Gastcolumn Henny Rückert: Alliance ’22 wordt kampioen

De gouden bal is gisteravond voor de vijfde keer gewonnen door Lionel Messi.

Leuk. Het was ook leuk al die mensen van de Haarlemse vierde klasse te horen op de radio..

Helaas kon een van de aardigste er niet bij zijn. Gidon Reinders Folmer had een belangrijke afspraak. Ik weet zeker dat hij met zijn Alliance de 5 punten achterstand op HBC en de 2 op Schoten en Velsenoord gaat goedmaken. Immers, HBC dat 3 april komt werd al met 2-1 verslagen en tegen Schoten werd 2-2 gelijk gespeeld. De 24ste is Velsenoord aan de beurt. Ook die eerste wedstrijd won Alliance, zelfs met 2-0. Alliance wordt gewoon weer derdeklasser, hoe dan ook. Alliance heeft trouwens ook de vrijwilliger van het jaar binnen de gelederen. Rob Kroonstuiver werd door ZFM verkozen in een 2 uur durende uitzending. Een volkomen verdiende titel voor de man die dag en nacht op de velden te vinden is. Wat en waar zouden de clubs zijn zonder die mensen die altijd klaar staan voor hun vereniging. Juist nergens en ten dode opgeschreven. Alliance doet het trouwens geweldig op die 2 ½ velden die ze hebben. Wie zaterdag de onder 10-1 tegen DSS zag spelen weet hoe goed hun jeugd is, het was een galavoorstelling met mooiere combinaties en goals dan in de eredivisie.

Even naar de sport van zondag. Wat mooi was de winst van wereldkampioen Mathieu van der Poel in het NK veldrijden. Een geweldenaar die al in de jeugd 23 wedstrijden op rij won. Ajax won ook, met 3-1 van HSV in Turkije. Frank de Boer en Marc Overmars, de voetbalkenners, zijn nog steeds op zoek naar een spits maar de RVC laat er pas een komen als er een speler verkocht wordt. Spits Milik scoorde tegen HSV twee keer en voetbalde goed mee. Schaatskoning Sven Kramer werd voor de achtste keer Europees kampioen, deze keer zonder concurrentie. Hij kan alleen nog van zichzelf verliezen. Schandalig trouwens dat de KNSB en KPN niet eens een vertegenwoordiger naar Minsk hadden afgevaardigd. Treurig vind ik dat.

Dan naar Haarlem. Onze burgemeester stopt ermee. Even de zaken waarnemen in Bloemendaal en gelijk je vertrek aankondigen. Geen wonder eigenlijk met die zooi daar. Het is te hopen dat Merijn Snoek zich kandideert. De wethouder sport krijgt mijn stem en de sport in Haarlem heeft dan weer toekomst. Met Snoek als burgemeester is Haarlem in no time weer de sportstad die het vroeger was en krijgt Alliance, de club waar we mee begonnen en de club die uit zijn voegen barst, eindelijk zijn veld erbij aan de overkant van de weg.

Tot slot de Koninklijke HFC. Pieter Mulders de trainer gaat naar Rijnsburgse Boys, uitblinker Mike van den Ban naar Katwijk en ook Donny Verdam gaat elders spelen. Gevoelige verliezen, maar HFC gaat gewoon voor de titel. Zondag om 14.00 uur uur komt TEC uit Tiel, een rotploeg.

Daarom wordt het tijd dat alle Haarlemse voetbalsupporters de Koninklijke eens komen aanmoedigen. Het goede voetbal dat HFC speelt verdient dat en u zult zien het is vaak beter dan wat je in de eredivisie ziet.

 

Henny Rückert

Deze column van Henny is maandagavond 11 januari voorgedragen tijdens Haarlem105 Sport Café.

Henny Rückert - Voetbal in Haarlem

HENNY RÜCKERT studeerde biologie, was enkele jaren werkzaam in de farmaceutische industrie, en werd door de regionale omroep bij het radiowerk getrokken. Een verslag van Rohda-KHC was zijn debuut. Zo rolde hij de sportjournalistiek binnen. Henny werkte bij de Twentsche Courant, belandde bij de radio, erfde van Theo Koomen diens liefde voor schaatsen en wielrennen, versloeg voor luisterend Nederland alle mogelijke wielerkoersen, van amateur-wedstrijden tot 10 keer de Tour de France voor radio Tour de France. De Nederlandse televisie stuurde hem in 1992 naar Sint Maarten (N.A.) om een documentaire “Ook dit is Nederland” te maken. De film kwam er maar er volgde een verblijf van 17 jaar op het Bovenwindse eiland. Tot 2000 werd er nog voor de televisie gewerkt. Nu, 65 jaar, is hij voetbaltrainer bij twee Haarlemse clubs, Alliance’22 als hoofdtrainer F en ad interim E en de Koninklijke HFC waar hij de lagere seniorenteams en 2 A-junioren en 2 B-juniorenteams onder zijn hoede heeft.