Zaterdag 4e klasse B

Ontnuchterend

Bij Haarlem-Kennemerland was de stemming even voor drieën opperbest. De ploeg steekt in blakende vorm, de geblesseerden komen langzaam terug en de play-off-plaatsen voor promotie zijn binnen handbereik.

Zeker als naaste concurrent Vlug & Vaardig verslagen zou worden. Rond vijf uur zag de wereld er heel anders uit: een ontnuchterende 1-4 nederlaag bracht de ploeg van Karim el Hasnaoui terug op aarde.

Nu dient gezegd dat de naam van de tegenpartij de lading volledig dekt. Zeker de spitsen van de Amsterdammers zijn gezegend met een flinke dosis techniek en explosiviteit. Maar ook bij Haarlem-Kennemerland kunnen ze heel creatief zijn. Met hakjes en met buitenkant voet probeerden ze elkaar aan te spelen. Als dat lukt is het mooi, maar het leverde ook vaak balverlies op. Dat zorgde voor een vermakelijk eerste half uur, waarin beide ploegen lieten zien wat ze aanvallend in hun mars hadden. De snelheid van Matthijs Hielema op rechts was een geducht wapen. Hij bracht een paar keer de spitsen in stelling, maar Jeroen Wubbe en Sam Verbeek konden geen kracht achter hun kopbal zetten. Een eerdere poging van Luc van Eeden ging er ook al niet in. Hij krulde de bal naast.

Achterin was het soms alle hens aan dek voor Haarlem-Kennemerland om de gevaarlijke aanvallers van Vlug & Vaardig te stuiten. Ze kregen vaak de gelegenheid om aan te vallen als HK weer eens artistiek, met buitenkant schoen, probeerde te combineren met balverlies als gevolg. Het tegenhouden lukte, tót de 27e minuut. Een lange bal kwam terecht bij de nummer 9 van de Amsterdammers die met een delicaat lobje de 0-1 binnen kon werken. Acht minuten later lag de 0-2 tegen de touwen. Halfbakken ingrijpen van de Haarlemse verdediging maakte de weg vrij voor alweer die nummer 9.

Vlak voor rust volleerde die andere Vlug & Vaardig-spits de bal over keeper Dylan Wouterlood heen voor 0-3 en in de blessuretijd had iedereen bij de thuisploeg het verdedigen volkomen opgegeven. Daardoor kon de tegenpartij met een fraaie omhaal voor de 0-4 ruststand zorgen.

In de tweede helft probeerde Haarlem-Kennemerland het nog wel eventjes. Invaller Omar Kaddouri schrok echter zo van de kans die hem geboden werd dat hij vergat uit te halen op vier meter voor de goal. In de tiende minuut stonden de paal en een katachtige reflex van Wouterlood de 0-5 van Vlug & Vaardig in de weg.

Na een kwartiertje kreeg HK toch nog zijn verdiende eretreffer. Een handsbal in het strafschopgebied werd omgezet in een penalty, die weer in de 1-4 werd omgezet door Kaddouri. Verder lieten de gasten het niet komen. Al was Stefan Quaars nog dicht bij een doelpunt. Hij besloot het van dichtbij met zijn hak te doen. Dat mislukte.

‘’We hebben het in tien minuten weggegeven’’, analyseerde El Hasnaoui. ‘’Daarvoor waren we echt niet de mindere.’’ Voorlopig kunnen de nacompetitie-plannen van Haarlem-Kennemerland de ijskast in.

Tekst en foto: Marcel Akerboom