Otto’s EK-analyse: Emotioneel

Ik word nu echt oud. Ik betrap mijzelf erop dat ik steeds emotioneler word. Was ik vroeger best wel een ijskonijn, nu dus niet meer.

Drie keer op één avond met een brok in je keel op de bank zitten, van het kijken naar het EK2021, klopt niet. Ik moet snel geestelijk nagekeken worden!

Pandev
Allereerst werd ik emotioneel van het afscheid van die oude sluwe vos Goran Pandev. Zijn langzame tred naar de zijlijn toen hij voor de laatste keer gewisseld werd, zijn droevige ogen, de kussen en de erehaag van zijn medespelers en coaches zeiden genoeg. Staande ovatie! Prachtig! De voormalige topper van o.a. Inter Milan, Napoli, Lazio Roma en Galatasaray hangt zijn schoenen aan de wilgen. Toch een mooi afscheid voor hem tegen Oranje, ondanks een nederlaag! Dat zal hem niet deren denk ik.

Berghuis
Vervolgens had ik ook erg te doen met Steven Berghuis op deze avond. Hij is de dupe geworden van het wisselen naar het 5-3-2 systeem door bondscoach Frank de Boer. Berghuis had zich helemaal ingesteld om te vlammen op dit EK. Hij wilde zich in de picture spelen om nog één keer een toptransfer te maken. Het liep anders.

Tandenknarsend zat hij de laatste wedstrijden op de bank. Maar gisteren mocht hij een helft meedoen en wat denk je? Alles mislukte bij hem. Passes kwamen niet aan, balverlies in de duels, sprintjes trekken en de bal niet krijgen en tot overmaat van ramp twee doodschoppen van een knullige tegenspeler krijgen! Wat een ramp deze invalbeurt! Weg kans! Sneu voor hem. Ik had echt met hem te doen.

Denemarken
Ik pakte tot slot van deze avond ook nog maar even Denemarken-Rusland mee. Het was een meeslepend duel. Maar de tranen schoten echt in mijn ogen na de daverende knal en dus de 3-1 van Christensen voor de Denen. Zag je die sprint naar de cornervlag van de gehele selectie en aanhang? Die passie, die vreugde en ook die vastberadenheid? Geweldig toch?

Malen
Oranje won ook zijn laatste (oefen)wedstrijd tegen Noord-Macedonië met 3-0. Een duidelijke en terechte uitslag vond ik. Maar het had zomaar 4-2 of 6-4 kunnen worden. En wat is nu beter, het 5-3-2 systeem van de eerste helft of het 4-3-3 systeem van de tweede helft? Zeg het maar! Duidelijk was wel dat Malen zijn kans heeft gepakt. Ik vond hem de uitblinker die weer een volgende kans verdient!

Vraag
Nederland wordt steeds beter maar of dit genoeg is om aan te sluiten bij de absolute top is de nog steeds de vraag. Duitsland, Frankrijk en Italië zijn echt heel goed hoor! Ben benieuwd! Wat mij en vele anderen wel opvalt is het gemak waarmee de tegenstanders van Nederland echte kansen krijgen. Er is iets goed mis met de veldbezetting als Oranje balverlies lijdt.

Mandekking
Bij balbezit in de 5-3-2 uitvoering staan er veel mensen voor de bal. Vaak wel 7 a 8! Bij balverlies is de omschakeling van Oranje niet snel genoeg. Het middenveld speelt dan ook nog eens vaak mandekking (opdracht van De Boer) en de achterhoede juist positiedekking. Er ontstaat teveel ruimte tussen ons middenveld en verdediging! Dat weten de tegenstanders ook, zelfs Noord-Macedonië profiteerde hier bijna van! Als er in die ruimte lopende mensen van de tegenpartij duiken, en de bal komt op tijd, dan is er constant gevaar!

Nederland is in de tekening hierboven rood.

Oplossing
De oplossing is dat iedereen, van spitsen tot en met de achterhoede, de bal (=positie) verdedigt in plaats van de man. Of je gaat 4-3-3 spelen. Dan is aansluiten en vooruit verdedigen wat makkelijker. Hoe dan ook, De Boer moet dit probleem oplossen zodat wij meer kans krijgen om de 1/4 of de 1/2 finale te halen. Want Mbappé of Gnabry weten hier wel raad mee hoor!

Het antwoord op deze puzzel zullen wij zondag aanstaande zien. Ik hoop niet dat ik na de wedstrijd in janken zal uitbarsten. Dat zou bij mij dan de verkeerde emotie zijn…..

Haarlem, 22 juni 2021,

Otto Berendregt

Alle uitslagen en standen van het Europees Kampioenschap vind je op onze toernooipagina.