Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

HFC maakt sprong op de ranglijst en brengt eerbetoon aan overleden Henk Driessen

DoorRedactie

jan 21, 2023

Koninklijke HFC klopte zaterdag Jong Volendam met 2-1 en zag ‘concurrenten’ Scheveningen en IJsselmeervogels punten verspelen. De ploeg van Tamerus steeg uit de gevarenzone. Fans met een roze bril zien aansluiting bij de middenmoot, fans met een zwarte bril zien dat de kloof met de nacompetie-plekken nog minimaal is.

Video-analyse

Het is donderdagavond. De eerste sneeuw is gevallen en de HFC-selectie zit in trainingspak in de kantine. Gertjan Tamerus neemt op een groot scherm de aanvallen van Jong Volendam door. Tactisch onderricht voordat de fysieke training gaat beginnen. Het is altijd de vraag met welke selectie de ploeg van Kiki Musampa aantreedt. De vraag wordt aan Tamerus gesteld of het een nadeel is dat Volendam vrijdagavond in de eredivisie tegen Excelsior speelt. ,,Ja, het zou kunnen dat ze wat bankzitters doorschuiven, maar ik heb zelf ook wel eens met het tweede elftal moeten aantreden en dat pakte niet altijd goed uit.’’

Heeremans

Gelukkig voor HFC deden er geen bankzitters mee bij Jong Volendam, al behoren Josh Flint, Dean James, Calvin Twigt en Lequincio Zeefuik wel tot de A-selectie en is Billy van Duijl een groot talent.

Tamerus koos door de aanwezigheid van de lange Zeefuik mede voor talent Ruben Heeremans als vervanger van Danny Hols. André Morgan schoof door naar de rechtsbackpositie, Oscar Wilffert speelde links centraal. Hierdoor had HFC genoeg lengte om het gevaar door de lucht af te stoppen.

 

Penalty

Arbiter Sven Spaan zag in de eerste helft twee incidenten aan voor een strafschop. Eerst legde hij de bal op de stip nadat Jacob Noordmans een bal tegen zijn arm zou hebben gekregen. De vraag aan de zijlijn was of dat wel zo was en of het incident dan niet buiten de zestien had plaatsgevonden.

De 17-jarige Billy van Duijl stond oog-in-oog met de imposante gestalte van dorpsgenoot Mitchel Michaelis. De koude oorlog van de goalie zorgde er mede voor de bal naast het doel belandde.

Honderdtachtig tellen later viel Jacob Noordmans, na een actie van Eddahchouri, makkelijk over een been van Rob Tol. Zakaria Eddahchouri benutte het buitenkansje, 1-0.

Diepte

Jong Volendam beschikt over veel spelers die in de bal komen en maakte weinig gebruik van de diepte en snelheid. Voor de verdediging van HFC was er lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Totdat invaller Tayrell Wouter, die inviel omdat Diego Gustavo na een overtreding van invaller Quinten Dekkers huilend het veld verliet, na de rust gebruik maakte van zijn snelheid en de gelijkmaker binnenschoot.

Donkere wolken leken zich samen te pakken boven de Spanjaardslaan, waar iedereen toch al in mineur was. De sympathieke vice-voorzitter Henk Driessen overleed afgelopen week op zestigjarige leeftijd na een kort ziekbed. Het was voor aanvang van het duel dan ook leeg en stil in de Spoelderruimte.

Driessen verwelkomde daar voorheen met een lach de pers, sponsoren, oud-eerste elftalspelers en leden. De spelers van HFC hadden vorige week voordat ze op trainingskamp naar Osnabrück gingen al afscheid genomen van de vice-voorzitter. ,,We zijn voordat we naar Duitsland gingen langs hospice De Heideberg, waar Henk verbleef, gereden. Normaal ging hij met ons mee, nu hebben we hem via facetime vanuit Duitsland op de hoogte gehouden van onze gebeurtenissen’’, zegt Tamerus.

 

 

Derde klasse

Ruim twintig jaar geleden acteerde HFC nog in de derde klasse. Driessen was destijds één van de elftalleiders. Zijn collega van toen is naar de wedstrijd gekomen. ,,Ik heb Henk nog opgezocht in Santpoort en we hebben nog wat gelachen om oude verhalen. Henk was een vriend van me en doordat ik vader werd en minder tijd had voor HFC en HFC voor Henk alles was verloren we elkaar een beetje uit het oog.

Het goede gevoel en de mooie herinneringen zijn echter altijd gebleven. Henk was één van de initiatoren om met HFC hogerop te gaan spelen. Hij zag de mogelijkheden maar kon ook op veel weerstand rekenen. Hij en vele anderen hebben hun schouders eronder gezet, anders hadden we vandaag niet tegen Jong Volendam gespeeld, maar morgen tegen Hoofddorp.’’

Eerbetoon

HFC betrad het veld in shirts met de tekst ‘Henk Driessen voor altijd Koninklijke HFC’. En tien minuten voor tijd gebruikte Zakaria Eddahchouri zijn lichaam goed in duel met Rob Tol en bracht een eerbetoon aan Driessen.

 

Eerder had Sietse Brandsma hem al een niet te missen kans gegeven, maar de spits schoot recht in de handen van goalie Van Oevelen.

De spits knalde tien minuten voor tijd toch de 2-1 tegen de touwen, waardoor HFC weer even wat lucht heeft.

Tekst: Peter Brink

Foto’s Pim Hols

Door Redactie