De column van Paul: Het VVH-seizoen door mijn ogen

Zondag 21 mei 2017. Wakker worden, opstaan en verdwaast op de wekker kijkend, half negen? Waarom heb ik de wekker niet gezet. Er dan achter komend dat het een voetbalvrij weekend gaat worden en dat dit zo acht weken door gaat.

Bakkie koffie, douchen, scheren, klaar met douchen en scheren, haartjes op volgorde beetje vet erin, haarlak erover heen, aankleden luchie op de wangen en nog een bakkie koffie. Hond uitlaten. Gelukkig een lange wandeling op deze zondag, want er hoeft niet gevoetbald te worden. Thuiskomen, hond eten geven, bakkie koffie op een zonovergoten balkon, sigaartje erbij en dan doelloos voor je uit staren. Pfffff geen voetbal meer.

Tijdens het rokertje laat ik het seizoen passeren. De voorbereiding waaronder de HD-cup, KNVB beker, de competitie en de trainingen. Alles onder leiding van een nieuwe trainer. Hoe gaat hij het doen? Doelstelling van de club is handhaving. Wisselvallige resultaten in de voorbereiding. Uitgeschakeld in de HD-cup en KNVB beker. Wel lekkere trainingen. De boys worden conditioneel sterker. Veel lachen en nog meer zweten. Boeske in de korte broek zou eigenlijk verboden moeten worden. Volle bak tijdens de trainingen, kleine pijntjes en blessures die wat meer aandacht van onze verzorger Rik vragen.

En dan begint het. It Giet On. De eerste competitiewedstrijd gaat met 2-0 verloren. Rommelig voetbal tegen een verschrikkelijke tegenstander. Gemiste kansen van onze kant en twee uitbraken van de thuisploeg zorgen ervoor dat de mannen uit Haarlem met de staart tussen de benen terugkeren naar de hoofdstad van Noord-Holland. Gewoon weer trainen. Automatismen trainen en vooral lachen. De trainer gooit er nog een conditioneel scheppie boven op. Wij gaan het winnen in het tweede bedrijf. De twee wedstrijden erop worden allebei thuis afgewerkt en we staan op de kaart met vier punten. De volgende drie wedstrijden worden achtereenvolgens verloren. Olympia Haarlem (3-0), Weesp (0-2) en Schoten (1-0) zijn te sterk voor de tricolores.Paul - Voetbal in Haarlem

Een lichtpuntje is dat er wel beter gevoetbald wordt, maar daar koop je geen brood voor. Gelukkig worden Laren ‘99 en Sporting Martinus allebei met 4-2 verslagen, zodat er zes punten aan het totaal kunnen worden toegevoegd. Er wordt vervolgens verloren van VVA/Spartaan en gewonnen van Fortius. Dan komt in het laatste weekend van november RODA ‘23 op bezoek. Ondergetekende was dat weekend met familie en vrienden een weekend weg, maar werd wel via de app op de hoogte gehouden. Terwijl ik samen met Theo bij de topper in de vierde klasse A van Zuid II Walram – RKVCL sta te kijken in Valkenburg aan de Geul gaat mijn telefoon constant af. 1-0, 1-1, 2-1, 2-2 en dat gaat maar door. Tot ongeveer tien voor vier en dan komt het bevrijdende appie, 6-5 door Jeff en afgelopen. Ongelofelijk, een wedstrijd met elf doelpunten en ik ben er niet. Van de resterende partijen voor de winterstop pakt VVH Velserbroek één punt.

De winterstop breekt aan, even een week niet trainen. De laatste dingen regelen voor het teambuildingsweekend. Oud gaat en nieuw komt. Net als de driehonderdzesenzeventig appies van foto’s van de selectiespelers met een sigaar, met een biertje en met een Bacardi-cola en allemaal gelukkig nieuwjaar wensen.

Collega-columnist Henk Hageman schreef het er al over. Het trainings- c.q. teambuildingsweekend. Mannen worden weer kleine kinderen. Lachen om een halve kip en een scheet. Op vrijdagavond naar Go Ahead Eagles – AZ. Op de hoofdtribune. Gelukkig met bar en achter glas, want het is een koud weekend vol sneeuw. Na de wedstrijd gaan de jonge honden naar Apeldoorn en de oudjes gaan een afzakkertje halen in Deventer. Karaoke met Ger en om half vijf naar bed. Zaterdag met de aardbei op het lippie ff wokken en zondag na het voetgolf terug naar huis. Op naar de tweede competitiehelft.

De eerste wedstrijd na de winterstop staat in het teken van het afscheid van Mark Krol. Deze onverzettelijke verdediger moet stoppen vanwege een versleten heup. Dat de wedstrijd verloren gaat is voor deze dag maar bijzaak. Dan breekt een mooie tijd aan voor de ploeg. Vier wedstrijden op rij worden gewonnen en leggen indirect de basis voor de voorzichtig uitgesproken doelstelling. Diemen, Olympia Haarlem, Arsenal en VVA/Spartaan verliezen van VVH en de cijfers spreken voor zich, 10 voor en 3 tegen.

De laatste 8 wedstrijden van het seizoen vergeten de mannen te voetballen en krijgen de boys uit Haarlem-Noord het moeilijk. Het net wordt minder vaak gevonden en de spitsen raken de uitstekende vorm kwijt. Er wordt nog twee maal gelijkgespeeld en nog één maal gewonnen. Door de veel verliespartijen in de derde periode heeft VVH Velserbroek handhaving niet meer in eigen hand en wordt afhankelijk van de uitslagen op de andere velden tijdens de laatste competitieronde van dit seizoen. Wat dat betreft is het net de eredivisie.

De kampioen wordt op de laatste dag bekend en de clubs die nacompetitie spelen ook. Weesp wordt kampioen en Bloemendaal gaat de nacompetitie voor promotie. Net als DWS. Onderin wint Diemen, maar Fortius doet zijn sportieve plicht tegen sv Ouderkerk en wint. Ouderkerk en Fortius spelen nacompetitie. VVA/Spartaan en Arsenal zijn rechtstreeks gedegradeerd. Door het resultaat van Fortius acteert VVH aankomend seizoen onder de nieuwe trainer Marcel Looij wederom in de derde klasse.

Dit alles passeerde mijn gedachten. Wat een echt voetbalseizoen. Alles zat erin. Lachen, huilen, een nieuwe trainer en mijn debuut op Voetbal In Haarlem. Binnenkort de afsluitende barbecue en dan is het voorlopig echt voorbij.

Pffff, acht weken geen voetbal op zondag. Even kijken welke gezellige club uit de buurt nacompetitie speelt. Scheelt weer drie weken.

Fijne vakantie en tot september.

Paul Cramer

Wil je reageren op deze column? Doe dat dan vooral en contact ons via redactie@voetbalinhaarlem.nl.

PAUL CRAMER, 1966 (Santpoort). Werkzaam als elektrotechnisch inspecteur bij Croonwolterendros. Gevoetbald bij sv CTO ’70 te Duivendrecht, APGS in Amsterdam en in de woensdag 3 van SVIJ. Gehuwd en vader van drie kinderen. Nu keeperstrainer bij VVH Velserbroek en jeugdvoorzitter bij vv CTO ’70.