Overig

Ex-KNVB Leeuwinnen verslaan regionaal vrouwenteam

Het debuut van de Ex-KNVB Leeuwinnen is opgeluisterd met een zege op de Royal Haarlem All Stars. Een door Koninklijke HFC samengesteld damesteam gevormd door speelsters uit de regio dat het opnam tegen een team bestaande uit voormalige Oranje-sterren wist nét niet te winnen.

Het was een opvallend affiche aan de Spanjaardslaan in Heemstede op deze eerste zaterdag van 2019. Vrouwen als Manon Melis, Dyanna Bito en Daphne Koster (alle drie meer dan honderd interlands) betraden samen met onder andere Anouk Hoogendijk het veld en maakten voor het eerst hun opwachting voor de Ex-KNVB Leeuwinnen.

De thuisploeg, onder leiding van Richard Grambergen, begon goed aan de wedstrijd. Speelsters van Alliance ’22, Velsen, Koninklijke HFC, ADO ’20, Zandvoort en Overbos gaven direct gas. Na een knappe uitgespeelde aanval wist Amber Leiserse (Alliance ’22) binnen te schieten en was het na vijf minuten spelen al 1-0. Lang konden de regionale vrouwen niet genieten van de voorsprong, want nog geen tien minuten later kwamen de Oranje Leeuwinnen op gelijke hoogte via Manon Melis.

Na de gelijkmaker begonnen de bezoekers beter te voetballen. Nadat beide ploegen nog een aantal kansen kregen om de voorsprong te vergroten, was het wederom Manon Melis die scoorde voor Oranje en zo de 1-2 op het scorebord zette. Buitenveldert-keepster Kaylee Moerland kon de schade nog beperken door een aantal knappe reddingen te verrichten, maar moest vijf minuten voor rust toch nog de bal uit het net halen. Uit een corner scoorde Anouk Hoogendijk van dichtbij de 1-3 binnen.

Tijdens de rust kon er even worden bijgekomen, maar daarna stapten beide ploegen weer vol goede moed het veld op. In het eerste kwartier weinig spektakel. De twee teams speelden wat afwachtend en namen weinig risico. Dit spelbeeld veranderde toen de Royal Haarlem All Stars in de zestigste minuut de aansluitingstreffer maakte. Rona Mosterd (Alliance ’22) bezorgde de bal bij Anna van der Vlist (Alliance ’22) die simpel kon intikken.

De spanning was even terug in de wedstrijd en via een paar snelle uitbraken van Mosterd wist de thuisploeg een aantal keer gevaarlijk te worden. Toch waren het de ex-Oranje Leeuwinnen die de wedstrijd op slot leken te gooien. In de zevenenzeventigste minuut kwamen zij op een 2-4 voorsprong via Kirsten van de Ven. Met een marge van twee doelpunten leek de wedstrijd beslist, totdat Rona Mosterd in de vierentachtigste minuut na een blunder van de Oranje-keepster de 3-4 op het scoreboord zette. De ploeg van trainer Richard Grambergen kon nog vijf minuten de druk opvoeren, maar slaagde er niet in om voor de gelijkmaker te zorgen.

Het fluitsignaal van arbiter Fijke Hoogendijk klonk en er werd met opgeheven hoofd het veld afgestapt. In een doelpuntrijke wedstrijd werd met 3-4 gewonnen door de Ex-KNVB Leeuwinnen, maar spannend was het zeker. Een nieuwe traditie lijkt geboren.

Selectie Royal Haarlem All Stars: Kaylee Moerland (Buitenveldert), Suzanne van Zijl, Judine Castricum (beiden ADO’20), Rona Mosterd (Velsen), Yara Voogel, Florine Crul, Sascha Jelgersma, Vlei Blommers, Anne Agterbos, Simay Selvi (allen Koninklijke HFC), Roos Nelissen, Anna van der Vlist, Merel Kuhlman, Amber Leisere, Ilse Molenaar (allen Alliance ’22), Veerle Kochheim (Zandvoort), Lisette Zegers en Lieselotte Wels (Overbos).

Selectie Ex-KNVB Leeuwinnen: Martine van Pelt, Lies Kols, Leonne Stentler, Sandra van Tol, Manoe Meulen, Dyanne Bito, Cindy Burger, Petra Hogewoning, Daphne Koster, Lisanne Goudena, Anouk Hoogendijk, Kirsten van de Ven, Sylvia Smit, Manon Melis, Marloes Pieëte, Nangila van Eijck, Claudia van den Heiligenberg, Jessica Torny.

Tekst: Daan Schoonderwoerd