Jack's League

HFC rekent af met angstgegner Spakenburg, Sietse Brandsma op dreef

Donderdag liet Sietse Brandsma de groepstraining links liggen. Te veel last van zijn achillespees die hem vorig seizoen ook parten speelde. Vrijdag bezocht hij de fysiotherapeut en zaterdag scoorde hij twee keer tegen Spakenburg. HFC won met 2-1 en Brandsma hielp zijn ploeg ook nog door bij spelhervattingen als verdediger de lange Floris van der Linden af te stoppen.

5-3-2

In het verleden botsten vaak twee verschillende spelopvattingen tegen elkaar. De Blauwen speelden voorheen 4-3-3 en HFC speelt sinds de entree van Gertjan Tamerus 5-3-2. Spakenburg startte in Haarlem ook in 5-3-2, maar wel met een kanttekening.

Waar bij HFC Jim Hulleman en afwisselend Jacob Noordmans aansloten bij Sietse Brandsma, daar bleef Vince Gino Dekker juist vaker weg bij Floris van der Linden.

Lange bal

De topscorer van vorig seizoen werd vaak gezocht door middel van de lange bal. Een logisch concept omdat HFC er voor had gekozen om de twee koppen kleinere Danny Hols aan zijn oude ploegmaat te koppelen.

Van nature trekt Vince Gino Dekker naar buiten toe en daar ligt ook zijn klasse, zo bewees hij vijf minuten voor tijd toen hij Van der Linden bediende.

De ex-HFC ‘er redde de eer voor de Blauwen, maar vooral in het eerste bedrijf werd de ruimte om Van der Linden niet benut.

Toen de lange spits wel scoorde keek Spakenburg al tegen een 2-0 achterstand aan. Vlak voor rust was het de goed spelende John Hilton die Koen Tros inspeelde waarna de oude Odin-machine op volle toeren ging draaien. Tros gaf Hulleman bij de eerste paal dé kans op de 1-1, maar hij miste.

Sietse Brandsma was er bij om de openingstreffer te scoren.

Stift

Brandsma is pas 25 jaar en was wederom een plaaggeest voor de defensie van de Blauwen. ,,Ik heb de hele week niet getraind, dat moet ik vaker doen’’, lachte de spits, die na de rust ook de tweede treffer voor zijn rekening nam. Hero van Lopik paste terug op Masies Artien.

Brandsma stond op twee meter afstand, zette de turbo aan, gebruikte zijn lichaam rechtmatig en zette de verdediger opzij. Vervolgens stiftte hij de bal over Allessandro Damen heen.

BVO

Een spits die ook nog zijn eigen kansen creëert, zulke spelers zijn zeldzaam in het voetbal. Brandsma geeft aan geen belletje te hebben gehad van BVO’s. ,,Ik zie ook dat Koen Blommestijn nu bij Telstar speelt en ik heb de hoop op het betaalde voetbal ook nog niet opgegeven. Ik ga alleen niet naar willekeurig elke club. Bij HFC weten mijn medespelers me te vinden en daar profiteer ik ook van. Daarnaast ben ik ook op zoek naar een nieuwe baan.

Ik ben net afgestudeerd voor Sport, Beleid en Management en mijn contract als beleidsmedewerker Sport bij de gemeente Amsterdam loopt af.  Ik focus me niet alleen op het voetbal. Al zie ik Thomas Marijnissen – ex Kozakken Boys- nu ook bij NAC Breda spelen, dat is een mooie club.’’

Thuiswedstrijd

Om vervolgens nuchter te constateren. ,,Maar ach, wellicht schiet ik er volgende week wel geen één in….’’

Die kans lijkt klein want de Koninklijke treft dan Jong Volendam, dat met 7-0 onderuit ging bij Katwijk.

,,Het is een thuiswedstrijd voor Mitchel Michaelis die op honderd meter van het stadion woont. ,,Ik heb daar tien jaar gespeeld. En voor mij en Gerry Vlak en John Hilton is het een bijzondere wedstrijd.’’

Systeem

Michaelis hield zijn ploeg deze zaterdag in lastige situaties op de been en pakte in luchtduels de bal -en soms ook het hoofd – van invaller Maurice de Ruiter.

Spakenburg wisselde na de rust van systeem en trachtte met het 4-3-3-systeem de zaken recht te zetten. ,,Ik aarzel niet als ik uitkom’’, lachte Michaelis na afloop. ,,Dan zit er per ongeluk iemand ook tussen mijn armen, dat kan gebeuren.’’

Woede

De goalie hield in de eerste helft wel even de adem in. Spakenburg zette over rechts een vloeiende counter op. Nick Verhagen zette voor, Floris van der Linden miste, Vince Gino Dekker leek te scoren, maar de grensrechter gaf aan dat de bal niet over de lijn was geweest.

Tot woede van de vele Blauwe-fans die met bussen naar Haarlem waren afgereisd.

 

 

Wingback

Eén van de vele opvallende nieuwelingen was linksback John Hilton. Bij FC Volendam opgegroeid in het 4-3-3-systeem maar hij lijkt geboren om wingback te spelen.

Hij is slechts 1.63 lang, maar heeft wel een turbo in dat kleine lichaam.

Een kwaliteit waar HFC ook volop gebruik van maakt. Iets dat Vincent Volkert, die vorig seizoen uitblonk bij HFC, en nu bij Spakenburg speelt niet over zijn nieuwe ploeggenoten kan zeggen.

Volkert werd nauwelijks diep gestuurd en kwam niet in zijn kracht. ,,Ik speelde vorig seizoen bij Jong Volendam en trainde mee met het eerste van Wim Jonk’’, zegt John Hilton. ,,Ik wilde graag nog naar een BVO maar er kwam niks langs. Ik heb bij HFC nog in Onder-19 gespeeld en in dit systeem weten Gerry Vlak en Koen Tros me ideaal te bedienen, het is heerlijk voetballen.’’

Kop

Mitchel Michaelis ziet ook veel kwaliteit in de ploeg. En dat ondanks het vertrek van Jordy Hilterman, Mehmet Yuksel, Volkert en Wessel Boer. ,,Ik stuur ook de verdediging aan, maar Guus Offerhaus weet waar hij moet staan. John Hilton is zeer goed en Quinten Dekkers is er net bij en kan het niveau ook makkelijk aan. Wij zijn niet minder geworden. Het zijn allemaal jongens met een goede kop erop’’, weet de doelman.

 

Foto Pim Hols