Zaterdag 2e klasse A

EDO staat na spektakelstuk tegen HBOK met lege handen

Het eerste zaterdagelftal van HFC EDO kreeg afgelopen weekend een uitgelezen kans om koploper HBOK op een nederlaag te trakteren. Een 0-2 achterstand werd omgebogen tot een 4-2 voorsprong. Echter ging het voor de ploeg van Bert Wagemaker helemaal mis en ging HBOK er met een 4-6 overwinning vandoor.

Dan de Boer stond na afloop ergens verstopt een sigaartje weg te roken. “Deze komt hard aan,” zei het technisch bestuurslid van EDO. “Een 4-2 voorsprong mag je nooit meer weggeven. Dit was echt dé kans om HBOK te verslaan.” De Boer sloeg met zijn commentaar de spijker op zijn kop. HBOK is zeker een sterke tegenstander en staat niet voor niets bovenaan de tweede klasse A, maar EDO deed zichzelf de das om.

De Haarlemmers begonnen uiterst zwak aan het duel. Na een kansje voor EDO-middenvelder Bob Kemper leek HBOK na een kwartier al op rozen te zitten. Kid Ronday en Joey Noordenbos scoorden vlak na elkaar. Ronday kon dit doen na een grote fout van Max Aardewerk. Doelman Glenn Vermolen kon in eerste instantie nog redding brengen, maar Ronday was hem daarna te slim af. Bij de 0-2 stond de verdediging van EDO op één lijn en kon er eenvoudig doorheen gelopen worden. Coach Bert Wagemaker ontplofte werkelijk.

EDO - HBOK - Voetbal in Haarlem
Tom Jacob gaf de assist voor de 2-2. (Foto: Cees van Hoogdalem)

Na de snelle achterstand probeerde EDO zich te herpakken. Tom Jacob, Joost Kuhlmann en Dion Esajas lieten zich meer gelden. Het was Ronald Breinburg die halverwege de tweede helft EDO weer terug in de wedstrijd bracht. Zijn eerste poging belandde via zijn hoofd op de paal, maar de rebound was een prooi voor de oud-prof. In de eerstvolgende aanval na de aansluitingstreffer stond het weer gelijk. Tom Jacob gaf goed voor uit een vrije trap en Joost Kuhlmann kon middels een volley binnenschieten.

De trainer van EDO greep na een half uur spelen in. Max Aardewerk bleek niet in goede doen en werd vervangen door Hoover Noorman. Dit was een goede zet, want EDO greep de macht op het middenveld. Waar tijdens de beginfase HBOK de betere ploeg was, had nu de thuisclub de macht. Het was dan ook terecht dat vijf minuten voor rust Bob Kemper de 3-2 op het scorebord bracht.

Na rust ging EDO verder met waar het de eerste helft mee was geëindigd. De ploeg speelde slim voetbal en was gevaarlijk voor de goal van HBOK. Dion Esajas zette scoorde snel de 4-2 na een prima individuele actie. Het duel leek voor de tweede keer gespeeld.

HBOK rechtte echter de rug en probeerde weer aan te sluiten. Via Ronday kwamen de bezoekers terug tot 4-3, maar de doelpuntenmaker moest direct geblesseerd van het veld af. De club uit Zunderdorp had al drie keer gewisseld en kon dus met tien man verder. Dion Esajas kreeg vervolgens een reuzenkans om EDO weer een marge van twee te bezorgen, maar hij schoot de bal voor een leeg doel op de paal.

Garyl Pinas miste de kans op 5-5. (Foto: Cees van Hoogdalem)

HBOK gaf gas en ging opportuun op zoek naar de gelijkmaker. Deze viel een kwartier voor tijd. Gregory Bijnaar sloeg een poging van HBOK uit het doel en kon met rood vertrekken. De gegeven strafschop werd benut door Tom de Lange. Om het voor de Haarlemmers nog vervelender te maken nam HBOK vijf minuten voor het einde via Marcel Koning zelfs een voorsprong. EDO kreeg direct daarna de kans op de 5-5, maar de strafschop werd hopeloos naast geschoten door Garyl Pinas. Joey Noordenbos besliste in de laatste minuut het duel door de 4-6 te scoren.

Het was een wonderlijke middag. Door de nederlaag blijft EDO hangen in de middenmoot. Met negen punten uit zeven duels worden de verwachtingen nog niet waargemaakt. HBOK deelt samen met ZOB de leiding met achttien punten.

Alle uitslagen, de stand en het gehele programma van de zaterdag tweede klasse A vind je op onze klassenpagina.