Zaterdag 4e klasse B

HYS loopt zich stuk op HBC en verliest koppositie

In de zaterdag vierde klasse is HYS de koppositie kwijtgeraakt aan Koninklijke HFC. HYS verloor op eigen veld met 1-2 van HBC, terwijl de concurrent met 9-0 de vloer aanveegde met Jong Hercules. Volgende week staat de kraker tussen de twee sterkste teams op het programma.

Onmacht
Na afloop droop de onmacht er bij de spelers van HYS vanaf. Ondanks een enorm slotoffensief kon de 1-2 achterstand niet worden weggewerkt. Tel daarbij een onterecht afgekeurde treffer en een – volgens vele Turkse supporters – niet gegeven strafschop bij op. “We voetbalden tegen onszelf vandaag,” vertelde aanvoerder Faruk Yurdakan na afloop.

Zijn collega Emre Güngör zei het gedurende de wedstrijd ook een aantal keer tegen zijn ploeggenoten. De aanvallende middenvelder was eigenlijk de enige speler die de bal snel rond liet gaan. Te vaak gingen zijn medespelers te veel met de bal aan de wandel en dat speelde de tegenstander in de kaart. HBC ging de fysieke duels niet uit de weg en zocht de confrontatie op met de spelers van HYS. Yurdakan werd als spits te vaak met een hoge bal gezocht, iets waar zijn directe tegenstander Wout Bartels geen moeite mee kende.

Jesse Bank
HYS was het hele duel de bovenliggende partij. In de openingsfase kregen El Yousfi en Güngör kansen, maar stond het vizier nog niet op scherp. Bij de eerste de beste tegenstoot was het raak. Een dramatische breedtepass in de verdediging van HYS werd onderschept door Jesse Bank. De spits van HBC bleef rustig en rondde beheerst af. Güngör raakte daarna snoeihard de paal.

Na een klein half uur stond de stand weer gelijk. Yurdakan kon van dichtbij een voorzet van El Yousfi achter HBC-doelman Marbus werken. HYS leek de zaken weer op orde te hebben en op jacht te gaan naar de voorsprong. Echter stonden met name Bartels en Marbus die in de weg. Bartels heerste achterin bij de bezoekers en Marbus hield met het nodige kunst- en vliegwerk zijn doel vrij van een tweede treffer. Bartels was van nog grotere waarde toen hij kort voor de rust zijn ploeg op 1-2 zette.

Ingreep
De tweede helft was van hetzelfde laken en pak. HYS drukte, HBC kraakte, maar brak niet. Pogingen van Yurdakan, Güngor, Bekin en Ozmen verdwenen naast het doel. Ook een tactische ingreep van HYS-trainer Ruud de Groot hielp niet. Hij stuurde Bekir Arslan vanuit de achterste linie naar voren om de verdediging van HBC te ontregelen. Het had weinig effect, want de gefrustreerde Bekin was meer met zichzelf en de tegenstander bezig dan met zijn opdracht.

Het slotoffensief leek in extremis toch haar vruchten af te werpen. Invaller Ibrahim Kutlu schoot van dichtbij de gelijkmaker tegen de touwen. Zijn treffer werd afgekeurd omdat de arbiter vond dat hij dat in buitenspelpositie deed. Een fractie later leek HYS opnieuw te scoren, echter werd de bal van de lijn gehaald. Heel HYS riep om een strafschop vanwege hands, maar arbiter Rozenblad wilde er niet aan.

Volgende week volgt de kraker in de vierde klasse. De nieuwe koploper, Koninklijke HFC, komt op bezoek in het Reinaldapark. HYS heeft een achterstand van slechts één punt en is dus gebaat bij een zege.

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma van de zaterdag vierde klasse B vind je op onze competitiepagina.

Foto: Voetbal in Haarlem