Drie blunders vellen matig Telstar

De laatste thuiswedstrijd voor Telstar in een flets seizoen zonder veel sportieve hoogtepunten, of het moet de 1-4 uitoverwinning zijn op het zo verrassende Excelsior. Telstar kon vrijdag revanche nemen voor de afgetekende 3-0 uitnederlaag tegen de jeugdige Utrechters die Telstar in het najaar van 2021 heel pijnlijk alle hoeken liet zien.

Vrijdag was een laatste kans voor supporters om spelers aan het werk te zien die volgend seizoen niet meer hun kunsten vertonen in Velsen-Zuid, zoals bijvoorbeeld Rashaan Fernandes die naar Deventer vertrekt. Andries Jonker voerde afgelopen week gesprekken met De Graafschap maar tot een dienstverband kwam het niet. Telstar hoopt Jonker voor langere tijd aan zich te binden.

Het laatste thuisduel leek de manier het geschonden blazoen weer wat op te poetsen maar Telstar bleef ver onder de maat tegen een verre van indrukwekkend Jong Utrecht. Ok, als de wederom teleurstellende Ajax-huurling Giovanni al na twee minuten de score had geopend, hij stuitte op de voet van de Utrechtse keeper, dan had er misschien wel meer in gezeten dan de verbluffende 1-3 thuisnederlaag. Voor rust was het spel erbarmelijk. Telstar liep al na zeven minuten achter de feiten aan. Őzgür Aktas liet zich wel heel makkelijk afbluffen door Mees Rijks en diens voorzet werd door Sanches Fernandes in een leeg doel geschoten; 0-1. Telstar wilde wel maar zonder de geblesseerde topscorer Glynor Plet oogde het onmachtig in de vijandelijke zestien. De harde kern van Telstar scandeerde wat verre van vleiende anti- Andries Jonker leuzen en een supporter op de hoofdtribune leek er snel al helemaal klaar mee.’’ Ik mis de witte zakdoekjes,’’ somberde de zwaar gefrustreerde seizoenkaarthouder in de rust.

Telstar herpakte zich na rust en zette Jong Utrecht onder zeer grote druk. Rashaan Fernandes kon zijn laatste thuisoptreden al snel bekronen met de gelijkmaker maar knalde volkomen vrij gelaten drie minuten na rust tegen de Utrechtse keeper aan. En Jong Utrecht dan? Die knalden elke vrije bal lukraak naar voren en schroomde niet met krampverschijnselen keer op keer op de grond te gaan liggen. Puur afbraakvoetbal van de bovenste plank! Toch wisten de Witte Leeuwen met een spaarzame opleving tien minuten voor tijd op gelijke hoogte te komen. Invaller Gyliano van Velzen kopte uit een voorzet de bal over keeper Joey Houweling heen die nog net zijn hand er achter kon krijgen. Echter niet voldoende om de bal weg te werken waardoor Rashaan Fernandes in zijn laatste thuisduel vrij gemakkelijk de ploegen in evenwicht bracht; 1-1.

Telstar voerde het tempo op, ging energiek voor de volle winst maar kreeg in minuut 84 en 87 twee enorme dompers te verwerken. Door prachtig Utrechts spel? Nee, verre van dat. Tot twee keer aan toe blunderde Telstar-goalie Abdel Elouazzane opzichtig. Eerst verkeek hij zich op een schot(je) rand strafschopgebied van Mohamed Mallahi en drie minuten later profiteerde invaller Oussama Alou optimaal van wederom klungelig keeperswerk; 1-3. Het werd doodstil op de redelijk gevulde tribunes waar éėn supporter zijn conclusie al had getrokken.’’ Ik koop volgend seizoen geen kaart meer, ik ben er klaar mee,’’ reageerde de man op leeftijd volkomen gedesillusioneerd.

Seizoen eindigt in mineur

Telstar verloor niet alleen maar zakte en passant ook nog eens naar een beschamende 19e plek op de ranglijst. Alleen Helmond Sport, met ook nog eens drie strafpunten, staat er nog beroerder voor. Een avond en seizoen om dus maar snel te vergeten en het vizier op seizoen 2022/2023 te richten. Een ding is zeker: er zal van de zomer veel werk te verrichten zijn op spelersgebied. Dat lijkt onontkoombaar om stappen te kunnen zetten in de toekomst.

Tekst: Hans Akkerman
Foto: 1963-pictures.nl