor zowel de autochtone als allochtone inwoner uit de omgeving een fijne club wordt om te spelen. Onze schulden zijn afgelost, de energie en de juiste mensen zijn aanwezig en ook de gemeente heeft weer het volste vertrouwen. Het doel is om binnen tien jaar een complete jeugdopleiding op de been te hebben. Dat zal stapje voor stapje gaan gebeuren.

Hys is opgericht in 1970 en bestaat dus inmiddels al meer dan vijftig jaar. De vereniging heeft op meerdere plekken gezeten in en rondom Haarlem en is nu sinds 2016 gevestigd op de huidige plek in Schalkwijk. Toentertijd voetbalde er negen elftallen in de rode tenues van HYS. Ondanks dat er gestart werd met goede ambitie ging het al snel mis. Te veel stakingen en rode kaarten zorgde ervoor dat de KNVB de Schalkwijkse club in de risicozone zette. Daarnaast ging het ook financieel niet voor de wind en was er inmiddels 60.000 euro schuld. Slecht beleid, te veel boetes en dure trainers zorgde ervoor dat de club tegen een faillissement aanzat.

Er werd besloten om een nieuw bestuur aan te stellen en het eerste elftal uit de competitie te halen. Daarnaast werd er afscheid genomen van alle niet betalende leden en leden die regelmatig voor problemen zorgden. Een heftige stap, maar volgens Yildiz de enige manier om de club te redden. “Elk jaar hadden we incidenteel wat jeugdteams maar was er geen enkele basis of plan om te groeien. Samen met Yahya ben ik begonnen aan een jeugdplan en hebben we ervoor gekozen om helemaal onderaan de voetbalpiramide te beginnen, ook omdat we zo leden krijgen die echt hart voor de club hebben. We nemen geen oudere teams aan. Momenteel trainen we op de zondag met de onder 6 en onder 7. Ook de huurachterstanden zijn inmiddels afbetaald en de gemeente ziet ook onze goede intenties.”

“We hebben nu vier zondag elftallen en vier zaalelftallen die als vriendenteam spelen waardoor er contributie binnenkomt, en we zitten nu op drieëntwintig jeugdleden. Meer willen we op dit moment ook niet, omdat we gestructureerd willen groeien. Het doel was om in jaar één gewoon te starten met de jeugd, volgend seizoen willen we een o8 team erbij en nieuwe aanwas bij de jongste kinderen en na een jaar of drie willen we een jeugdafdeling van de onder 6 tot de onder 12 hebben. Ik ben nu bezig met mijn UEFA C en Yahya met zijn pupillentrainer. We willen uiteindelijk bij HYS ook echt wat bieden met trainers in bezit van diploma´s voor de groep.”

HYS is zoals gezegd een Turks-Nederlandse vereniging en wil de combinatie maken tussen de Nederlandse verenigingscultuur en de Turkse identiteit. Iets waar ze als club trots op zijn, maar wat ook voor uitdagingen zorgt. Zo wordt er bijvoorbeeld geen bier geschonken in de kantine, wat ervoor zorgt dat autochtone senioren wegblijven. Volgens Yildiz is dat niet zo erg, maar bij de jeugd is wel het plan om zoveel mogelijk gemengde culturen te trekken. “Tuurlijk snappen we dat met een Turks logo in de vlag mensen al gauw denken dat wij enkel voor Turkse kinderen interessant zijn, maar dat is echt niet zo. Afgelopen maand meldde zich bij ons het eerste autochtone Nederlandse lid zich aan, en daar waren we hartstikke blij mee.”

“Wil je als club groeien is het zo belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, welke cultuur of achtergrond dan ook. Kinderen moeten naar ons komen voor de goede trainingen en de structuur binnen de club, niet omdat zij Turks spreken. We zoeken contacten met andere clubs en plannen oefenpotjes, organiseren toernooien en willen graag leren van grotere verenigingen. Bij de senioren ligt onze focus daar wat minder, daar komen veel elftallen juist ook voor die Turkse traditie. Na de wedstrijd bij ons geen bitterballen en bier, maar baklava en Turkse thee. En dat is niet minder lekker hoor.”

Het belangrijkste voor nu is dat HYS uit de risicozone blijft en dat de sfeer goed blijft. Bestuursleden bezoeken regelmatig wedstrijden en grijpen meteen in als zij merken dat er sommige leden over de schreef gaan. Daarnaast wordt er ook met ouders van nieuwe jeugdleden om de tafel gezeten om problemen uit het verleden te voorkomen. “Bij veel allochtone gezinnen leeft de verenigingscultuur niet zoals bij veel Nederlandse gezinnen. In het verleden moesten wij bij de jeugd gewoon wedstrijden aflassen omdat er geen rij-ouders waren. De betrokkenheid was er gewoon niet. Nu houden we ouderbijeenkomsten om ouders te informeren over de betrokkenheid die wij verwachten van ze.”

“Dit gaat allemaal stap voor stap. Wij willen geen leden meer die gedropt worden en waarvan wij vervolgens de ouders nooit zien. Zo ga je nooit een gezellige club vormen. Zowel ouders als de kinderen moeten zich willen binden en moeten een hart voor HYS hebben. Met een kleine groep mensen zorgen we er langzaam voor dat HYS weer een club wordt met een stabiele basis. Het idee is ook dat we binnen nu en drie jaar kunstgras krijgen, dan zal de groei helemaal snel kunnen gaan. HYS zit in de groei, alle verenigingen moeten ons op gaan letten.”

Tekst en foto: Daan Schoonderwoerd

Door Redactie